SON DAKİKA
Hava Durumu

Başbakan Erdoğan: Soma şehitleri için talimat verdim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'daki madende hayatını kaybeden kişilerin yasal olarak şehit sayılması için çalışmaların yapılması kon

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2014 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2014 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başbakan Erdoğan: Soma şehitleri için talimat verdim
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'daki madende hayatını kaybeden kişilerin yasal olarak şehit sayılması için çalışmaların yapılması konunda talimat verdiğini belirterek, "Bu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere, çalışmayı yapacaklar. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmek suretiyle adımlarımızı atacağız." dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, tüm davetlileri 1 dakikalık saygı duruşu ve Fatiha Suresi'ni okumaya davet ederek, "Soma'daki şehitlerin ruhları şad olsun, yaralılarımıza şifalar diliyorum. Geçtiğimiz hafta salı gün Manisa'nın Soma ilçesinden gelen acı haberle milletçe hepimiz derinden sarsıldık. Soma ilçesinde özel sektöre ait maden ocağında saat 15.10'da bir kaza meydana geldi. Haberin öğrenilmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla o an beraberdik, kendisine hemen Soma'ya hareket etmesi noktasındaki talimatımızı verdik. Ekibini derledi toparladı, Balıkesir ve Manisa illerinin milletvekili arkadaşlarımla beraber Soma'ya hareket ettiler. Kızılay olay yerine ulaştı. Zonguldak'tan Türkiye A.Ş kömürü uzman araştırma ekibi, Genelkurmay Başkanlığımıza ait helikopter de Soma'ya ulaştı. Manisa, İzmir ve Balıkesir'den 23 ambulans bölgeye ulaştı. Maden kazısı, arama ve kurtarma çalışmalarını Ankara'dan takip ettik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız'a orada yatıp orada kalkması, 301 kardeşimizi maden ocağımızdan çıkarma işlemini bitirdiği ana kadar orada kalma suretiyle ortaya koyduğu gayreti nedeniyle kendisine çok çok teşekkür ediyor, Allah kendisinden razı olsun diyorum. Kendisiyle beraber orada işin başından itibaren bulunan Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Beye, gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısına işin başından itibaren sürece refakat etmesi nedeniyle teşekkür ediyorum" dedi.

“MUHTEMEL TÜM İHTİYAÇLARI TESPİT ETTİK…”
Tüm kurumların yerel yöneticilerinin üst kurul oluşturduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Arama kurtarma yapmak madenci kardeşlerimizi çıkarmak, madenci yakınlarının teskin etmek, güvenliği sağlamak gibi çok sayıda faktörü dikkate almak zorundayız. Muhtemel tüm ihtiyaçları tespit ettik. AFAD 156 personel 45 araçla, TSK, Genelkurmay Başkanlığımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Onlar da personel noktasında 1 uçak 2 helikopterle, Sağlık Bakanlığımızın 405 personeli, doktor ve hemşirelerimiz, bu vesileyle Sağlık Bakanlığımıza tüm doktor ve hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Kızılay bölge halkına hizmet vermek üzere 100 personel 12 araçla, olaydan 2-3 saat içinde Kızılay da oraya yerleşti. Çorbaydı, yemekti, aş pişmeye başladı. Ocakta çalışanların yakınlarına bu tür hizmet verilmeye başlandı. En ufak bir kargaşaya sebep vermeden bunlar orada gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, Uşak ve Kütahya belediyelerimiz personel ve araçlarıyla Soma'ya koştular. Aynı şekilde STK'lar da hemen Soma'ya intikal etti. Tabii gerek şahsıma gerekse Bülent Arınç ve Beşir Atalay Bey, olayın üzerinde 24 saat geçmeden olay yerine intikal ettik. Çeşitli incelemeleri gerçekleştirdik. Toplamda 2 bin 743 personelle Soma'da hem yaralıların, arama, defin çalışmalarına çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına hizmet ettik. İlk anlarda biliyorsunuz ocaktan çıkardığımız vatandaşlarımız herhangi bir sıkıntısı yoktu. Son çıkan 15-20 vatandaşımız da sıkıntılar vardı. Orada da DNA testiyle eşleştirmeler yapıldı bu vesileyle teslim edildi" ifadelerini kullandı.
13 Mayıs Salı günü kazanın hemen ardından başlayan arama kurtarma çalışmalarının 4 gün sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, "17 Mayısta madendeki tüm işçilerimiz çıkarıldı. Ne yazık ki 301 işçimiz bu elim kazada hayatını kaybetti. Şehitlerimiz tamamının naaşı çıkarıldı ve ailelerine teslim edildi. Ailelere manevi desteğin yanında maddi destek de sağlamaya başladık. Madende hayatını kaybeden kişilerin yasal olarak şehit sağlaması için çalışmaların yapılması talimat verdim. Bu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız başta olmak üzere, çalışmayı yapacaklar. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmek suretiyle adımlarımızı atacağız" diye konuştu.

