SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Güllüce:' İstemezükle çevrecilik olmaz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Yani istemezükle çevrecilik olmaz. İst

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2015 21:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2015 22:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bakan Güllüce:' İstemezükle çevrecilik olmaz'
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Yani istemezükle çevrecilik olmaz. İstemezükle ambulans yakarak, sokakları ateşe vererek, fakir fukaranın evini, belediye binalarını yakarak çevrecilik olmaz. Biz çevreyle ilgili çocuklarımızın, genç kuşaklarımızın yerli kaynaklardan beslenerek çevreci olmasını istiyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı İdris Güllüce, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği şenliğe katıldı. Şenliğe Bakan Güllüce’nin yanı sıra Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu, çok sayıda çocuk ve vatandaşlar katıldı. Şenlikte bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, çevre konusunda hassasiyetleri olan bir belediyeye olduklarını belirtti. Başkan Can, “Yeter mi yetmez, daha yeşil, gelişmiş ve güzel bir ortamı hazırlamak ve gelecek kuşaklara devraldığımız bu dünyayı daha yaşanabilir bir dünya olarak devretmek, her şeyden evvel insanlığımızın gereğidir. Doğrusu sorumluluk sahibi makamlar olarak da yapmamız gereken görevlerimizdir. Yapacak daha çok şeyimiz var. Bugün çok güzel bir günde çevre gününü kutluyoruz. Şakır şakır yağmur yağıyor nesi güzel demeyin. Yağmur en güzelidir, rahmettir. O yeşilin, nebatatın bitmesi için tüm canlıların yaşayabilmesi için Rabbimizin bereketidir. Yarından sonra 7 Haziran, bu gün ne anlam ifade ediyor? 7 Haziran bizim için ülkeye, yeşili getiren ve milyarlarca ağaç diken, barajlar diken İstanbul’u suya kavuşturan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ekibinin ve arkadaşlarının yeniden 4’üncü kez milletin teveccühüne mazhar olacağı gündü anlamına geliyor” dedi.

“ÇEVRECİLİK KONUSUNDA BATI’NIN BİZDEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR”
Bakan Güllüce, çoğunluğu çocuklardan oluşan kalabalığa yaptığı konuşmasında çevrenin kültürümüzdeki öneminden ve yerinden bahsetti. Bakan Güllüce, “Çevre yerli malıdır. Bizim insanımız tabiatı, havayı, suyu, toprağı bilir. Bunlara da en büyük hassasiyeti dünyada göstermiş bir milletin çocuklarıyız. Bunu niye söyledim. Çevre sanki 1970’lerde dünyanın gelişmiş ülkeleri bir araya gelmiş. ‘Gelin çevre konusunda hassas olalım’ demiş. Ondan sonra da çevre çıkmış ortaya. Onlar için bu doğru olabilir. Onlar, 1970’lere kadar çevreyi bilmeyen, dünyayı kirleten, dünyayı tüketen bir kültür oluşturdular. Oysa bizim tarihten gelen kültürümüzde ‘Tüketme’ diyor bizim kutsal kitabımız. ‘İsraf etme’ diyor bizim inancımız. Ve ‘Tüm yaratılanların hakkından sorumlusun insanoğlu’ demiş. ‘Taşın, karıncanın, havanın hakkından sorumlusun insanoğlu’ demiş. Biz bu kültürden geliyoruz. Sanıldığı gibi biz çevreyi Batı’dan, dışarıdan öğrenmedik. Aksine onların bizden öğreneceği çok şey var. Bu konuyu aylardır uğraşıyorum. Bir üniversiteye çevreyle ilgili arşiv belgelerini çıkarttırıyorum. 1200, 1500, 1600 ve 1800’lerde bizim devletimizin çevreyle olan ilişkilerinin arşiv çalışmalarını yapıyorum” ifadelerini kullandı. Bakan Güllüce, projelere karşı çıkılarak çevreci olunmayacağını belirterek, “Öyle ‘Havaalanı olmasın, Boğaz köprüsü olmasın, hızlı tren olmasın, Marmaray olmasın, İzmir Otoyolu olmasın’ diyerek çevreci olunmaz. Hem bunlar olacak, hem de çevreci olunarak çevreci olunur. Elektrik santralleri olmasın. Ne olacak? Termik santraller olmasın. Peki ne yapacağız? Elektriği sonuna kadar Rusya’dan mı almak zorundayız? Sonsuza dek İran’a bağlı mı kalalım? Kendi madenlerimizi işletmeyelim mi? Biz yabancı ülkelerin enerjisine muhtaç mı kalalım? Bunları kurarız bunları yaparız. Fakat çevreye de azami hassasiyeti gösteririz. Yani istemezükle çevrecilik olmaz. İstemezükle ambulans yakarak, sokakları ateşe vererek, fakir fukaranın evini, belediye binalarını yakarak çevrecilik olmaz. Biz çevreyle ilgili çocuklarımızın genç kuşaklarımızın yerli kaynaklardan beslenerek çevreci olmasını istiyoruz. Her çocuğumuz ‘Benim bin yıl öncesinden gelen kültürüm ve benim medeniyetim çevrecidir’ diye bilsin istiyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Güllüce tarafından çevre konusunda başarılı okulların müdürlerine plaket verildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.