SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Türkiye ve Rusya çıkarması!

Türkiye'ye gelen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın İncirlik'teki temasları sürerken, Dışişleri Bakanı Kerry de Rusya'daydı. Kerry'nin gündemin

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2015 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2015 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ABD'den Türkiye ve Rusya çıkarması!
Türkiye'ye gelen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın İncirlik'teki temasları sürerken, Dışişleri Bakanı Kerry de Rusya'daydı. Kerry'nin gündeminde Suriye ve Türkiye-Rusya gerilimi vardı.
 

 

ABD Bakanı Barack Obama, uçak krizinin iki aktörü olan Türkiye ve Rusya'ya iki önemli bakanını yolladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya'yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşürken, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da Türkiye'ye geldi. IŞİD'le mücadeleye verilen desteğin artırılması konusunda Ortadoğu turuna çıkan Carter, Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret etti. ABD'nin bakanlarını Türkiye ve Rusya'ya eşzamanlı göndermesi 'Arabuluculuk rolü üstlendi' şeklinde yorumlara neden oldu. Ortadoğu turuna çıkan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, İncirlik Hava Üssü'nü ziyareti sırasında ABD olarak IŞİD'le mücadelede daha fazlasını yapmaya baktıklarını, diğer ülkelerden de bunu beklediklerini söyledi.

RUSYA PROFESYONEL DAVRANMIYOR
IŞİD sorununun Irak ve Suriye ile sınırlı kalmadığını, ABD dahil dünyanın diğer taraflarına da sıçradığını kaydeden Carter, bu konudaki çabaların artırılması gerektiğini vurguladı. Suriye'de çözümün ılımlı muhaliflerin de içinde olduğu geçiş yönetimi olduğunu aktaran Carter, bu konuda da Rusya'dan destek istedi. Rusların ise tam tersine Esed'i desteklediğini aktaran Carter, “Ruslar IŞİD'le savaşmaya geliyoruz dediler fakat bunun yerine muhalifleri vurdular. Profesyonel davranmıyorlar. Bu değişmeli ” ifadesini kullandı. Carter ABD'ye dönerken de açıklamalarda bulundu. Türkiye'ye ilişkin mesajlar veren Carter, "Türkiye'nin yaptıklarından memnuniyet duyuyoruz. Bize İncirlik üssünde ev sahipliği yapıyorlar ki bu son derece önemli. Ama daha fazlasının yapılması gerekiyor. Türk güçlerinin uygun görüldüğü şekilde havada ve karada bize katılmalarını istiyoruz" dedi.

 

putinkerry

PUTİN: "BİRAZ UYU"
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise aynı saatlerde Rusya'daydı. Mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşen Kerry ardından Vladimir Putin tarafından kabul edildi. Kerry görüşmenin basına açık kısmında, "Viyana-1 ve Viyana-2 görüşmeleri Suriye konusunda iyi bir başlangıç oluşturdu. Ben ve Sayın Lavrov, Suriye krizinin çözümünde ilerlemek adına çok şeyler yapılabileceği konusunda hemfikiriz" dedi. Putin ise ABD ve Rusya'nın dünya üzerindeki önemli krizlere birlikte çözüm aradığını ifade etti. Dışişleri Bakanı Lavrov'un ABD'nin teklifleri hakkında kendisine detaylı bilgi verdiğini aktaran Putin, bunları konuşma imkanı bulmaktan memnun olduğunu dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı görüşmede Kerry'nin Türkiye ile yaşanan gerilimi düşürün mesajı vereceği belirtilmişti. Görüşmede konunun gündeme gelip gelmediği konusunda açıklama yapılmadı.Görüşmede Putin, Kerry'ye "Ciddi sorunların çözümünde ne kadar çaba harcadığınızı görüyoruz. Sizin ritminizi takip etmekte zorluk çekiyoruz. Görüyorum ki biraz uyumaya ihtiyacınız var" sözleriyle espri yaptı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.