SON DAKİKA
Hava Durumu

Arınç: 'Barışı sağlayacak tek siyasi güç AK Partidir'

Diyarbakır’da yapımına başlanan iki barajın temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, halen terör kalıntılarının olduğ

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2015 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2015 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Arınç: 'Barışı sağlayacak tek siyasi güç AK Partidir'
Diyarbakır’da yapımına başlanan iki barajın temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, halen terör kalıntılarının olduğunu ve 6-8 Ekim olaylarında olduğu gibi halkı korkutarak, menfaat sağlamaya çalışanların bulunduğunu vurgulayarak, kardeş kavgasını sona erdirmekte kararlı olduklarına dikkat çekti. Bazen isyan ettiklerinin de olduğunu dile getiren Arınç, “Ama süreci sona erdirmezsek bizden sonra gelenler erdiremez. Bizden sonra gelenler silaha sarılır diye endişe ediyoruz” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Diyarbakır’ın Çermik ve Ergani ilçelerinde yapılan ve Çermik’te 126 bin 270, Ergani’de ise 16 bin 750 dönüm araziyi suya kavuşturacak olan Çermik Kale ve Ergani barajlarının temel atma töreni yapıldı. Ergani ve Çermik ilçeleri arasında yapılan törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Süleyman Hamzaoğulları, Oya Eronat, AK Parti Diyarbakır milletvekili adayları, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, her iki barajın da inşaatlarının bir buçuk yıl içerisinde tamamlanıp, hizmete girmesini dilediğini belirterek, seçime yaklaşılan bir zamanda bile ellerindeki işleri yapmakla meşgul olduklarını ifade etti. Bir hadis-i şerifte Hazreti Muhammed’in, 'Kıyametin kopacağını bilsen, elindeki fidanı dik' diye buyurduğunu kaydeden Arınç, bugüne kadar birçok hizmet yaptıklarını ve bir saniyelerini bile boş geçirmediklerini dile getirdi. DSİ’nin bu önemli yatırımlarının gecikmemesi için seçim arifesinde temel atma töreni yaptıklarına dikkat çeken Arınç, bunun seçim yatırımı olmadığını, Ergani, Çermik ve bölgeye verdikleri önemin göstergesi olduğunu aktardı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevret Yılmaz’ın da tören alanında olduğuna işaret eden Arınç, “Bu tabloya bakarak iftihar ediyorum. Sayın Mehdi Eker, bir evladınız olarak yıllardan beri hükümetimizin en önemli bakanlığı görevinde bulunuyor.Türkiye’de tarım çok önemlidir. Sadece Türkiye değil dünya muhtaçtır tarıma. Evet sanayileşmeliyiz, Türkiye büyümeli, ancak büyümenin bir yanı da tarımın bereketli olması ve tarımsal sanayiye önem verilmesidir. Bakanımız hem Türkiye hem de bölgesini layıkıyla temsil ediyor. Önümüzdeki seçimler benim de, onun da bir ara verme önemidir. Partimizin tüzüğü böyle. Gelecek arkadaşlar da en az Mehdi Bey kadar başarılı olacaktır” dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da bölgenin evladı olduğunu ifade eden Arınç, “Çok şükür Diyarbakır’da liste başı olarak seçimlere giriyor. Türkiye’de yapılan tüm yatırımlar, o yatırımların kaynağı ve bütçesinin hazırlanması sayın Yılmaz’a aittir. Burada baraj yapılıyorsa bunun programa konması ve kaynağın bütçeden alınması Cevdet Bey'in işidir. Onun da adaylığı hayırlı olsun” diye konuştu.

