SON DAKİKA
Hava Durumu

Başbakan Davutoğlu Sendika Temsilcileriyle Buluştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde sendika temsilcileri ile buluştu. Başbakan Davutoğlu, sendika temsilcilerine hitaben konuşma yaptı. ( Anadolu Ajansı - Halil Sağırkaya )

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başbakan Davutoğlu Sendika Temsilcileriyle Buluştu

 Başbakan Davutoğlu, işçi ve memur sendikalarının temsilcileriyle Çankaya Köşkü'ndeki yemekte bir araya geldi.




Davutoğlu, çalışmalarını teşvik eden düzenlemeler sonucunda kadınların iş gücüne katılım oranlarını arttırdıklarını bildirdi.

Kadınların iş gücüne katılım oranının 2007 yılında yüzde 23 olduğunu, bu oranın 2015 yılında yüzde 31,5 seviyesine yükseldiğini belirten Davutoğlu, AK Parti hükümetlerinin aldığı tedbirler, teşvik uygulamaları ve doğru ekonomik politikalar sayesinde çalışma hayatında kayıt dışılığın önemli ölçüde azaltıldığını aktardı.

"İktidara geldiğimizde yüzde 52 civarında kayıt dışı istihdam oranını yüzde 31 seviyesine düşürdük" diyen Davutoğlu, yapılan çalışmalar sonucunda artık daha fazla çalışan, iş gücüne katılan, emek veren, alın teri döken ve değer üreten bir Türkiye olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, bir yandan Türkiye'yi kalkındırırken bir yandan da emekçilerin hak ve özgürlüklerini genişlettiklerine işaret ederek, "Gerilimlere, çatışmalara bir son verdik. Yıkılmaz denilen tabuları birer birer yıktık. Her yıl 1 Nisan gününden itibaren 1 Mayıs gerilimi yaşanmaya başlardı. 1 Mayıs tabusunu ortadan kaldırdık ve 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan ettik. Türkiye'ye yakışmayan bu ayıbı ortadan kaldırdık." diye konuştu.

Örgütlenme özgürlüğünü sağlayan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nu 2012 yılında hayata geçirdiklerini anımsatan Davutoğlu, bu kanunla demokratik toplumların en önemli unsurlarından bir olan sendikalarda çağdaş standartları yerleştirdiklerini, sendika kurmanın ve sendikaya üye olmanında önündeki birçok engeli kaldırdıklarına değindi.

Sendika temsilcileri ve sendika yöneticilerinin güvencelerini artırdıklarını vurgulayan Davutoğlu, sendikalara, faaliyetlerini serbestçe, kendi tüzüklerine göre belirleme hakkı tanıdıklarını ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, sendikalarla ilgili kanunlarda yapılan düzenlemelere ilişkin de bilgi verdi.

"214 bin geçici işçimizi sürekli işçi kadrosuna geçirdik"

Sigortalı sayısının 12 milyondan 21 milyonun üzerine çıktığına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı yürülüğe koyduk. Sağlıktan yararlanma koşullarını iyileştirdik. SSK'lılar 90 gün, BAĞ-KUR'lular 240 gün bekliyordu, bekleme süresini 30 güne indirdik. Genel Sağlık Sigortasını hayata geçirdik. Ulusal İstihdam Stratejisini 2014 yılında uygulamaya başladık. Kamuda çalışan 214 bin geçici işçimizi sürekli işçi kadrosuna geçirdik. Özelleştirme nedeniyle işsiz kalan işçilerimize emeklilik hakkını elde edene kadar kamuda 4C statüsünde istihdam edilme hakkı getirdik. İş sağlığı ve güvenliği konularında 'çalışan temsilcisi' sistemine geçtik, iş yerinde sendika varsa, sendika temsilcisine temsil hakkı verdik. Çalışma ve sosyal güvenlik alanında adeta bir devrim gerçekleştirdik. Yeni dönem için en temel şiarımız daha fazla adalet, daha fazla hakça, adil paylaşım olacak."

