SON DAKİKA
Hava Durumu

Bardağı taşıran saldırı

Kendi halkına savaş açan Suriye Lideri Esed sınırı aştı.  Bardağı taşıran saldırı...

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2012 22:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2012 23:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kendi halkına savaş açan Suriye Lideri Esed sınırı aştı.  Bardağı taşıran saldırı...

Suriye ordusu tarafından atılan havan toplarının Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 sivil vatandaşı öldürmesi üzerine Ankara, Suriye'ye misillemede bulundu. BM Şartı'nın 51. maddesi çerçevesinde, "meşru müdafaa" hakkı kullanılarak, Türkiye'ye saldırının geldiği askeri hedefler, Türk topçu unsurları tarafından vuruldu. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da katıldığı bir açılışta bu menfur saldırı haberini aldığını ve halkıyla adeta savaşa tutuşan Esed’in bu saldırıyla bardağı fazlasıyla taşırdığını ifade etti.

Suriye'de ordu birlikleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalar 2 haftadır sürerken, Akçakale'de korkulan oldu. Akçakale'nin hemen karşısında bulunan Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde çatışmalar öğle saatlerinde yoğunlaştı. Bir süre önce muhaliflerin eline geçen Telebyad İlçesi'ne saldırıya geçen ordu birlikleri, top atışları başlattı. Suriye'de ordu birlikleri ve muhalif güçler arasındaki çatışma sınıra yakın bölgede yoğunlaşırken, Akçakale'nin en işlek yeri olan İstasyon Caddesi'ne top ve havan mermileri düştü.

Misliyle karşılık

Suriye ordusu tarafından atılan havan toplarının Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 sivil vatandaşı öldürmesi üzerine Ankara, Suriye'ye misillemede bulundu. BM Şartı'nın 51. maddesi çerçevesinde, "meşru müdafaa" hakkı kullanılarak, Türkiye'ye saldırının geldiği askeri hedefler, Türk topçu unsurları tarafından vuruldu. Son 15 gün içinde Suriye ordusunun Akçakale'ye yönelik topçu ateşinin artması ve sivil yerleşim yerlerinin isabet alması üzerine okulların tatil edilmesi, bazı mahallelerin boşaltılması kararı alan Ankara, Suriye topçu ateşi ile 2 anne ve 3 çocuğun ölmesi, 2'si ağır 10 vatandaşın yaralanması üzerine "aynen karşılık" verdi. Suriye tarafındaki askeri unsurlar saat 18.15'ten itibaren vuruldu. Bir süre önce sınıra yerleştirilen ileri teknoloji ürünü radarlar, topçu ateşinin Suriye ordusundan geldiğini noktası noktasına tespit etti. Lazerle işaretlenen askeri hedefler vurulurken sivil kayıplar yaşanmamasına özen gösterildi.

Meclis tezkere için toplandı

Olayların gecesinde onaya sunulan  'Suriye'ye askeri müdahale tezkeresi'ni görüşmek üzeremeclis  sabah 10:00 sularında toplandı.

Suriye tezkeresi AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kapalı oturumda gerçekleşen görüşmeler 3 saat sürdü. Yapılan oylamada, tezkereye 320 kabul, 129 ret oyu çıktı.

Suriye tezkeresine AK Parti'li ve MHP'li milletvekilleri "evet" oyu kullandı. MHP lideri Devlet Bahçeli, tezkere görüşmeleri öncesinde "Türk devletinin elini güçlü kılmak için hükümete yetki verme taraftarıyız." dedi.

CHP ve BDP ise tezkereye karşı çıktı. CHP grubu, Meclis Genel Kurulu'nun öncesinde toplandı. Toplantıda "hayır" oyu kullanılmasına karar verildi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise tezkereyle ilgili olarak, "Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı korumak bizim görevimiz. Milletimizin hukukunu korumak için elimizden geleni yaparız." dedi. Başbakanlık tezkeresinde, Suriye'den Türkiye'ye yönelik saldırıların devam ettiği, bunların ciddi bir güvenlik tehdidi ve riski oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bu saldırılara karşı tedbir almak için, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi konusunda hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesi öngörülüyor. Tezkerede sadece bir bölümde geçen Türk askerinin "yabancı ülkelere gönderilmesi" şeklindeki genel ifade, tartışma konusu oldu.

Suriye: “Özür dilemedik.” 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin geçmesinin ardından yaptığı açıklamada Suriye’nin Akçakale’de beş kişinin ölümünden ‘sorumlu olduğunu kabul ettiğini’ açıkladı. Atalay “Suriye tarafı yaptığını kabul edip özür diledi. Böyle bir şeyin bir daha tekrarlanmayacağını söyledi. Bu iyi. Birleşmiş Milletler arabuluculuk yaptı ve akşam Suriye’yle görüştü.” dedi.

Fakat Suriye'nin BM'deki temsilcisi Büyükelçi Beşar Cafari, hükümetinin ölümler nedeniyle özür dilemediğini, zira top ateşinin kaynağı ile ilgili soruşturmanın sonucunu beklediklerini söyledi.