“HALKI YOKSULLUĞA MAHKUM ETTİLER”
Bu yatırımların bölgeye hükümetleri ile birlikte gelmeye başladığını anlatan Arınç, şunları kaydetti:
“Geçmiş dönemde yapılan işler de elbette vardır. Tek tük işler yapılmış olabilir. Ama 60 yılda yapılan 6 tane ise, son 10 yılda yapılan bunların en az 10 mislidir. Geçmişte bölgede en çok Sıkıntı ekonomik geri kalmışlıktı. Bilerek ve kasten bu bölge halkı fakirliğe ve yoksulluğa mahkum edilmişti. Sadece kimlik meselesi değil, bir insanın yıllardır kendisi Kürt hissettiği gerçeğini geçmiş dönemlerde hükümetler ve yönetimler reddediyordu, inkar ediyordu. Onları asimile etmeye çalışıyordu. Gerçek kimliğini saklamaya mecbur hissediyorlar insanlar. Üç dönem üst üste sizin sayenizde hükümet olma imkanı bulduk. En son yüzde 50 oy ile halkımız bize güvendi, destek oldu. ‘Sen halktan aldığın emaneti sokakta bırakıp, kaçmadın. Ben senin arkandayım’ dedi. Ey millet ben sana hizmet etmeye devam edeceğim. Bu 12 -13 yıl içinde 3 mahalli seçim geçirdik. Diyarbakır ve ilçelerini büyük ölçüde kazanamadık. Ama Türkiye’deki belediyelerin yüzde 60’ını biz kazandık. Biz derken hükümetimizi, partimizi, cumhurbaşkanımızı ve başbakanımız kastediyorum. İki büyük referanduma gittik. Birincisinde cumhurbaşkanını halk seçsin mi dedik. Yüzde 60 evet çıktı. Sonra da anayasa referandumunda halk yine evet diye bize destek verdi. En son büyük referandum da halkımızın cumhurbaşkanını seçmesidir. Tarihte ilk defa cumhurbaşkanının seçimini halk oyu ile yaptık. Daha birinci turda sayın Recep Tayyip Erdoğan halkımızın gönlünde Cumhurbaşkanı olarak büyümüştü, onun seçimini de başarıyla tamamlamış olduk. 12 yılda 9 seçimden alnımız açık başımız dik çıktık.”
AK Parti’nin kurucularından biri olarak yola çıkarken verdikleri sözleri yerine getirdikleri için mutlu olduğuna vurgu yapan Arınç, “O zaman ‘bu milletin yola, hastaneye, işe, havayoluna, demiryoluna ihtiyacı var’ demiştik. Milleti fakirlikten kurtarmanın yolu Türkiye’yi ayağı kaldırmaktan geçiyor. Yolumuzu çizdik ve yürüdük. Ben şimdi uçakla gelirken yeni havaalanın binasını yukarıdan gördüm. Daha çok yolcu gelecek, daha çok uçak gelecek. Hava ulaşımında çok daha büyük bir devrim yapacağız. Bu bölünmüş yollara, otoyollara, otobanlara ve yüksek hızlı trenlere bakın. Bunlarla ulaşımda çağ atladığımı görelim. En küçük ilçelerimizden en büyük illerimize kadar sağlıkta devrim yaptık. Doktor sayısını arttırdık. Herkesin eline ilacını verecek noktaya geldik. Şimdi şehir hastanelerine sabah gidecek olan hastamızın bütün işlemleri yapılacak. Aynı gün ameliyat gerekiyorsa ameliyatı da yapılacak. Yaşı 30’dan yukarı olanlar sağlık hizmeti dediğimizde ne olduğun çok daha iyi bilirler. Hastaneye sağlam girip, ölü çıkanlar oluyordu. Bir yatakta 2-3 kişinin yattığın biliyorduk. ‘SSK’lı mısın, Bağkur’lu musun, emekli misin’ denilerek hastalar arasında ayrımcılık yapıyordu. İstersen öl hastanelere kabul edilmiyordun. Küçük kağıtlar içinde ilaçlar yazılıyordu. Biz baraj temeli atıyoruz ama bugünkü gücümüzü nereden aldığımızı söylemek istiyorum. Binlerce okul ve derslik yaptık. Yeni üniversiteler açtık. Yeni teşvikler getirdik. Sanayiyi, tarımı teşvik ettik. İnsanların iş bulabilmesi ve yüksek ücretle çalışması için her şeyi yaptık. Bu barajlar boşuna yapılmıyor. Su nimetini değerlendirmeye çalışıyoruz. Mademki tarım yapıyoruz. Bunu sulu tarıma dönüştürerek yaparsak verim de kalite de artacak” şeklinde konuştu.

