SON DAKİKA
Hava Durumu

Arınç: Ekmeleddin İhsanoğlu ismine sahip çıksın

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak göstereceği Ekmeleddin İhsan

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2014 00:32
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2014 01:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Arınç: Ekmeleddin İhsanoğlu ismine sahip çıksın
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak göstereceği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismi ve soy ismiyle gurur duyduğunu ifade ederken, ismini "Ekmel Bey" olarak tanıtmasına tepki gösterdi.
Arınç, "Lütfen o da kendi ismine sahip çıksın. Ekmeleddin'e alışsınlar. Kötü bir isim değil. Onu birilerine hoş görünmek adına isminden vazgeçerse bir insan bütün değerlerinden istifa etmiş olur. Siz kazanamayacaksınız, kazanma şansınız yok. Sizin karşınızda rakip olarak görülen kişi Türkiye'yi 12 yıldır Başbakan olarak idare ediyor. O başarılı bir siyasetçi, o ciddi bir lider" dedi.

"DOĞRU OLAN CHP VE MHP'NİN KENDİ ADAYINI GÖSTERMESİYDİ"

CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak göstereceği Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Arınç, "Çok çalıştılar çok dolaştılar. AK Parti'ye karşı güçlü bir aday çıkartmak istediler. Gitmedikleri yer de kalmadı. Bin de birlik partilere bile gittiler. Küçümsemek için söylemiyorum. Buradan ne çıkıyor diye baktığımızda her halde çok güçlü siyasi bir figür bunlardan aday olacak. Doğru olan neydi? CHP'nin ve MHP'nin kendi adaylarını göstermesiydi" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken, CHP'den ve MHP'den hiçbir aday olmadığına değinen Arınç, "Açıklamayı Kılıçdaroğlu yaptı, yanında Bahçeli vardı. Peki, onun dışındakilere ne oldu? Onlara bu isim verilmedi, bu isimler üzerinde onların görüşleri alınmadı. Kendileri açıklamış oldular bu konu bu şekilde tekrar gündeme gelmiş oldu" ifadelerini kullandı.

"ONUN ARKASINDA DURAN İKİ KİŞİYE KARŞI ADAY"

İhsanoğlu'nun şahsıyla ilgili olumlu yada olumsuz biz söz söyleme noktasında olamayacaklarını kaydeden Arınç, "Bu nezaketsiz olur. Olumlu söylememiz gerekirse de artık bir adaydır. Bize karşı bir adaydır oda benim işime gelmez. Ama ben duygusallığı ön planda tutan bir insanım. "Siyasette duygusallığa yer yok' diyenler de var. Duygusal bir yönümüzün de olması lazım. Şimdi ben Ekmeleddin İhsanoğlu olmuş olsaydım, Sayın Kılıçdaroğlu bana Cumhurbaşkanlığı adaylığı için gelseydi. Önce kendimi bir yoklardım, bende bir eksiklik mi gördüler acaba? diye. Beni niye aday yapacaksınız siz? Recep Tayyip Erdoğan'a ve Abdullah Gül'e karşı onlar kazanmasında siz kazanın diye arkanızda duracağız. Bu insanlar kim? Bu insanlar Ekmeleddin İhsanoğlu diye bir figür varsa İslam Konferansı Teşkilatı'nda ya da IRCICA'da başkanlık yaptığı dönemde birkaç hatırası varsa onun arkasında duran iki kişi. Onu genel sekreter yapan, onu muhtelif uluslararası platformlarda hükümetimizin desteklediği, öngördüğü bir insandır. Ona saygı gösterin ve ona yardımcı olun diye her gün referans mektupları yazan iki kişidir. Böyle iki kişinin adaylığına karşı kendisinin aday gösterilmek isteyen, Bahçeli olsa pek bir şey demezdim. Sayın Kılıçdaroğlu ise işin bu tarafını bir düşünmesi lazım" şeklinde konuştu.

"CHP'LİLER BU TÜR İSİMLERE BELKİ UZAK OLABİLİRLER"

İhsanoğlu'nun yerinde olsaydı ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi yapılsaydı reddedeceğini kaydeden Arınç, "Ama duygusal planda düşüneceğimiz bir şey. Siyaset farklı bir şeydir. Reel politiğe bakmak lazım. Benim de cumhurbaşkanı olma ihtimalim öngörüldü. "Ben böyle bir teklife hayır diyemem' diyorsa ben kendi kanaatimi belirmiş olayım" diye konuştu.

