SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükelçi Göğüş merkeze çağrıldı

Dışişleri Bakanlığı, Avusturya Parlamentosu’nun 1915 olaylarına ilişkin açıkladığı deklarasyona tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’nda

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2015 21:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2015 22:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Büyükelçi Göğüş merkeze çağrıldı
Dışişleri Bakanlığı, Avusturya Parlamentosu’nun 1915 olaylarına ilişkin açıkladığı deklarasyona tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Avusturya Parlamentosunda grubu bulunan partilerin meclis grup başkanlarınca bugün imzalanarak açıklanan 1915 olaylarına ilişkin deklarasyon tarafımızda büyük bir infial yaratmıştır. Avusturya Parlamentosu’nun hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde Türk milletine suç isnat etmek hakkı ve yetkisi yoktur. Bilinmelidir ki, Türkiye ve Türk milleti tarihine atılan bu iftirayı unutmayacaktır” denildi.

“BU TARAFGİR DAVRANIŞINI REDDEDİYORUZ”
“Öyle anlaşılıyor ki ülkemizin insani ve somut açılımlarını görmezden gelmekte ısrar eden bazı çevrelerce yürütülen algı operasyonu tuzağına, Birinci Dünya Savaşı sırasında aynı saflarda savaştığımız ve yaşanan büyük trajedinin ‘soykırım’ olarak nitelendirilemeyeceğini en iyi bilecek durumda olan Avusturya da düşmüştür” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ortak bildiride tüm Hristiyan grupların acıları paylaşılırken, bu süre zarfında hayatını kaybeden Müslümanlara hiç değinilmemiş olması, insaniyetten bahsedenlerin dini temelde yaptıkları ayrımcılığın üzücü bir göstergesini teşkil etmiştir. Bu tür ayrımcılıkların günümüzün sorunlarına çözüm üretebilmek bakımından ne denli yanlış olduğu açıktır. Avusturya Parlamentosu’nun başkalarına tarih dersi vermek gibi artık günümüz dünyasında yeri olmayan bu tarafgir davranışını reddediyoruz. Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşananların tek taraflı bir bakış açısıyla, seçici ve ayrımcı bir anlayışla öne çıkarılması ve 'soykırım' olarak nitelenmesi hukukun katlidir ve Türkiye tarafından şiddetle reddedilmektedir. İşlemediği bu suçu, siyasi baskılarla Türkiye’ye kabul ettirmek hiçbir şekilde mümkün olamayacaktır. Avusturya Parlamentosu’nda açıklanan bu bildirinin Türkiye-Avusturya dostluğu ve ilişkileri üzerinde kalıcı olumsuz izler bırakacağı açıktır.
Bu konudaki görüşlerimiz, Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi'ne aktarılmış olup, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün de istişareler için merkeze çağrılması kararlaştırılmıştır.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.