SON DAKİKA
Hava Durumu

'CHP benimle gurur duymalı'

CHP Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Adayı Öykü Evren’in 646 oy alarak genel listede 10. sırada yer almasına rağmen açıklanan listede 20. sır

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2014 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2014 18:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'CHP benimle gurur duymalı'
CHP Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Adayı Öykü Evren’in 646 oy alarak genel listede 10. sırada yer almasına rağmen açıklanan listede 20. sıraya gerilemesi, parti yönetiminde gergin anlar yaşanmasına sebep oldu. O gün neler yaşandığını anlatan Öykü Evren, “Kendini yetiştirmiş eğitimli bir kadınım, benim gibi bir adayı olduğu için CHP gurur duymalı. CHP için önemli bir şans olduğuma inanıyorum” dedi.  

 

Canan GÜLEÇ

 

Cumhuriyet Halk Partisi Osmangazi Belediye Meclis Üyesi adaylarının açıklanması, partinin il başkanı Metin Çelik’in istifasını gündeme getirecek kadar olaylı olmuştu. Tartışmaların çıkış noktası ise Öykü Evren’in adaylık yoklamalarında 646 oy alarak genel listede 10., kadın adaylar listesinde ise 3. sırada yer almasına rağmen listeler açıklandığında 20. sıraya yerleştirilmiş olmasıydı. Bazı adayların oylarının eksik yazıldığının da gündeme geldiği yoklamada listeye hak ettiği yerden giremeyen Öykü Evren, “Liste hazırlanırken bir kişi kendi istedikleri ismi,1 kişi  de oy alan ismi yazdılar. Bu nedenle de ben 20. sıraya geriledim.” dedi. CHP’deki “% 33 kadın kotası” uygulamasının hakkının verilmediğini belirten Öykü Evren şunları söyledi: “Aslında şu olmalıydı, listede her 3 kişiden 1i kadın olmalıydı. Böylece seçilip meclis üyesi olanların %33ü kadın olabilir. Bu durumda bile 12. Sırada olurdum. Kotayı diledikleri gibi kullanıyorlar. Listenin % 33’ü kadın ama son sıralarda kadın adaylar yer alıyor. Kadın Kolları Başkanı Gamze Kayabaş’ın örgüt gücünü kullanarak seçime girmesinin de doğru bulmuyorum. Oy sayımında da hatalar yapıldı; itiraz eden bir adayın daha sonraki sayımda oylarının 60 kişi daha fazla çıktığını gördük, ben de oylarımın 100 kişi eksik yazıldığına inanıyorum.”

“OSMANGAZİ’DE SADECE DAĞLILAR   YAŞAMIYOR”

O gün yaşananların daha öncesinde de CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın ve CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’nın kendisine karşı tepkili olduğunu hatırlatan Evren, Osmangazi’de her kesimden seçmenin yaşadığını ifade ederek, “Her kesimin oyuna talipseniz, adaylarınızın da her kesimden olması gerek. Osmangazi’de sadece dağlılar yaşamıyor; seks işçisi kadınlar, eşcinseller, Suriyeliler, Romanlar… Kaldı ki; öncelikli seçmen olarak gördüğünüz Dağlıların da oyları garanti değil. Kontenjan listede olan Abdullah Biçen, Demokrat Parti Bursa Eski İl Başkanı. O isme yer vererek DP’lilerin sempatisini kazanmak, oylarını almak istiyor olabilirler. Pekii Osmangazi’de yaşayan bu kadar eşcinselin, transseksüelin, travestinin oyları daha az mı değerli?”