İHSANOĞLU'NA İSİM TEPKİSİ

İhsanoğlu'nun adaylığının ardından ismi üzerinde bazı tartışmalar olduğunu belirten Arınç, İhsanoğlu'nun bu tartışmalar üzerine, "Herkes bana Ekmel bey der" dediğini belirtti. Bu durumu çok büyük bir eksiklik olarak gördüğünü anlatan Arınç, "Madem ki seni aday yaptılar içerisinde din kelimesi geçen ismine de saygı duyacaklardı. Senin ismin kötü bir şey değil ki. Şerafettin neyse o, Kemalettin neyse o. Kemal Bey'in ismi Kemalettin Kılıçdaroğlu olsaydı "dini attım kardeşim, ben Kemal'im' diyecek miydi? Böyle bir ismi babası koymamış, öyle bir ismi var ki sonunda din eki varsa bunlar güzel tamlamalardır. Ben biliyorum ki CHP'liler bu tür isimlere belki uzak olabilirler. Dünyalarında böyle isimler yoktur. Aynen Abdulrezzak gibi. Bu isimlere de soğuk bakabilirler. Bunlar isim olarak İslam tarihinden bu yana bizim dünyamızda da İslam dünyasında da en güzel isimler olarak belirlenir. Ne demek "Herkes bana Ekmel Bey der' ve niçin Ekmeleddin diyemiyorlar mahcup oluyorlar, ben de perişan oluyorum en iyisi Ekmel desinler" diye konuştu.

"CHP'DEN ADAY OLABİLMEK İÇİN İSMİNDEN VAZGEÇEN BİR İNSAN"

ABD Başkanı Barack Obama'nın bu konuda çok güzel bir örneği olduğunu kaydeden Arınç, "İlk defa Başkan seçildiğinde kongre binasının üzerinde ant içecekken yüksek yargıç karşısına geldi. Karşısında İncil'i önüne koydu ve kendisine hitap etti. Barack Obama diye başladı. Obama yemin etmeden önce düzeltti. "Barack Huseyin Obama' dedi. Ne kadar şahsiyetli bir iştir. Bunu siz niye gösteremiyorsunuz? Ekmel bey diyeceğine, "Benim adım Ekmeleddin kardeşim. Sen bu ismi söylemek zorundasın' diyeceksin. Ama bu ismini söylersek şunlar oy vermezler, bunlar oy vermezler zaten şöyle diyorlardı. Sen aday olduysan bunlarda ona razı olacaklar" ifadelerini kullandı.

Aday gösterildikten sonra "Ekmel Bey" değil, "Ekmeleddin İhsanoğlu" isminin kullanılması gerektiğini ve seçmenin oy pusulasında karmaşa yaşayabileceğini kaydeden Arınç, "Sırf CHP'den aday olabilmek için isminden vazgeçen bir insan, yarın başka şeylerden, başka değerlerinden de vazgeçebilir" değerlendirmesinde bulundu.

İhsanoğlu'nu, Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında aday gösteren kişilerin ondan bir şekilde istifade etmeye çalıştığını kaydeden Arınç, "Bunun altında yatan gerçek anlamı bilmesi lazım düşünmesi lazım. Biz onu geçmişteki hizmetleri nedeniyle Türkiye adına arkasında durmuştuk. Millet adına durmuş insanlarız" dedi.

"YOLDA GÖRSELER TANIMAZLARDI"

CHP'nin İhsanoğlu'nu yolda görse tanımayacağını savunan Arınç, "Ama mecbur kaldılar bunu getirdiler. "Bu bir bilge kişidir. Aslandır, kaplandır, çok iyidir, şunlardır, bunlardır.' Sen bunu ne zaman öğrendin ey Kılıçdaroğlu, sen ne zaman öğrendin? Nerden biliyorsun bunları? Bahçeli bir yerden bilmiş olabilir. MHP aday göstermesi halinde doğrusu garip karşılamazdım. CHP'nin arkasına MHP'nin de takılması ve Kılıçdaroğlu'nun bu işte öncülük yapmasının ben farklı sebeplerini olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"KENDİ İSMİNE SAHİP ÇIK"

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun isminden de soy isminden de gurur duyduğunu kaydeden Arınç, "Lütfen o da kendi ismine sahip çıksın. Ekmeleddin'e alışsınlar. Kötü bir isim değil. Onu birilerine hoş görünmek adına isminden vazgeçerse bir insan bütün değerlerinden istifa etmiş olur. Siz kazanamayacaksınız, kazanma şansınız yok. Sizin karşınızda rakip olarak görülen kişi Türkiye'yi 12 yıldır Başbakan olarak idare ediyor. O başarılı bir siyasetçi, o ciddi bir lider" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın MHP ve CHP ile diğer bütün siyasi partilerden oy alacağını kaydetti.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU NE DEMİŞTİ

İhsanoğlu, isminin anlamının sorulması üzerine, "Adım 14. yüzyılda iki Türk büyük bilimadamının adıdır. Bayburtlu Ekmeleddin bir İslam alimi. Biri de Mevlana zamanında yaşamış ünlü bir hekimdir. Anadolu'da o dönemde 13-14. yy'da çok kullanılan Nurettin gibi, Şehabettin gibi, Necmettin gibi, ama yadırganacak bir şey yok. Herkes bana Ekmel der" yanıtını vermişti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.