SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa 'il başkanını' arıyor!

Genel seçim sonuçlarına göre oylarının % 25’e yakınını kaybeden AK Parti Bursa İl Başkanlığında değişim rüzgarları esiyor. Başbakan Dav

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2015 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2015 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa 'il başkanını' arıyor!
Genel seçim sonuçlarına göre oylarının % 25’e yakınını kaybeden AK Parti Bursa İl Başkanlığında değişim rüzgarları esiyor. Başbakan Davutoğlu’nun, “2002 ruhuna dönmeliyiz” vurgusu da değişimin habercisi. Görev sürecinde, “Başbakanın avukatıyım” diyerek hukuk bürosuna yeni müvekkiller kazandıran ve seçim listesine müdahale ederek teşkilatta küskünlük oluşturan Cemalettin Torun’un yerine kimin atanacağı da merak konusu.

Genel seçimlerden birinci parti olarak çıkmasına rağmen tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayan AK Parti’nin il başkanlıklarında değişime gideceği konuşuluyor. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da 102. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “2002 ruhunun geri kazanılması” gerektiğine vurgu yaptı. AK Parti'nin oy oranındaki düşüşe değinen Başbakan Davutoğlu, "Kaybettiğimiz oylara bakıp bir iç muhasebe yapmamız lazım. Daha güçlü AK Parti için istişare yapacağız." dedi. Bir sonraki seçimin  hedefini, “Yüzde 50 bandında çıkmak için çalışacağız.” sözleriyle belirleyen Davutoğlu, “Dünyada 13 yıldır iktidar olan bir partinin yüzde 41 oy alması çok nadir görülmüştür.” şeklinde konuştu. Davutoğlu’nun bu sözleri teşkilatlarda kadro değişikliğine gidileceğinin ilk sinyalleri olarak yorumlanıyor.

Bursa’nın da dahil olduğu 40’ı aşkın il başkanının görevden alınması, aday belirleme sürecinde küstürülen teşkilatların da yeniden kazanılmasının önünü açacak. 2011 genel seçimlerinde Bursa’da oyların % 52’sine karşılık gelen 871 bin 381’ini alan AK Parti 11 milletvekili çıkarmıştı. Oysa 7 Haziran seçimlerinde oy oranı % 43’e düştü ve 767 bin 542 oy ile Ak Parti 9 milletvekili çıkarabildi. 2011 genel seçimlerinde % 49 oy alan partinin 7 Haziran seçimlerinde % 40,9 oy alması ise genel merkezi il başkanlarına dair bir karar alma aşamasına getirdi. Bu sonuca göre Bursa’nın da dahil olduğu 40’ı aşkın ilde kadrolar yenilenecek.

TORUN GÜVENLERİ SARSTI

2014 yılı Haziran ayında Bursa’da ziyaret ve açılışlara katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide kendisine, “paralele karşı yeterli direnci göstermeyen il başkanlarının görevden alındığı” bilgisini hatırlatarak, Cemalettin Torun’a dair böyle bir tasarrufları olup olmayacağını sormuştuk. Torun’a güveninin tam olduğunu ifade eden Kurtulmuş şu yanıtı vermişti: “Parti içi bir meselemiz varsa bunu elbette medya önünde tartışmayız. Ancak şunu da hemen belirtmeliyim, Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun ve ekibi 30 Mart seçimlerinde başarılı bir çalışma sergiledi. 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aynı özveriyle çalışacaklarına dair güvenimiz tamdır.” Gelinen nokta, Cemalettin Torun’un genel merkezin güvenini de boşa çıkardığını ortaya koyuyor.

YILDIRIM: “TEŞKİLATLARIN HEYECANI KIRILDI”

AK Parti 24. Dönem Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da, seçim sonuçlarının başarısızlık olduğunu ifade ederek, “Bu rakamları başarı olarak yorumlamak, gözlerini kapatmaktır. Yükselen bir değerin çöküşünü yaşadık.” dedi. Aday listeleri hazırlanırken müdahale edilmesinin parti teşkilatını küstürdüğünü söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: “Seyrine bırakmadılar. Listeler hazırlanırken müdahale edildi. Bursa’da koltuğunda oturup nema dağıtanlar, aday listelerine müdahale ettiler. Bu durum da teşkilatların heyecanını kırdı. Aday adayı olan ilçe başkanlarımız vardı, yok sayıldılar.”

“SORUMLULAR HESABINI VERMELİ”

AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’un aday görüşmeleri sırasında ortağı Zekeriya Birkan’ı yalnız bırakmayarak genel merkezde görüşmelere kadar girdiği basına yansımıştı. Emine Yavuz Gözgeç ve Cemile Yiğit’in de listede yer almasında Cemalettin Torun’un etkisi olduğu biliniyor. Teşkilatın, hazırlanan bu listeler yüzünden küskün olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Dışarıdan dolgu malzemesi kullandılar. Bu sonucun sorumluları hesabını vermeli. Yöneticiler bulundukları konumun gereğini yapamadılar. Kendi hesaplarını yaptılar, kendi çıkarlarını korudular.” dedi.

“HERŞEY 7 NİSAN’DA DEĞİŞTİ”

Bursa’da parti teşkilatının küskünlüğü adaylar belirlendiğinde hissedilmeye başlanmıştı. AK Parti Milletvekili aday adayı Selim Yedikardeş de sosyal medyada açıkladığı görüşlerinde, adayların belirlendiği tarihi hatırlatarak “Her şey 7 Nisan’da değişti” ifadesiyle bu görüşe dikkat çekti. Teşkilatların ve STK’ların katılımı ile gerçekleştirilen temayül yoklamalarının sonuçlarının açıklanmamasını eleştiren Yedikardeş, Bursa’nın 4 yıl boyunca yatırımlardan nasibini alamadığına ve bu konuda Bülent Arınç’ın da etkisiz kaldığına şu ifadelerle dikkat çekti: “4 yıl vakit kaybettik. Bursa’da özel hastane ve oteller dışında yatırım oldu mu? Genel bütçeden Bursa’ya ne geldi?”

“BURSALI ADAY NEDEN YOKTU”

Seçmenin aradığını bulamadığını vurgulayan Yedikardeş aday listesini şu sözlerle eleştirdi: “Seçmen aradığını bulamadı. Kendine yakın aday görmek isterken, alay eder gibi liste yapıldı. Bu ilin yapısı var. Muhacir ve göçmen şehri, 3 Batı Trakyalı koydunuz. Sanayi başkenti 2023 vizyonuna sahip bir kent, neden gözlerden kaçtı? Balkan ve Rumeli, Bulgaristan, Bosna, dağ yöresi ve Bursalı aday neden yoktu?”

“İL BAŞKANLIĞI HARAKİRİ YAPTI”

“Süleyman Soylu ve Mustafa Şentop nezdinde AK Parti il teşkilatı hazırladığı liste ile resmen harakiri yapmıştır” diyen Yedikardeş, “Paralel dediğinizle birlikte, içimizdeki yatayları da gözden geçirelim. Tüm sivil toplumu kucaklamak yerine sadece kendi yanındakileri ile hareket edip,   diğerleriyle sahte beraberlik içinde olarak bugünlere gelebilen Bursa AK Parti yöneticisi var mıdır? Sadece Bursa’da değil 90 günde bizzat gittiğim ve gördüğüm 40 ilde de aynı.”

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.