Amaç etkin caydırıcılık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada tezkerenin amacının "etkin caydırıcılık" olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, “Suriye tarafından ülkemize yapılan bu saldırı ilk değildir. Daha önce ne yazık ki 7 kez aynı şekilde bu saldırılar oldu. Hiç kimse bizim bu konudaki kararlılığımızı test etmeye kalkmasın.” dedi. "Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz.” diyen Erdoğan, tezkerenin amacının “etkin caydırıcılık” olduğunu söyledi. Türkiye’nin vatandaşlarını ve sınırlarını korumaya muktedir bir devlet olduğunu ifade eden Erdoğan, “Hiç kimse bizim bu konudaki kararlılığımızı test etmeye kalkmasın” diye konuştu. CHP ve BDP'yi eleştiren Başbakan Erdoğan, TBMM’de tezkereye karşı oy kullananların tarihe hesap vereceklerini savunarak, "Tezkere karşısında direnenler tarihe bunun hesabını veremeyecekler. Biz de meydanlarda halkımıza tezkereye karşı direnenleri anlatacağız." ifadelerini kullandı.

NATO: “Türkiye'ye her türlü desteğe hazırız.”

Yaşanan olaylar ardından Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO Konseyi, büyükelçiler düzeyinde toplandı. Konsey, Türkiye'ye her türlü desteğe hazır olduklarını açıkladı. Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından saldırının şiddetle kınandığı belirtildi. 26 Haziran 2012'de de açıkladığı üzere Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini tekrarlayan NATO açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: ''Suriye rejiminin açıkça uluslararası hukukun ihlali ve müttefiklerinden birinin güvenliğine tehlike oluşturacak şekilde NATO'nun güneydoğu sınırına yaptığı saldırı üzerine NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde toplanmış ve Suriye rejimi güçleri tarafından Türkiye'nin iki ülke sınır bölgesine yakın yerleri sık sık top ateşine tutmasını tartışmıştır. 3 Ekim 2012'de düzenlenen ve 5 Türk vatandaşının ölümüne, 9'unun da yaralanmasına neden olan topçu ateşi, müttefikler için büyük bir endişe kaynağı olmuş ve şiddetle kınanmıştır. Washington Anlaşması'ndan kaynaklanan güvenlik ve dayanışmanın bölünmezliği çerçevesinde Türkiye'nin yanında yer alan İttifak, müttefikine karşı bu tür saldırgan eylemlerin derhal sona erdirilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmemesi konusunda uyarmaktadır.'' NATO'yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor.

Clinton: “Öfke duyuyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ''Suriyelilerin sınırın ötesinden ateş açmalarından öfke duyuyoruz. Sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından çok üzüntülüyüz. Türk dostlarımızla birlikte çalışıyoruz.'' dedi.

Beyaz Saray: “Müttefikimiz  Türkiye'nin yanındayız.”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, ''kuvvetle kınadıklarını'' belirterek, ''Masum Türk vatandaşlarının can kayıplarından derin üzüntü duyuyoruz. Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız ve ileriye dönük yapılabileceklere dair yakın istişarelerimizi sürdürüyoruz.'' dedi. Esed rejiminin kendi halkına vicdanlara sığmayacak acılar çektirdiğine işaret eden Vietor, ''Tüm sorumlu ülkeler Esed'in iktidarı bırakması, ateşkes ilan etmesi ve siyasi geçiş sürecini başlatmasının zamanının çoktan geçtiğini net olarak ortaya koymalı.'' diye konuştu.

Pentagon: “Suriye rejimi gitmeli.”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, olayın Suriye rejiminin ahlaksız davranışlarının ve neden iktidardan gitmesi gerektiğinin diğer bir örneğini oluşturduğunu söyledi.

Ban, Suriye'yi uyardı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye hükümetini komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstermesi konusunda uyardı.

Haddad: “Esed rejimi ateşle oynuyor.”

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad da ''Esed rejimi ateşle oynuyor'' dedi.

Haddad, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in komşu ülkeye saldırıyla tüm sınırları aştığını belirterek, ''Mısır hiçbir şekilde bir ülkenin bir diğer ülkeye saldırısını kabul edemez.'' şeklinde konuştu. Bu arada Pakistan, Kanada, Almanya, İspanya ve Bulgaristan da Suriye'yi kınadı.

BM’den kınama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye'de beş kişinin Suriye'den açılan ateşle ölmüş olmasının "Suriye'deki krizin bölgenin barış ve istikrarı ile komşularının güvenliği açısından ne kadar derin bir etkiye sahip olduğunu gösterdiğini" bildirdi.

15 üyenin oy birliği ile yayımlanan ortak açıklamada, beş kişinin ölümüyle sonuçlanan olay nedeniyle Güvenlik Konseyi'nin Suriye'yi "en güçlü ifadeler" ile kınadığı söylendi. Güvenlik Konseyi'nde sert bir karar çıkması için Türkiye'nin çağrısıyla ABD ve Batı'nın desteklediği bir karar metni dolaştırılmış ancak Rusya'nın "Suriye'nin uluslararası hukuku ihlal ettiği" yönündeki ifadeye karşı çıktığı haberleri arasında oy birliğine varılamamıştı. Güvenlik Konseyi açıklamasında, Akçakale'de ölenlerin yakınlarına, Türk halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Güvenlik Konseyi açıklamasında, Suriye hükümetine komşularının egemenlik ve toprak bütünlüğüne tam olarak saygı gösterme çağrısı yaptı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.