SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın yüzü 160 projeyle gülüyor

Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, projelerinin sayısının 160’a ulaştığını belirtti. AK Parti İl Baş

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2013 22:29
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2013 23:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, projelerinin sayısının 160’a ulaştığını belirtti.

AK Parti İl Başkanlığı’ında basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç; “Çılgın projeler pek yok biz daha çok ayakları yere basan akıllı projelerle yola çıktık.” dedi.

AK Parti Bursa İl Başkanlığında basın mensupları ile geçtiğimiz hafta bir araya gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek olan ve bir kısmı da gerçekleştirilen kentleşme, sulama, ulaşım, tarım, sağlık, eğitim, spor, turizm ve ekonomi başlıklarını içine alan projeleri açıkladı. Gerçekleştirilmesi planlanan 100 proje ile sınırlı kalmadıklarını ifade eden Arınç, projelerinin sayısının 160’a ulaştığını belirtti. Arınç konuşmasına Kütahya’da ailesiyle birlikte trafik kazası geçiren TÜRSAB Güney Marmara Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş’a geçmiş olsun temennisinde bulunarak başladı.



PROJELERİ YENİ İCAT ETMEDİK

Projelerin yeni icat edilmediğini seçimden önce de yapılmasının planladığını vurgulayan Arınç, “Bazıları neden 100 de 500 değil diye akıl öğretmeye kalktılar. Bir kısma da bunların içerisinde hangisi çılgın acaba diyerek araştırmaya başladılar. Çılgın projeler pek yok biz daha çok ayakları yere basan akıllı projelerle yola çıktık.”dedi.

BURSA  EN BÜYÜK YATIRIM PAYINI ALIYOR

Arınç, İstanbul, Bursa, İzmir otoban yolu projesinin Bursa’yı ilgilendiren bölümüyle son iki yılda yaklaşık 1,5 milyar para harcandığını belirtti. Arınç, “Biraz daha ötesinde sadece otoban için ortaya konan 6,3 milyar dolarlık bir yatırım bedeli dünyada pek çok ülkenin toplasanız bütçesinden daha fazla. Dolayısıyla Bursa tarihinin en yüksek yatırım payını da bu dönemlerde alıyor diyebiliriz. Bursa yatırılan her kuruşu anasının ak sütü gibi helal ediyor.”diye konuştu.

DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİK BURSA MERKEZ VE GEMLİK

Özellikle vaatlerinden birinin Bursa için özel kentsel dönüşüm projesi yapılması olduğunu belirten Arınç şunları kaydetti:

“Gerçekler şunu gösteriyor 600.000 yapıdan en az 250.000’nin yıkılması veya güçlendirilmesi ihtiyacı vardı. Bursa’ya özgü bir özel dönüşüm kanunu çıkaracağımızı vaat etmiştik. Bizim Bursa için Ankara’ya taşıdığımız proje büyün Türkiye’yi ilgilendiren bir proje oldu. Bizim Bursa için düşündüğümüz proje tüm Türkiye’ye model oldu. Bakanlığımız dönüşümde Bursa merkez ve Gemlik’i öncelikli bölge olarak ele alacak. Yakın gelecekteki kentleşme modeliyle Bursa dünyanın marka kentleri arasındaki yerini alacak.”

ULAŞIMDA TÜM YOLLAR BURSA’DA KESİŞİYOR

Arınç, kara yolu standartları açısından ciddi sorunlar yaşayan Bursa’ya Cumhuriyet tarihinin en önemli ulaşım yatırımlarının AK Parti döneminde aldığını ifade etti. Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2002 yılı öncesine kadar Bursa’da 201,6 km bölünmüş yol var iken oysa 11 yıl içerisinde biz tam 227 km bölünmüş yolu buna dahil ettik. 60 yılda yapılanların belki daha fazlasını 11 yıllık hükümetimiz döneminde yapmış olduk. Şu an Bursa bölünmüş yol ağı olarak 429 km’ye yaklaşmış bulunuyor. Bu kapsamda toplam 50 km daha bölünmüş yol inşa edeceğiz. Yenişehir çevre yolu, Yenişehir-Bilecik, Bursa-Keles, İznik çevre yolu, Bursa-Orhaneli baraj yolu bölünmüş yol olacak.”

Arınç, Ankara ve Bursa arasında iki başkenti birbirine bağlayacak 203 km’lik Sivrihisar-Bursa otoyol projesi hakkında da bilgi verdi. Anılan yolların güzergah belirleme ihalesi yapıldığını, harita ve ön mühendislik projesi tamamlandığını ve önümüzdeki süreçte ihalesine çıkılacağını kaydetti.

BURSA-ULUDAĞ YOLU İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Uludağ yolunun orman dokusu ve teleferik projesi nedeniyle genişletilemeyeceğini belirten Arınç,

“Yol sathının düzenlenmesi ve kış koşullarına dayanıklı asfalt kaplama için harekete geçtik. Proje 2013 yılı sonu itibari ile bitmiş olacak. Uludağ-Bursa yolundaki yol genişletme çalışmalarının bir değişikliğe uğradığını söyleyebiliriz.”dedi.