“AYKAN ERDEMİR’İ YANIMDA GÖRMEK İSTERDİM”

30 Mart 2014 günü gerçekleştirilecek yerel seçimlerde CHP’nin kazanma şansının halka inebilme ölçüsüne bağlı olduğunu söyleyen Evren, pati yönetimini “Henüz adayları olarak bana inemediler” diyerek eleştirdi. CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve CHP İl Başkanı Metin Çelik’in kendisine açık destek olduğunu belirten Evren, bu dönemde CHP’li vekil Aykan Erdemir’i de yanında görmek istediğini şu sözlerle anlattı: “Bu dönemde yanımda olmasını isterdim. Çünkü 55 vekille birlikte mecliste eşcinsellerin yaşadığı sorunlarla ilgili kanun teklifi vermiştir ve bu grubun da sözcüsüdür. Benim haklarımla ilgili kanun teklifi veren bir vekilin adaylık sürecimde yanımda bulunmasını isterdim. Bizim engelli milletvekilimiz var, Şafak Pavey… Ben engelli haklarını ne kadar savunursam savunayım, onun durumunu hissetmem, sıkıntılarını onun kadar yakından görmem, çözüm üretmem mümkün değil. Bana düşen nedir? Ona çalışmalarından destek olmaktır. Aykan Erdemir de benim durumumu ne kadar empati kursa da anlayamaz, bana destek olması başarılı bir çalışma sağlayacaktır.”

“NEDEN HERKES İMAR KOMİSYONUNA GİRMEK İSTİYOR?”

Mecliste sadece el kaldırıp indiren siyasetçi devrinin artık bitmesi gerektiğini dile getiren Evren meclis komisyonlarındaki görev dağılımına da değinerek, “Mecliste alınan kararların ne kadarı halka ve basına yansıtılıyor? Neden tarım arazileri imara açılıyor? Neden herkes İmar Komisyonunda görev almaya çalışıyor? İnsan hakları komisyonunda görev almak için insanların birbiriyle yarıştığını neden görmüyoruz? Oturum başına üyelere 135 lira ödeniyor, bu meblağ için yarışılmıyor elbette. Nüfus kayıt örneği gibi, siyasette girmeden önce ve sonra da mal varlığı tablosu hazırlanmalı ve halka açıklanmalı” dedi.

“CHP’DE SİYASETE DEVAM EDECEĞİM”

2007 yılındaki genel seçimlerde bağımsız milletvekili adayı olan ve 2011 genel seçimlerinde de CHP’den milletvekili adaylığını açıklayan Öykü Evren Özen, bu defa yerel seçimlerde aday olmasının nedenini, “Demokrasinin yerelden genele yayılması gerektiğine inanıyorum” diyerek açıkladı. 2007 yılındaki milletvekilliği adaylığının “ödenmemiş para cezası” bahane edilerek iptal edildiğini savunan Evren, şunları anlattı: “O zamanki YSK Başkanı aynı zamanda bir mahkeme başkanıydı ve beni de kimliğim nedeniyle pek sevmezdi. 2011’de CHPyi seçtim çünkü bir vekilimiz mecliste eşcinsellerin yaşadığı haksızlığı meclise taşımış ve CHP bu konuda bir tepki göstermemiş, ihraç ya da uyarı kararı almamıştı. ‘Herkes için CHP’ sloganı patlamıştı… Burada Romanı, Kürtü, Alevisi, Sünnisi, eşcinseli olacak ve ben burada siyaset yapmalıyım diyerek Ankara’da parti genel merkezinde adaylık ve üyelik başvurumu yaptım. Adaylık duyurumu yaptığım basın toplantısında yalnız bırakıldım. CHP’de herkes il başkanlığı kontrolünde basın açıklaması yapıyordu, ben de basından arkadaşlarımızı davet ettim ve binada partililerden neredeyse kimse kalmadı. O dönem İl Başkanı olan ve benim adaylığımı desteklemeyen Gürhan Akdoğan, şimdilerde benim destekçim olan isimlerden.  Eli falçatalı travesti imajını artık kırdığıma inanıyorum. Siyasetin omuzlardan çıktığı gün gerçek demokrasiyi yaşayacağımız düşüncesindeyim.”

“DİNAZORLARIN ÇEKİLMESİ GEREK”

Siyaseti genç isimlerin yapması gerektiğini savunan Öykü Evren, “CHP’de dinazorlaşmış kişilerin değişmesi gerektiğine inanıyorum. Bir görevde 2 dönem üst üste bulunanların aynı yerde durmaması gerekir. Mezara kadar siyasete karşıyım. Turan Tayan, Deniz Baykal çok iyi siyasetçilerdir ama artık ombudsmanlık yapmalılar.” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.