SON DAKİKA
Hava Durumu

Başsavcı Şahin: 'Yargıya güvenin'

Yeni adli yılın açılış töreninde konuşan Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Şahin, yargıya güvenin çok düşük olduğunu ifade edere

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2014 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başsavcı Şahin: 'Yargıya güvenin'
Yeni adli yılın açılış töreninde konuşan Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Şahin, yargıya güvenin çok düşük olduğunu ifade ederek, “Yargı çok hızlı bir şekilde gündem olmaktan çıkmalı, yargıya olan güven endeksi yükselmelidir” dedi.

 

Yeni adli yıl törenleri adliye önündeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Bursa’nın yeni başsavcısı Abdulkadir Şahin, yaptığı konuşmada, “Demokrasinin temeli hukuk devletidir. Devletinin temeli de adalettir. Hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibidir. Varlığı halinde hiç farkına varılmaz. Görünmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızı kaplar. Hukuk, ancak kaybettiğimiz anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibidir. Sağlıklı işleyen yargı, toplum gündeminde polisiye olaylar dışında yer almaz ve almamalıdır. Ancak son yıllarda yargı, gündemin neredeyse birinci sırasında yer almakta ve yargıya olan güven de çok düşük seviyelerde seyretmektedir. Yargı çok hızlı bir şekilde gündem olmaktan çıkmalı, yargıya olan güven endeksi yükselmelidir” diye konuştu.
Başsavcı Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adaletten yoksun toplumlar, sadece haklarını kaybetmiş olmazlar. Aynı zamanda iyiye ve güzele olan inançlarını ve geleceğe yönelik umutlarını da kaybederler. Toplumun bütün katmanlarının olduğu gibi yargı camiası olarak bizlerin de yargıya olan güvenin yukarılara çıkarılmasında azami dikkat ve özeni göstermesi gerektiğine inanıyorum. 12 Ekim’de yapılacak HSYK seçimlerinin yargı camiasına ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” Bursa adliyesindeki fiziki şartların yetersizliğinden bahseden Başsavcı Şahin, “Adalet sarayı yargı hizmetlerinin yerine getirilmesinde yetersiz kalmakta. İki adet kiralık bina ile birlikte 3 ayrı yerde hizmet vermektedir. Bu sebeple yeni adalet sarayı için tahsis edilen İstanbul yolu BUTTİM yanındaki 125 bin metrekare üzerine yapılacak uygulama projeleri bitmek üzeredir. Aynı kampus içinde yapılacak olan bölge adliye mahkemesi projesi tamamlanmış ve ihale aşamasındadır. Bu projeler tamamlandığında Bursa, içinde 5 binanın yer aldığı adalet kampusuna kavuşmuş olacaktır” dedi.
Törende konuşan Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Kenan Yumşak ise, “Geçen adli yıl, Bursa adliyesi açısından fiziki ve alt yapı yetersizliklerinin had safhaya ulaştığı, genel olarak da adliye çalışanlarının özlük haklarında acilen düzeltilmesi gereken ihtiyaçların olduğu bir yıl oldu. Yine yargı açısından bazı olumsuzlukların zirveye ulaştığı, yargıya güvenin azaldığı bir yıl olmuştur. Önümüzdeki yılın, bu yaraların sarıldığı, fiziki ve alt yapı yetersizliklerinin giderildiği, adliye çalışanların özlük haklarında olumlu gelişmelerin olduğu, yargıda birliğin sağlandığı bir yıl olmasını ederim” dedi.
Baro Başkanı Ekrem Demiröz ise yargının son dönemlerde baskı ve kuşatma altında olduğunu iddia ederek, “Hakkın ve hukukun gereklerine göre karar veren siz hakim ve savcılarımız tek güvencemiz durumundasınız. Ve bu mücadelenizde barolar her zaman yanınızda olacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından törene katılanlar, adliye girişindeki kokteylde bir araya geldi. Törenlere Bölge Adliye Başsavcısı Sait Gürlek, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek ve çok sayıda davetli katıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.