Çalışma hayatına yönelik düzenlemelere 2016 Eylem Planı'nda da yer verdiklerini, seçimlerden önce ne vadettilerse yerine getirdiklerini belirten Davutoğlu, emekçilere ve emeklilere ne söz verdilerse yaptıklarını vurguladı.

 "Annelik ile meslek arasında tercih yapmak zorunda kalınmasına engel olduk"

Başbakan Davutoğlu, kadınların çalışma hayatında daha aktif yer alması için doğuma ilişkin izin ve hakları artıracaklarına değinerek, 850 bin kadın memurun kariyerlerini kolaylaştırmak için doğum nedeniyle izinde geçen sürenin memuriyet kıdeminde değerlendirileceğini dile getirdi. Ayrıca çocuğu olan anne ve babaya, çocuk ilköğretim çağına gelene kadar kısmi süreli çalışma hakkının tanındığını belirten Davutoğlu, doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay ücretsiz izin süresinin, yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde başlayabilmesinin önünü açtıklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Bu düzenlemelere ek olarak gerek işçi gerek memur kadın çalışanlarımıza doğum sonrası ilk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonrası doğumlarda ise 180 gün süreyle yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma hakkı getirdik. Böylece kadınlarımızın annelik ile meslek arasında tercih yapmak zorunda kalmasına engel olduk." ifadesini kullandı.

İşçi statüsünde çalışan kadınların, çalışmadığı süreye ilişkin prim ve ücretlerini asgari ücret üzerinden devletin karşıladığını belirten Davutoğlu, iş gücü piyasasını daha esnek hale getirebilmek adına çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Davutoğlu, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü noktasında da gerekli düzenlemeleri bütün paydaşlarla müzakere ederek hazırladıklarına işaret etti.

Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çalışma hayatına güvenceli, esnek iş sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz. Taşeron olarak çalışan vatandaşlarımızın kamuya alımı ile ilgili yasa tasarısının son düzenlemelerini Bakanlar Kurulunda gözden geçirdik. Böylece 720 bin çalışanın kamuya geçiş esaslarını belirlemiş olduk. Ayrıca bu yeni statü ile kamuda çalışanların daha hakça bir paylaşımdan faydalanmalarını sağlamış olacağız. Her kurum kendi bünyesinde sadece birtakım sınavlar yaparak bu istihdamı sağlama imkanına kavuşacak. Bu 720 bin kişi kamu çalışanı olacak ve kıdem tazminatları, çalışma şartları, yıllık izinleri ona göre düzenlenecek. Biz daima 'önce insan' dedik, 'daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük, daha fazla adalet, daha fazla insan onuru' dedik. Bunun için bir zihniyet dönüşümü gerçekleştirdik. Bunların alt ve üstyapılarını tesis ettik. Şimdi insan odaklı politikalarımızı daha da derinleştireceğiz."

Davutoğlu, büyüyen pastanın daha adilce paylaşımının sağlanacağını, demokratik gelişim ve ekonomik kalkınmayı hep birlikte geliştireceklerini bildirdi.

Yeni dönemde en önemli meselenin daha fazla adalet ve daha hakça, yaygın bir paylaşım olacağının altını çizen Davutoğlu, "Şimdiye kadar sizlerle nasıl müzakere ettiysek, istişare ettiysek, danıştıysak bundan sonra da emek ve değer üreten bütün vatandaşlarımızı muhatap alacağız." diye konuştu.

Davutoğlu, önümüzdeki 1 Mayıs'ın coşkulu bir emek günü olarak kutlanmasına yönelik verilen katkılara da şimdiden teşekkür ettiğini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından, basına kapalı olarak devam eden yemeğe, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Selçuk Özdağ ve Mehdi Eker, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk katıldı.

Sendika yetkilileri, yemeğe DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da davetli olduğunu ancak 1 Mayıs kutlamaları hazırlıkları nedeniyle katılamadığını bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.