SON DAKİKA
Hava Durumu

Bozkır: 'AP kararı yok hükmündedir'

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun ‘soykırımı tanıma’ kararının Türkiye açısından geçerliliği olmadığını söy

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2015 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2015 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bozkır: 'AP kararı yok hükmündedir'
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun ‘soykırımı tanıma’ kararının Türkiye açısından geçerliliği olmadığını söyledi. ABD Başkanı Obama’nın yaptığı açıklamada ‘soykırım’ ifadesini kullanmamasını da değerlendiren Bakan Bozkır, “Hukuki geçerliliği olmayan bir kelimeyi telaffuz etmemesini doğru buluyoruz” dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 1915 olaylarının 100’üncü yılını anmak üzere Kumkapı’daki Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlen ayine katıldı. İlk kez hükümetin resmi düzeyde temsiliyle gerçekleştirilen ayini Ermeni Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan yönetti. Ayinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okundu.
Bakan Bozkır, ayinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ayinde Ermeni Patriğinin verdiği mesajın çok güzel olduğunu belirten Bozkır, “Bizim Ermeni kardeşlerimizle bin yılık bir tarihi kardeşliğimiz var. Bu güzel anları, bu tarihi birlikteliği önümüzdeki bin yıl içinde de yaşamaya çalışıyoruz. Bu olayları bir yıla hapsetmek, bundan siyasi sonuçlar çıkarmak yanlıştır. Önemli olan bu yüz yıllık acıyı geride bırakıp geleceğe güvenle bakmaktır. Bu günkü ayinde Ermeni Patriği’nin verdiği mesaj çok güzeldir. Bunu bütün dünyaya, bütün Ermenilere, bölgemize doğru bir mesaj olarak iletilmesini arzu ediyorum” dedi.

“KARARIN TÜRKİYE AÇISINDAN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOKTUR”
Avrupa Parlamentosu’nun ‘soykırımı tanıma’ kararıyla ilgili de Bakan Bozkır, “Avrupa Parlamentosu’nun kararının hiçbir geçerliliği yoktur. Bizim bakımımızdan yok hükmündedir. 1987 yılında çıkmış bunun gibi karar Avrupa Birliği Adalet Divanı’na götürmüştür ve 2003 yılındaki bir kararı vardır. Avrupa Parlamentosu kararının hukuki geçerliği olmadığı için sadece çıktığı andaki kadar bir yer yakacaktır. Türkiye açısından hiçbir geçerliliği yoktur” şeklinde konuştu.
Volkan Bozkır, Çanakkale’de düzenlenen törene çok sayıda devlet liderinin katıldığını belirterek, “Ermenistan’daki törenlere kimin katılacağı, katılanların kendi bileceği iştir. Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümüne 80’in üzerinde devlet başkanı, başbakan, ülke temsilcisi katılıyor. Biz kendi törenlerimize katılanlara bakıyoruz” diye konuştu.

“OBAMA’NIN ‘SOYKIRIM’ İFADESİNİ KULLANMAMASINI DOĞRU BULUYORUZ”
ABD Başkanı Barack Obama’nın 1915 olayları için ‘soykırım’ ifadesini kullanmamasını değerlendiren Bakan Bozkır, “ABD süper bir güçtür. ABD Başkanı Obama’nın bu gün yaptığı açıklamada hukuki geçerliliği olmayan bir kelimeyi telaffuz etmemesini doğru buluyoruz. Bunu Türk-Amerikan ilişkileri bakımından ABD’yle el birliğiyle geleceğe bakmamızın teminatı olarak görüyoruz” dedi.
Bakan Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajıyla ilgili de, “Patrik mesajsını okudu. Çok önemli mesajlar var içinde. Cumhurbaşkanımız da Ermeni toplumun yaşadığı acılardan dolayı üzüntü duyduğunu ifade ediyor, geleceğe birlikte bakmamız gerektiğini vurguluyor” ifadesini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.