“DARBECİLER BU HÜKÜMETİ DEVİREMEDİLER”
Verdikleri birinci sözün hizmet olduğunu ve başta Diyarbakır olmak üzere bölgeye katrilyonluk yatırımlar yaptıklarını dile getiren Arınç, “İkinci verdiğimiz söz de, dürüst olacağız, ilkeli olacağız, cesur olacağız dedik. Geçmiş dönemlerde hükümetleri darbe ile devirenler vardı. Muhtıracılar vardı. Kaşını çattığında hükümetler istifa ediyordu. Daha partiyi kurduğumuz gün söz verdik. Milletten aldığımız emaneti sokakta bırakmayız. Ölürüz, millete hizmet sözünden vazgeçmeyiz dedik. Bu nedenle darbeciler, cuntacılar toplarıyla tüfekleri ile bu hükümeti deviremediler. Kapatmaya çalıştılar, yapamadılar. Ne 27 Nisan bildirisinin karşısında korktuk ne de başka bir olay karşısında. Millet cesaretimizi ve kararlılığımız gördü. O yüzden sandığa giden iki kişinin oyunu alacak kadar oyumuzu yükselttik. Bugüne kadar hiçbir hükümetin yapmadığı, yapmayı düşünemediği çözüm sürecine sahip çıktık. Sadece silah asker, polisle teröre karşı mücadele vardı. Bunlar yapıldı ama terör bitmedi. Terörü ortaya çıkaran sebeplere inmemiz ve bunlar üzerinde çalışmamız gerekiyordu. Bir siyasi çözüme ihtiyaç vardı. Buna başarı ile ulaşabilirsek artık anneler ağlamayacak, şehit cenazeleri gelmeyecek, birbirine düşman olan insanlar dost olacaklar. Siyaset yapmak istiyorlarsa siyaset, toplum hayatına katılmak istiyorlarsa, toplum hayatına katılacaktı. İktidardan düşmeyi göze aldık. Çözüm süreci, demokratik açılım, milli birlik ve kardeşlik projesini uygulamada kararlı olduk. 2003 yılından bu yana artık cenazeler gelmiyor, insanlar huzurun ve barışın tadına varıyorlar. Dağlar yeniden şenleniyor, terk edenler köylerine dönmeye başlıyorlar” dedi.

“KARDEŞ KAVGASINI SONA ERDİRMEKTE KARARLIYIZ”
Halen terör kalıntılarının olduğunu, 6-8 Ekim olaylarındaki gibi halen korkutarak, menfaat sağlamaya çalışanların bulunduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Arınç, “Ama genelde çözüm sürecini vatandaşımız kabul etti ve hükümete en büyük desteği veriyor. Kardeş kavgasının sona erdirmekte kararlıyız. Dağlarda tekrar huzur ve barışın egemen olması istiyoruz. Bunun için çok üzülüyoruz. Bazen çok isyan ettiğimiz de oluyor. Ama bunu sona erdirmeksek bizden sonra kimse bunu yapamaz. Bizden sonra gelenler tekrar silaha sarılır diye endişe ediyoruz. Değerli kardeşlerim terörün hakim olduğu yıllarda bu yatırımlara çok karşı çıktılar. Baraj yapımlarına çok karşı çıktılar. Hala karşı çıkmaya alışıyorlar. Silvan da, Yüksekova’da nelerle uğraşıyoruz. İş makinalarını yakıyorlar, müteahhitleri kaçırıyorlar. Ama mücadele