SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP kongrelerinde 'devrimcilik' kavgası

CHP'nin İzmir İl Kongresinde, bir kişinin sahneye yürüyüp pankart açması sonrası arbede çıktı. Afyonkarahisar'da ise "devrimcilik" tartışm

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2018 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2018 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
CHP kongrelerinde 'devrimcilik' kavgası
CHP'nin İzmir İl Kongresinde, bir kişinin sahneye yürüyüp pankart açması sonrası arbede çıktı. Afyonkarahisar'da ise "devrimcilik" tartışması kavgaya dönüştü.

CHP İzmir İl Başkanlığında yeni yönetimin belirlenmesi için Celal Atik Spor Salonu'nda düzenlenen il kongresinde seçim maddesi öncesi CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır konuşma yaptı. Günün birlik ve beraberlik günü olduğunu, parti içi küskünlük ve kırgınlıkların bir kenara bırakılmasını isteyen Sındır, "Vatanın her yerinde acı ve gözyaşı var, toplumsal barış ortadan kalktı. Kin ve nefret, ne yazık ki egemen bir dil haline geldi. 'Artık yeter, başka bir Türkiye mümkün' diyoruz. Bu ülke insanı milletimiz AK Parti iktidarına mahkum değildir. İnsanca, mutlu, huzurlu, sevgi ve barış içinde bir yaşam mümkün, bunu sağlayacak yegane güç de CHP'dir." dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise konuşmasında parti olarak tek adam yönetimine karşı olduklarını belirterek, "CHP'de tek adam olmayacak İzmir'de de... Belediye başkanlarımızla ilgili yerel yönetimler performans değerlendirme sistemine de geçeceğiz. Birbirimizle uğraşmayacağız." ifadesini kullandı.

"Hiçkimse 'Kemal Kılıçdaroğlu kaybetti' dedirtemez"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da kongrede taraf olmaması gereken milletvekilleri ve belediye başkanlarının taraf olduğunu, bu nedenle kendisinin de taraf olmak zorunda kaldığını ileri sürdü. Bayır, şöyle konuştu: "Örgüt üzerinde ayak oyunu oynamaya kimsenin hakkı yok. Genel merkez yöneticisi değil genel başkan danışmanı sıfatıyla bir arkadaşımız il delegelerini tek tek sorguya çekti. 'Şu adaya oy vereceksin' dedi. CHP tarihinde böyle bir şey yok. Ankara'ya döndüğümüzde İzmir milletvekilleri olarak hesap sormamız gerekir. Hiçkimse bu kongrede Kemal Kılıçdaroğlu'nu yarıştıramaz. 'Kemal Kılıçdaroğlu kaybetti' dedirtemez. 2019 siyasetini dizayn etmek isteyenler İzmir örgütünün üzerinden ellerini çeksinler. Benim bir daha milletvekili olmamın bir anlamı yok. 2019 yılında AK Parti'yi alaşağı edemezsek ne Tacettin Bayır'ın ne Aziz Kocaoğlu'nun esamesi okunur."

Kongreye ara verildi

Delegelerden topladıkları imzaları divan başkanlığına sunarak başkanlığa resmen aday olan Deniz Yücel ve Utku Gümrükçü, konuşma yapmak üzere kürsüye geldi. İlk konuşmayı yapan Deniz Yücel, aday olması yönünde gelen taleplerden sonra yola çıktığını, örgütün kendisine görev vermesi durumunda görev süresi doluncaya kadar görevinin başında olacağını bildirdi. Diğer aday Gümrükçü'nün konuşması sırasında sahneye yürüyerek pankart açan bir kişiye CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve İzmir Milletvekili Tacettin Bayır müdahale etti. Bu sırada salonda arbede ve yumruklaşmalar yaşandı. Bir tahta parçasını sopa olarak kullanan bir kişinin kalabalığın üzerine yürümesini başka bir partili engelledi. Divan Başkanı Tekin Bingöl ve Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır'ın müdahale etmesine rağmen kalabalık sakinleştirilemedi. Divan kurulu, kongreye 15 dakika ara verildiğini, salonun sakinleşmemesi durumunda kongrenin iptal edileceğini duyurdu. Bu sırada kongre salonunun dışına da çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Arbede nedeniyle konuşması kesilen, verilen aranın ardından yeniden kürsüye gelen Gümrükçü, yaşananlara çok üzüldüğünü, "bu olayın kendisine değil CHP'ye yapılmış bir ihanet" olduğunu belirtti. Gümrükçü, "O (Pankart açan) şahıs 2015 yılında Atilla Sertel'in milletvekilliliğinin düşürülmesi için mücadele eden kişiydi. Bu arkadaş bu işi adet edindi. Birliğimizi beraberliğimizi kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz. Biz büyük bir aileyiz, birbirimizi seveceğiz." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından oy verme işlemine geçildi.

Yücel'in 355 oya ulaştığı seçimde Gümrükçü ise 234 oyda kaldı. Delegelerin desteğiyle yeni il başkanı seçilen Yücel, seçim sonunda tebrikleri kabul etti. Bingöl: 2 yıl önce partiden ihraç edilmiştir CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayı çıkaran kişinin ajan, provokatör kimliğiyle kongreyi sabote etmek amacıyla görevlendirilmiş bir şahıs oldununu savundu. Bingöl, pankart açan kişinin 2 yıl önce partiden ihraç edildiğine dikkati çekerek, "Partimizle hiçbir organik bağı yoktur. Toplantımızı sabote girişiminde bulunan şahısla ilgili hukuku girişimlerde bulunulacak." diye konuştu.

Afyonkarahisar'da tartışma

CHP Afyonkarahisar İl Başkanlığının 36. Olağan Kongresinde ise divan heyetinin oluşturulmasının ardından, görevi sona eren yönetimin işlemleri delegeler tarafında ibra edildi. Tekrar aday olan mevcut il başkanı Kemal Demirkırkan'ın karşısında yarışmak isteyen parti üyesi Hasan Evrenkaya, yeterli imza toplayamadı. Kongrede söz alan İhsaniye İlçe Başkanı Halil Ceylan'ın, 2014 mahalli idareler seçimlerindeki tavrından dolayı eski İl Başkanı Yalçın Görgöz’ü eleştirmesi üzerine daha önce katılımcılara hitap eden ancak sataşma gerekçesiyle tekrar konuşma yapmak isteyen Görgöz'e divan tarafından söz verilmedi. Buna rağmen kürsüye gelen Görgöz'e, Ceylan’ın oğlu Mehmet Ceylan, fiziki müdahalede bulundu. Arbede çıkması üzerine polis, parti üyeleri ve gazeteciler araya girerek kavganın büyümesini engelledi. Kongrede 208 delegenin oyunu alan Demirkırkan tekrar CHP Afyonkarahisar İl Başkanı oldu.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.