SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu fotoğraf ve videolar sahte mi?

Doğu Türkistanlı Müslümanlara işkence diyerek sosyal medyada yayılan fotoğraf ve videoların pek çoğunun gerçek olmadığı ortaya çıkarken bun

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2015 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu fotoğraf ve videolar sahte mi?

Doğu Türkistanlı Müslümanlara işkence diyerek sosyal medyada yayılan fotoğraf ve videoların pek çoğunun gerçek olmadığı ortaya çıkarken bunu hangi güçlerin ne amaçla yaptığı soruları akılları karıştırdı.

Çin esareti altında olan Doğu Türkistanlı Müslüman halka oruç tuttukları, namaz kıldıkları ve Kur’an-ı Kerim okudukları için baskı uygulandığı ve bir takım rabiayasaklamaların yasallaştırıldığı biliniyor. Fakat bilhassa Ramazan aynın girmesinden itibaren sosyal medyada yer alan ve Doğu Türkistan davasına zarar veren bir takım fotoğraflar ve videolar söz konusu. Kaynağı bilinmeyen, sahte ya da başka bir olaya ait işkence fotoğraflarının ve videolarının sosyal medya üzerinden Doğu Türkistanlı Müslümanlara zulüm diye yayılması ve bu minvalden Türkiye Müslümanlarının kışkırtılmaya çalışıldığı görülüyor. Paylaşımların çoğunlukla Amerika menşeli sitelerden yayılması ve Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir’in Amerika’da yaşıyor oluşu ve CIA tarafından desteklendiğinin bilinmesi bu şüpheyi daha da güçlendiriyor. Her fırsatta Müslüman karşıtı İslamafobik tavırlar sergileyen batının, hem Türk hem de Müslüman olan bir halka destek veriyor görünmesi ‘Bu tutum, emperyalist güçlerin Türkiye’nin Çin ile olası ittifakını parçalama, kısa vadede iki ülke arasındaki ilişkilere darbe vurma girişimi olabilir mi?’ dedirtiyor.

İşte o fotoğraflar:

 

80lerde çekildiği bilinen, ancak kaynağına dair pek çok tartışma olan bir fotoğrafı kullanan onedio.com sitesi, kaynak göstermeksizin Çin'in "halkı İslam'dan vazgeçirmek için her türlü yıldırma ve baskı yöntemi"ni kullandığını iddia ediyor. Mao Zedung için "komünist diktatör" diyen site, İslami duyguları kışkırtmak için bilinen yöntemleri kullanıyor. Budizm ve Konfüçyanizm dahil tüm dinlere karşı tavır alan Çin Kültür Devrimi'nin ise İslamı özel olarak hedef aldığı öne sürülüyor.

doğu

 

Aynı site üzerinden paylaşılan bir imza kampanyası ise, bir kadının boynuna tuğlaların asılı olduğu ve ölü bir kadın olan iki ayrı fotoğraf kullanıyor. Bu fotoğraflardan ilkinin Falun Gong inancına mensup olanlara yapılan işkencelerle ilgili bir çizim olduğu görülürken, ikincisinin de uzun yıllardır internette dolaşan bir otopsi fotoğrafı olduğu anlaşılıyor.

kız

 

 

 

 

 

 

onedio'da verilen bir fotoğrafta da, "Çinli yetkililerin", Uygurlu kadınların "kıyafetlerini yırttıkları" gibi kaynaksız iddialarla sunulurken, 10 milyon Uygur'un yaşadığı ülkede yetkililerin Uygurları gördükleri yerde "sorgulamadan öldürdükleri" de iddia ediliyor. Bu fotoğrafın Burma'da çekildiği anlaşılırken, yine aynı şekilde İslamcı ve milliyetçi duyguların kışkırtılması amacıyla fotoğraf Çin'denmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Fotoğraf'ın üzerindeki kaynağın ise siyah çizgi ile kapatılması dikkat çekiyor.

burma

 

 

 

 

 

 

 

 

Aşağıdaki fotoğrafın yine Falun Gong inancını taşıyanlara yapıldığı iddia edilen işkence biçimlerinden biri olduğu söylenirken, fotoğrafın 2004 yılından olduğu düşünülüyor.

organ

 

 

 

 

 

 

 

Pekin'de bir iftar esnasında çekilmiş olan bu fotoğraf bu soru işaretlerini akıllara getiren gerçeklerden biri:

pekin

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.