ediyoruz. Bu barajların su dolması ile geçim standartının artacağını biliyoruz. Yollara havaalanlarına karşı çıkıyorlar, yapıyoruz. Batıda en güzel hastane neyse Güneydoğu’da da aynısını yapıyoruz ki ayrım olmasın. Bölgeler arasında farklılık olmasın diye koşuyoruz. Kıyafetteki ayrımcılığı, inançtaki ayrımcılığı kaldırdık. Kucaklaştık. Bir ve beraber olduk. Bugün ülkemizde insanlar kendilerini kimlileri ile ifade edebiliyorlar. Kendi dillerini rahatlıkla konuşabiliyorlar. Cezaevlerinde bile bir annenin oğluyla Kürtçe konuşmasına yasak getirilmişti. Diyarbakır cezaevinde yaşanan acı olayları da anımsatmak istemiyorum. Biz inkarları ortadan kaldırdık. ‘Biz kardeşiz. Huzur ve barış içerisinde yaşayacağız’ dedik. Siz de güvendiniz ve bize destek verdiniz” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ’NİN GÜCÜNÜ AZALTMAK İSTİYORLAR”
Bu iyi gidişin sürmesi ve sürecin nihayete erdirilmesi için mevcut hükümetin iş başında ve daha güçlü olması gerektiğini vurgulayan Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kimsenin siyasi tercihine engel olacak değiliz. Oyunuza karışmayız. Ancak Türkiye’deki bu gidişi engellemek isteyenler bugüne kadar kendi aralarında siyaset mühendisliği yaptılar. Ne yapsak da bu iktidarın gidişini sağlasak dediler. Bu kez proje daha büyük. Şimdi mevcut partilerden birini ya da bir kaçını daha da güçlendirmek için AK Parti’nin gücünü azaltmak istiyorlar. Bu tuzaklara millet bugüne kadar düşmedi, bundan sonra da düşmeyecek. Bölgedeki kalkınmanın artarak devam etmesi, OSB’deki yatırımların artması, tarımdaki verimliğin güçlenmesi, ulaşımın daha iyi olması, halkın zenginlik içinde yaşaması siyasi ve ekonomik istikrarın devamına bağlıdır. Mertçe ortaya çık ve ben iktidara talibim de. Millet bana yüzde 45-50 oy verecek de. Millet sana inanırsa gel başımızın üstünde yerin var. Ama siz yüzde 10’ları, 15’leri hedefleyip, koalisyon kurarız diyorsunuz. Bu yanlışlar geçmişteki koalisyon iktidarları döneminde oldu. Son 3 partili dönemi hatırlayın. 22 bankayı batıranlar. Milletin sırtına 44 katrilyonluk bedel ödetmişlerdi. Yeni işsizler ordusu ortaya çıkmıştı. Biz böyle bir enkazın üzerine geldik. Ve çukurdan aldığımız Türkiye’yi dağın tepesine koyduk. Bu istikrarı kolay bulmadık. Kolay harcayacak da değiliz. Gidişatı görüyorsunuz. Biz de bunun için buradayız. Yapılan işler yarıda kalmasın. Birileri gelip bu işlerden vazgeçtik artık eski günlere geleceğiz demesin. Sandık başına gittiğinizde oylarınızı milletin geleceğine, ülkenin geleceğine, gençlerin ve çocukların geleceğine kullanacağınıza inanıyorum.”