“SUİSTİMALLERİN ÖNÜNÜ KESME İÇİN AFAD'IN AÇMIŞ OLDUĞU YARDIM KAMPANYASINI BAŞLATTIK”
Başbakan Erdoğan, ihtiyaçların tespiti konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının dörtlü bir ekip olarak, tüm ailelerle tek tek görüşmek suretiyle, taleplerini bizzat kendilerinden dinlemek suretiyle bir adım atmaya düşündüklerini ifade etti. Gereken düzenlemelerin buna göre yapacaklarını bildiren Erdoğan, şehit yakınlarının yararlandığı imkanlardan bu ailelerin yararlanması için ne gerekiyorsa yapılacağını dile getirdi. Erdoğan, "Başbakanlıkça Soma için bazı suistimallerin önünü kesme için AFAD'ın açmış olduğu yardım kampanyasını başlattık. Birçok dernekler devreye girdi. Sadece Soma'ya ait olmak üzere AFAD bu işi yürütecektir. Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay Bey'le AFAD'ı koordine etmek suretiyle bu süreç devam edecektir. Bütün yardımları tek elde topluyoruz" ifadelerine yer verdi.
Bütün büyük afetlerde olduğu gibi Soma'da yaşanan facia sonrasında milletin birbirine çok daha kenetlendiğine dikkati çeken Erdoğan, "Soma için seferber oldu. Bazı çok istisnai hadiseler dışında 77 milyonun kardeş olduğunu tekrar tüm dünyaya gösterdik. Başbakanlık olarak bu facia karşısında 3 gün milli yas ilan ettik. Ayyıldızlı bayraklarımızı yarıya indirdik. Buradan Soma'yı yüreğinde hisseden, maddi ve manevi destek sağlayan dualarıyla, Yasin'leriyle Soma'daki kardeşlerimizin yanında olan aziz milletime teşekkür ediyorum. Çalışmaları yerine inceleyen tüm devlet erkanına teşekkür ediyorum. Meselenin duyulmasından itibaren bu olaya siyasi istismar olarak bakmayan siyasi temsilcilere teşekkür ediyorum Aynı şekilde Soma'daki acıyı haber nesnesinden çok milletin ortak acısı olarak gören medya kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Spor kulüplerine, derneklere, STK'lara şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

“DOST VE KARDEŞ ÜLKELERİN LİDERLERİNE ÖZELLİKLE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Erdoğan, "Beni telefonda arayarak dost ve kardeş ülkelerin liderlerine özellikle teşekkür ediyorum. Pakistan bir gün milli yas ilan etti. Pakistan Başbakanı Şerif, bizzat aradılar kendileriyle görüşmemizi yaptım. Katar Emiri bizzat aradılar, tekrar tekrar bize manen düşeni yapıyoruz madden ne düşüyorsa bunu yapmaya hazırız ısrarla bunu söylediler. 'Şu anda bütün ihtiyaçları giderecek durumdayız, sağ olun var olun' dedik. Putin, teknoloji noktasında neler yapılabilir Enerji Bakanıma talimat verdim, sizler de Enerji Bakanınızı görevlendirirseniz müşterek çalışmalara gireriz dediler" dedi.

"TARİFİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR ACI YAŞIYORUZ"
"Ankara'daki milli günlerini iptal eden Norveç ve İsrail'e teşekkür ediyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Kendi ülkelerinde de bu yası bizimle paylaşan, KKTC'de de bayraklar yarıya indi. Gerçekten dünyanın birçok ülkesi, birçok uluslararası kuruluş basın açıklamalarıyla mesaj göndererek acımızı paylaştılar. Gerek Soma'da gerek çeşitli vilayetlerinde, hatimler tertip eden, dualar edenlerden Allah razı olsun diyorum. Tarifi mümkün olmayan bir acı yaşıyoruz. Umutlar tükendikten sonra kardeşlerimizin oradaki cenazelerini çıkarma gayreti içindeydik. Şuanda madende hiç işçimiz kalmadı. şimdi artık bazı şeyleri konuşmaya başladık. Bunları en ince ayrıntılara kadar konuşacağız. Soma'ya kazanın ertesi günü yaptığımız ziyarette de ifade ettim. Bu acı hadisenin üzerine hiçkimse örtemez. Sorumlu saklanamaz gizlemez, idari ve adli bütün soruşturmalar yapılacaktır. 'En ince detayına kadar bu kazanın facianın takipçisi olacağız' dedim. 'Biz yargının alanındaysa, yargıya teslim etmek suretiyle bunun hesabını soracağız' dedim. Bu facianın arkasından bu can alıcı sonucun üzerine kararlı şekilde gidilecektir. Biz gereken adımları atma konusunda çok daha kararlı olacağız. Özel sektörün de bu acı tablonun tekrar yaşanmasının önüne geçeceğine inanıyorum. Giden 301 can geri gelmeyecek, eşini, basanı kardeşlerini yitiren yüreklerin feryatları dinmeyecek. O acılı gönülleri teselli edemeyecek. Ateş en başta düştüğü yeri yakar. Milletimizin kahir ekseriyeti bu ateşi yüreğinde hissetti. Yaşamadan tecrübe etmeden hiç kimse o sofralarda yüreklerde oluşan boşluğu anlayamaz" şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.