SON DAKİKA
Hava Durumu

Bülent Arınç İslamofobi konferansında konuştu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı"nda konuştu. Başbakan

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2013 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2013 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bülent Arınç İslamofobi konferansında konuştu
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı"nda konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, demokratikleşme paketinde nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin getirileceğini açıkladı. Saldırı kişinin dini, ırkı veya mezhebine karşı işlenmişse mevcut suçun cezası katlanacak.

İstanbul Grand Tarabya Otelinde düzenlenen konferansta konuşan Arınç, islamafobinin insanlık suçu olduğunu söyledi. Semavi dinlerin teröre prim vermeyeceğinin altını çizen Arınç, islam dünyasını özeleştiriye çağırdı batı dünyasından ciddi tedbirler almasını istedi. İşte Arınç'ın açıklamaları:

Azınlıkların her türlü hakları karşılanmalıdır. İslam ve baskı kavramları yerli yersiz biraraya getiriliyor ve ayrımcılık pompalanıyor. Hiç bir Semavi dinin teröre pirim vermeyeceğine inanıyoruz. Yüce dinimiz İslama bu iftira yakışmaz.

İslam dünyası hedef gösterilmekte ve rencide edilmektedir. İslam ülkelerinin özeleştiri yapmasını bekliyorum.  Toplumlar dinler kişiler hakkındaki bilgiler anlık ve doğrumuk testine tabi tutulmadan muhataplarına iletilmektedir. Medyanın haber tüketimi günlük etkiler bırakıyor.

Dünya gündemini ilgilendiren saldırılarda konunun perre arkası araştırılmadan yapılan haberler kitleler üzerinde telafisi olmayan etkiler bırakmaktadır. Militan islam, aşırı, cihadist hareketler, islam faşizmi gibi terimler ile karşılaşılmamaktadır.

Medya birleştirici pozitif rol oynamalıdır. İslam alemi önyargıları gidermek için çaba göstermeliir. Batı dünyası kendi topraklarında sincise ilerleyen islamafobi karşısında ciddi tedbirler almalıdır. Medeniyetler çakışmasına karşı çıkan Türkiye, Medeniyetler ittifakı girişimini eşbaşkanlığını sürdürmektedir.

Demokratikleşme paketinin hazırlandığını ve mecliste yasalaşacağını biliyoruz. Konu ve yeri denk geldiği için ifade ediyorum.  Anayasa'nın 10. maddesinde herkesin ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu ifade edilmiştir.

AB 2012 ilerleme raporunda Türkiye nefret söylemine ilşkin mevzuatlarında ilerleme kaydetmek zorunda denilmiştir.

AB ilerleme raporu ve akil insanların önerileri dikkate alınarak TCK'nın bazı maddelerinde kasten öldürme suçu, kasten yaralama işkence tehdit, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, hakaret, nitelikli yağma gibi suçların ilave olarak eğer bu suçla kişinin dili ırkı rengi cinsiyeti siyasi düşüncesi dini veya mezhebi dolayısıyla işlenmiş olursa suçun cezası karşılığı artırılacaktır.

KONFERANS PROGRAMI VE TARTIŞILAN KONULAR

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) İstanbul'da 12 ve 13 Eylül'de "Hukuk ve Medya Bağlamında Uluslararası İslamofobi Konferansı" düzenleniyor.

Konferansın açılış konuşmasını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve İİT Genel SekreteriEkmeleddin İhsanoğlu ile BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya yapacak.

Birinci oturumda "Demokrasi, Çok Kültürlülük ve İslamofobi" konusu ele alınacak. Moderatörlüğünü İbrahim Kalın'ın yapacağı konferansta John Esposito "İslamofobi ve Çok Kültürlülük", Norman Gary Finkelstein "Fobi ve Rasyonel Korku Karşı Karşıya:  Anti-Semitizm Örneği", Fatma Benli "İslamofobi ve Kadın Hakları", Marwan Mohammed "Fransa'da 'Müslüman Problemi'nin İnşası"nı anlatacak.

Öğleden sonraki ikinci oturum ise "İslamofobi Konusunda Medyanın Rolü ve Sorumluluğu" başlığıyla yapılacak. Moderatörlüğünü Enis Berberoğlu'nun üstlendiği oturumda, Halim Rane "Avustralya Medyasında İslamofobi: Kültürlerarası ve Uluslararası İlişkilere Etkileri", Saied Reza Ameli "İslamofobi, Islamoromia ya da Islamoverita: İslama Karşı Medya Politikasını İtme-Çekme", Nathan Lean "Amerikan Medyasında İslamofobi", Stephen Sheehi "Medya Sorumluluğu, Topluluk Sorumluluğu, Devlet Sorumluluğu" konularında sunum yapacak.

Aynı gün "Hukuk, İnsan Hakları ve İslamofobi" konulu üçüncü oturumun moderatörlüğünü ise Yılmaz Ensaroğlu gerçekleştirecek. İbrahim Salama "İslamofobi ve Uluslararası İnsan Hakları Standartları", Ali Murat Yel "Düşünce Özgürlüğü ve İslamofobi İlişkisi", Hatem al-Bazian "Müslüman Azınlıklar: Sanal Hapsetme ve Sınanan Vatandaşlık" konularını ele alacak.

Konferansın ikinci gününde ise çalıştay raporlarının müzakeresi gerçekleştirilecek.

Öğleden sonra moderatörlüğünü Shahid Malik'in yapacağı "İslamofobi ile Mücadelede Hükümet ve Medya İşbirliği Yolları" konulu oturumda, Isam Salim Shanti "İslamofobi ile Mücadelede İİT'nin Katkıları", Dalia Mogahed "İslam ve Müslümanlar Konusunda Amerikan Kamuoyu", Sajjad Karim "Hakları Dengelemek: İfade Özgürlüğü veya Tahrik", Tahir Abbas "İngiltere'de İslamofobi ile Mücadele: Hükümetler Ne Yapmamalı" konularını anlatacak.

Kapanış konuşmalarının ardından konferansa katılanlar için İstanbul gezisi düzenlenecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.