SON DAKİKA
Hava Durumu

Başbakan Erdoğan'dan birilerine: Soma'ya da Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz Allah’ın izni, milletimiz desteğiyle de Soma’ya da ulaştık, oradaki yaraları sardık, saracağız ama S

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2014 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2014 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başbakan Erdoğan'dan birilerine: Soma'ya da Somali'ye de ulaşacak güçte bir devletiz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz Allah’ın izni, milletimiz desteğiyle de Soma’ya da ulaştık, oradaki yaraları sardık, saracağız ama Somali’ye de ulaşacak güçte bir devletiz” dedi.

Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansınca (TİKA) Filistin, Makedonya, Somali, Tunus ve Gürcistan'da yapımı tamamlanan projelerin eş zamanlı açılış töreninden konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yurtdışında yaptığı yardım çalışmalarını anlattı. “El uzatmak bizim milli kültürümüzdür” diyen Başbakan Erdoğan, “İktidara geldiğimizde 2002’den önce Türkiye alan el konumundaydı. Büyüyen ekonomi ile birlikte o dönemi kapattık artık veren el konumuna yükseldik. Yılda bu noktada yaptığımız yardım 2.5 milyar doları aşmış vaziyette. Veren el alan elden hayırlıdır. Son 12 yılda sadece TİKA’ya 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık. TİKA kurulduğu yıldan buyana 15 bin proje gerçekleştirdi. 13 bin adedini son 112 yılda başardı. Kalkınma yardımlarında üst üste dünyada birinci olduk” diye konuştu.

Türkiye’nin uluslararası yardımların eleştiri konusu yapıldığını belirten Erdoğan, “‘Somali’yi bırak Soma’ya bak’ tarzında insan ve vicdan dışı ifadeler üretildi. Acımız çok sıcakken, yaralarımız tazeyken, yürüklerimiz kanarken bu eleştiriler üzerinde durmayacağız. Biz Allah’ın izni, milletimiz desteği ile de Soma’ya da ulaştık, oradaki yaraları sardık, saracağız ama Somali’ye de ulaşacak güçte bir devletiz. Biz 2002 yılı öncesi Türkiye değiliz artık. Bir kez de buradan Soma’da maden faciasında Hakka uğurladığımız 301 işçi kardeşime rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Ekmek için, evlerinin ailelerinin, çocuklarının rızkı için yerin altında ter döken, helal kazanç uğruna canlarını veren bu kardeşlerimi rabbimden temennim odur ki inşallah şehitler mertebesinde taltif eder. Rabbimin de onları şehit kabul etmesini, her birini cennetiyle mükafatlandırmasını tekrar tekrar temenni ediyorum. Soma’da şehit olan kardeşlerimiz artık 77 milyonun evladı oldular. Hem şehitlerimizin yakınlarına hem de 77 milyon yaralı halkıma bir kez daha sabır ve metanet diliyorum. Tekrar tekrar hastanelerde de ziyaret ettiğimiz yaralı kardeşlerimize Allah’tan şifa niyaz ediyorum. Millet olarak gerçekten çok büyük bir hüznü, tarifi mümkün olmayan bir acıyı yaşıyoruz. Yarın inşallah partimizin grup toplantısında bu elim faciayı tüm boyutlarıyla ele alacak, yaraları sarmak için gösterdiğimiz gayretleri milletimizle paylaşacağız. Bu vesileyle acımızı paylaşan, taziye mesajı yayımlayan, telefonla bizleri arayıp duygularını dile getiren, yardım önerisinde bulunan, yas ilan eden başta Pakistan olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Allah ülkemize ve milletimize, yeryüzündeki hiçbir ülke ve milletine böyle ağır acılar yaşatmasın, insanlığı bu facialardan muhafaza etsin diyorum." diye konuştu.

Türkiye bu maden faciasında derin bir matem yaşarken Bosna-Hersek’te ve Sırbistan’da son 120 yılın en etkili yağışlar nedeniyle çok sayıda yerleşim biriminin ve tarım arazisinin sular altında kaldığını kaydeden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Dün akşam Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç kardeşimle de görüştüm. Kendilerinin talepleri oldu ve bu sabah talepleri ulaştırdık. Kendisiyle bu sabah tekrar konuştum ve yardımların kendilerine ulaştığını öğrendim. Yeni neler gerekiyorsa kurumlarımız vasıtasıyla inşallah telafi etmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz. Şu ana kadar 44 kişinin sel baskınlarında hayatını kaybettiği, hem can kaybının hem maddi kaybının artacağı yönünde haberler alıyoruz. Tabii TİKA’ya burada verdiği mücadele nedeniyle teşekkür ediyorum. Bosna-Hersek ve Sırbistan halkına buradan baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Yine birazdan canlı bağlanacağımız Gürcistan’da ülkenin kuzeyinde baraj inşaatında toprak kayması olduğu, enkaz altında kalanların olduğu haberini aldık. Bu kazadan dolayı da Gürcistan’a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bir başka faciada Laos’ta yaşandı. Askeri bir uçağın düşmesi sonucu aralarında Laos Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı’nın da bulundu 20 kişi hayatını kaybetti. Laos halkına da yine başsağlığı diliyoruz.” şeklinde konuştu.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN BABASININ EVİNİ AÇTIK"

TİKA’nın tamamladığı 5 ülkedeki son derece anlamlı bir günde hizmete açıldığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugün 19 Mayıs. Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak 95 yıl önce milli mücadelenin ateşini yaktığı o anlamlı günün 95. Yıldönümünü idrak ediyoruz. Türkiye genelinde tüm gençlerimizin Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyor, Gazi Mustafa Kemal’i minnetle yad ediyoruz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazi Mustafa Kemal, kendisine doğum tarihi sorulduğunda ‘19 Mayıs’ diye cevaplamıştır. Gazi Mustafa Kemal’in hatırasına denk düşen anlamlı bir açılış yapıyoruz. TİKA, Makedonya’da Makedon makamlarıyla işbirliği içinde Gazi Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin evinin yerini tespit etti. Makedonya’nın Kocacık Köyü’nde bu evi aslına uygun bir şekilde inşa etmeyi projelendirdik. 2011 yılında çalışmalara başladık. Selanik’teki evi nasıl aslına uygun restore ettiysek, bu evi de aynı şekilde restore ettik. 2 adet anı evini tamamladık ve bugün bu anı evlerini artık ziyaretçilerin hizmetine açıyoruz. Kocacık Köyü’ne gidenler bu anı evleri ziyaret edebilecek, tarihi buralarda yaşayacak, müze evlerde Gazi Mustafa Kemal’in babasının, dedelerinin iklimini orada teneffüs edebilecek.”

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.