“TEMEL ATMA TÖRENLERİNE YETİŞEMİYORUZ”
Törende konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise geçmiş hükümetler gibi olmadıklarını belirterek, “Onlar bir temeli birkaç kez yaparlardı, açılışları da birkaç kez yaparlardı. Şimdi bizim cumhurbaşkanımız, başbakanımız temel atmalara yetişemiyorlar. O kadar çok yapılıyor ki toplu açılışlar yapıyorlar. Şimdi de iki ayrı önemli projenin açılışını yapıyoruz. Allah hayırlı etsin. Bu iki proje doğrudan halkımızın ve çiftimizin geliri ile ilgili. Ergani ve Çermik’i çiftçi gelirleri açısından çok daha iyi bir noktaya taşıyacak projeler. Bu vesileyle Sayın Bakan Veysel Eroğlu’na buradan selam ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Değerli kardeşlerim Diyarbakır’da şu anda GAP’ın en önemli sulama projelerini yürütüyoruz. Silvan Barajı bu bölgede Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük proje. Birçok proje ile bu bölgeye bereket getirmeye çalışıyoruz. Bu projeler bittiğinde daha çok istihdam ve refah olacak. Ben Diyarbakır’ı ilçe ilçe geziyorum Diyarbakır varlık içinde yokluk yaşayan bir ilimiz. Bugüne kadar potansiyelleri yeterince harekete geçmedi. Çünkü güven ve huzur ortamı tam anlamıyla tesis edilemedi. Bir taraftan çözüm süreci, diğer taraftan GAP Eylem Planı, teşvik programı ve kamu yatırımları ile bu bölgede çok farklı bir kalkınma sürecini başlatmayı gayret ediyoruz. Önümüzdeki 5-10 yılda Diyarbakır çok farklı bir noktaya gelecek. İnşallah gençlerimize ve çoluk çocuğumuza çok daha iyi bir gelecek hazırlayacağız” dedi.

"DOĞU BATI AYRIMI YAPMADAN HER TARAFA HİZMET GÖTÜRDÜK"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti kuruluşundan bu yana Türkiye’nin doğusu batısı demeden her tarafına hizmet götürdüklerini söyledi. Eker, "Yatırımlar yaptık. Hatta bu bölgeyi geçmişte az hizmet alması nedeniyle bir çok sahada pozitif ayrımcılık yaptık. Daha fazla yatırım ödeneği bu bölgeye aktarıldı. Şimdi Diyarbakır’da Allah'a şükür mahalli dille söyleyeyim arkamızda preze var. Birçok yatırım gerçekleşti. Bugün temelini atacağımız ve inşallah 2016 sonunda da tamamlamayı planladığımız kale ve Ergani barajları ile Diyarbakır yeni yatırımlar kazanıyor. Kardeşlerim bizim bu bölgede insanlığın yeryüzünden toplu yaşama geçmeye başladığı tarihten bu yana tarım yapılıyor. Şimdi şurada Çayönü var. Hilar Mağaraları var. İnsanlığın ilk yerleştiği yerlerden biri. Bu bölge buğdayın ve tarımın anavatanı. Ama bu tarımı daha bereketli kılmak iki yılda bir ürün almak yerine bir yılda iki ürün almak bu yatırımlarla mümkün olacak. Çünkü su geliyor, sulama geliyor. Bununla birlikte bereket ve hayat geliyor. Değerli kardeşlerim Diyarbakır’da bugüne kadar 2,9 milyar Türk lirası yatırım yapıldı sulama ile ilgili. Ergani Barajı 16 bin 750 dönüm, Çermik Kale Barajı 126 bin 270 bin dönüm. Önemli çünkü bu bölgede daha fazla üretim ve beraberinde bolluk ve bereket getirecek. Biz hepimiz şunu biliyoruz, yollar yatırımlar yapıyoruz. Eğitimle, sağlıkla, enerji ile tarımla birçok sahada birçok teşvik birçok destek ve yeni proje hayata geçirdik. Ama hepimiz şunu biliyoruz. Huzurun olmadığı yerde bu yatırımlar insanların gönlünde yeteri kadar heyecan uyandırmıyor. Barışın olmadığı, kavganın olduğu, saldırının, terörün olduğu, insanların başka düşüncelere tahammülünün olmadığı yerlerde bu yatırımlar da yeteri kadar etki meydana getirmiyor. Yani daha fazla refah ve gelir artışı maalesef olmuyor. Biz huzuru getirmek için çaba içerisindeyiz. Barışı getirmek için çaba içerisindeyiz. Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 2005 yılında çözümü Diyarbakır'da başlattı. Çok adımlar atıldı. Çok mesafe kat edildi. İnsanların annelerinin dilini konuşamadığı insanların kendi evlatlarına istedikleri isimleri koyamadıkları bir ortamdan Türkiye bugün çok daha büyük mesafeler kat etmiş noktaya geldi. Ancak kardeşlerim herkes maalesef barıştan yana değil. Kavgadan, çatışmadan beslenenler var. Onların baskıları ve insanlar üzerinde tahammülsüzlüğü var. Hükümetimizin barış inşa etme sürecinde engellenmesi yönünde biz son üç yıl içerisinde bir çok saldırı ile birçok tuzak ile birçok provokasyonla karşı karşıya geldik. Şimdi hemşehrilerim hepimiz şunu biliyoruz; biz bir yere kadar geldik bundan sonra bu çözüm sürecinin kalıcı bir barışa dönüşmesi AK Parti’nin bu seçimlerde daha güçlü bir şekilde mecliste temsil edilmesi ve süreci tamamlaması ile mümkün olacak. Bunu biliyoruz, inanın ben size bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Ben 3 dönem sizlerin kıymetli oyları ile sizleri temsil etme onurunu yaşadım ve bu seçimde aday değilim. Ancak şunu biliyorum eğer Türkiye’de çözüm süreci kalıcı bir barışa dönüşecekse bunun taşıyı siyasi gücü sadece ve sadece AK Parti’dir. Onun dışındaki hiçbir parti kalıcı bir barışa dönüşmesi, gözyaşının dinmesi konusunda hiçbirinin gücü AK Parti’ninkine yetişemez. Eğer Türkiye’de bir Kürt sorunu varsa bu sorunun yaratıcısı meclisteki iki partinin zihniyetidir. Onların sahip olduğu zihniyet Türkiye’de bu sorunu bu noktalara taşıdı. İnsanların dillerine, ırklarına göre, inançlarına göre insanları dışlayan o anlayış tekçi retçi ve inkar politikalarına dayalı o zihniyet Türkiye’de bu sorunu buraya getirdi. Bugün zihniyette bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Nereden görüyoruz. Biz ne zaman çözüm süreci ile ilgili meclise bir kanun getirdiysek onlar bunun karşısında durdu. Şimdi gelelim diğerine kusura bakmasınlar onlar da onların ekmeğine yağ sürüyor ve değirmenlerine su taşıyor. Biz 2010 yılındaki referandumda siyasi partiler artık kapatılmasın anayasa değişikliği yapalım dedik. Bu üçüncü parti destek verdi mi bize, hayır. Neden siyasi partilerin kapatılmasının önüne geçilmesi demokratik bir adımdı ve bunlar sürekli Türkiye’de bu tür mağduriyetlerden kavgadan çatışmadan beslenip, buradan siyasi güç elde etmeye ayarlı oldukları içini de bunlar bu tür desteklere girmediler ve bize destek vermediler. 7 Haziran’dan sonra da bunların çözüm sürecinin barışa ulaşması ile ilgili bir katkıları olmayacak. Bunların başkasına tahammülleri yok. Bunun da farkında olacağız. AK Parti insanlara sadece aş ve iş üretecek projelerle sizin huzurunuzda değil. Türkiye’nin en önemli tarihsel problemleri çözdüğü için de Kürt meselesinin kalıcı bir barışa çevrilmesinin mücadelesini veriyor. Yarın öbür gün Türkiye’nin tekrar karanlık günlere dönüşmesi bunların zihniyetine kalsa bu tehdit ve tehlike her zaman olur. Biz sizin duanızla sizin desteğinizle ve sizin sevginizle milletimize hamd olsun hizmetler yaptık. Bugün bu hizmetlere iki yenisini Ergani ve Çermik Kale Barajı ile bir adım daha atıyoruz. Bunları inşallah AK Parti iktidarı tamamlayacak" şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.