YÜKSEK HIZLI TREN ARTIK HAYAL DEĞİL

Bursa, Yüksek Hızlı Tren ağına bağlanmasının artık hayal olamadığının altını çizen Arınç; “Bir yıl içerisinde bazı tünellerin ve viyadüklerin yapımının büyük ölçüde tamamlandığını söyleyebilirim. İzmir-İstanbul hızlı tren projesinin çalışmaları sürüyor. Öncelikle İzmir-Bandırma Hızlı Tiren hattını gündemimize aldık. Planlamamıza göre bu hat Karacabey’den Bursa’ya bağlanacak. Proje 3.5 milyar liraya mal olacak. Bursa Yüksek Hızlı Tren yatırımı ile birlikte sadece Ankara, İzmir, İstanbul’a değil aynı zamanda sistem ağı içerisinde Eskişehir, Konya, Sivas ve Antalya’yı da birbirine bağlamış olacak.”dedi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE DEMİR YOLU BAĞLANTISI

Organize sanayi raylı sistem bağlantısına kavuşacağını dile getiren Arınç; “Yüksek hızlı trenin geçitteki istasyonu aynı zamanda bir lojistik merkez olacak. Bu lojistik merkezinin Gemlik Limanı ile Organize Sanayi Bölgesi bağlantısı yapılacak. Gemliği lojistik merkezi olarak düşünüyoruz. Hızlı tren yük bağlantısı ile Gemlik önemli bir lojistik merkez olacak. Gemlik limanı demiryolu projesinin startını bu yıl vermiş olacağız.”ifadelerini kullandı.

BURSA UÇUŞA GEÇECEK

Arınç, bir tarafta İstanbul-Bursa-İzmir otoban projesi bir taraftan da hızlı trenin İstanbul-İzmir hattının faaliyete geçmesi ile birlikte Yenişehir bölgenin en önemli hava limanı kimliğini kazanmış olacağını açıkladı. Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda bu noktada değiliz bunun pek çok sebepleri var. Ama hem Türk Hava Yolları ile hem de divil havacılıkla yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda bazı özel hava yolu şirketlerinin çapraz uçuşlar yapmak suretiyle uçuş noktalarına da Bursa’yı da ekledikleri takdirde kendilerine avantaj sağlamaya dönük bir çalışmanın içerisindeyiz.”

BURSA TOPRAĞI SUYA KANIYOR

Arınç; 136 bin hektarı sulanabilen ve toplam 290 bin hektar olan tarım arazilerimizin tamamına yakınını su ile buluşturacağımızı söylediklerini hatırlattı. Arınç; “Dediğimiz gibi de oluyor. Son 2 yılda 35 bin 690 hektar arazimizi daha su ile buluşturduk. Geri kalanını da aynı tempo ile kısa bir süre içerisinde susuz kalmayacağını söyleyebilirim.”diye konuştu.

TARIMSAL SANAYİ GÜÇLENECEK

Tarımsal ürünlerin pazar değerinin artırılması için 2011 yılına kadar yapılan 68 tesise ilave olarak 2015 yılına kadar tarımsal ürün işleyen veya paketleyen 100 tesis Bursa’ya kazandırılacağını söylediklerini hatırlatan Arınç, Bursa il genelinde bu kapsamda 4 tesis daha faaliyete geçtiğini sözlerine ekledi.  Arınç; “Kentsel dönüşüm yasası kapsamında başta Karacabey, Yenişehir, İznik, Orhangazi, İnegöl ve Bursa ovaları olmak üzere verimli tarım arazilerimizi geleceğe taşıyacağız. Çünkü Bursa toprağının kıymetini biliyor.”diye konuştu.

Bursa’ya Yerli tohum Üretim ve Genetik Araştırmalar Merkezi kurulması konusunda da açıklama yapan Arınç, “Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının yanı sıra bazı bilim adamları ile temaslarımız sürüyor. Yenişehir veya Karacabey’de uluslararası bir merkez oluşturmak gayretindeyiz.”dedi.

BURSA TÜRKİYE  AVRUPA’NIN SAĞLIK ÜSSÜ OLACAK

Bursa’ya dev sağlık kompleksi yapılması hususunda Danıştay’ın bir takım engeller çıkardığını ifade eden Arınç şöyle konuştu: “Bu bizim en büyük arzumuzdu. 1500 yataklı sağlık kompleksini planladık. Komplekste 700 yataklı bölge eğitim ve araştırma, 300 yataklı onkoloji, 300 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon, 100 yataklı akıl, ruh ve 100 yataklı yüksek güvenlikli psikiyatri hastaneleri de yer alacak. Bu sağlık kompleksleri ile ilgili Danıştayın ayrıca önümüze koyduğu bir takım engeller olmakla birlikte bu engellerin mutlaka da aşılacağına inanıyoruz. Sayın Başbakanımızın kuvvetler ayrılığı konusunda yaptığı eleştirilerde en yüksek payı Danıştay’ın verdiği kararlar oluşturmaktadır. Bir şeyler yapılmak istenirken zamanında görüş bildirmediğini veya bazı ihaleleri ve satışları iptal etmek suretiyle engel oluşturduğunu hepiniz şikâyetlerden takip ediyorsunuz. Bu 1500 yataklı dev sağlık kompleksini kısmet olursa Yunuseli’ne inşa edeceğiz, hastanenin temelini bu yıl atacağız.”

BURSA’YA 11 EĞİTİM KAMPÜSÜ

Bursa’ya 11 eğitim kampusu kazandıracaklarını bildiren Arınç, Fen,Anadolu ve Meslek Liseleri’nin bu kampüslerde toplanacağını belirtti. Raylı sisteme entegre biçimde yüzme havuzları ve spor sahaları ile birlikte eğitim kampüsleri yazın da faaliyette olacağının altını çizen Arınç, ilk kampüsün Özlüce’ye kurulacağını söyledi.

Arınç, konuşmasını şöyle tamamladı:“Bütün çabalarımız ve gayretlerimiz Bursa’nın hak ettiği noktaya gelmesi ve 3 milyona yakın Bursa’da yaşayan yurttaşlarımızın daha huzurlu ve daha mutlu yaşamasıdır.”

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.