SON DAKİKA
Hava Durumu

Adım adım olağanüstü kongreye doğru

Olağanüstü Büyük Kongre süreci, AK Parti Tüzüğü'nün 70. maddesine göre yürütülecek. Parti Tüzüğü'nün 70. maddesinde, şartların oluşması halinde, MKYK'nın Olağanüstü Büyük Kongreyi bir hafta içinde ilan ederek, çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapmak zorunda olduğu belirtiliyor. ( Anadolu Ajansı - Grafik: Murat Usubaliev )

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 19:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Adım adım olağanüstü kongreye doğru
AK Parti'de Olağanüstü Büyük Kongre süreci, parti tüzüğünün 70. maddesine göre yürütülecek.

 

 

 

AK Parti Tüzüğü'ne göre Büyük Kongre, genel başkanın veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ile büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor.

Parti Tüzüğü'nün 70. maddesinde, şartların oluşması halinde, MKYK'nın olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilan ederek, çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapmak zorunda olduğu belirtiliyor.

Genel başkan seçimi

Genel başkan, partinin en yüksek organı olan Büyük Kongrede, il kongrelerince seçilmiş delegeler tarafından seçiliyor.

Genel başkanlığa aday olabilmek için "Büyük Kongre üye tam sayısının en az yüzde 20'sinin yazılı önerisi" şartı aranıyor.

Yargı gözetim ve denetimi altında gizli oy, açık tasnif esasına göre yapılan seçimde, genel başkan, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile belirleniyor.

İlk iki oylamada hiçbir adayın salt çoğunluğa ulaşamaması durumunda, ikinci oylamada en çok oy alan iki adayla üçüncü tur oylama yapılıyor. Üçüncü tur oylamada en çok oy alan aday, genel başkan seçiliyor.

Genel başkanlık için adaylık başvuruları ise kongre divan başkanlığına yapılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.