SON DAKİKA
Hava Durumu

Çözüm sürecinin ikinci aşaması belli oldu

PKK'nın sınır dışına çekilmesi sürerken çözüm sürecinin ikinci aşaması da belli olmaya başladı. Taraf Gazetesi'nin haberine görü işte

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2013 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2013 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Çözüm sürecinin ikinci aşaması belli oldu
PKK'nın sınır dışına çekilmesi sürerken çözüm sürecinin ikinci aşaması da belli olmaya başladı. Taraf Gazetesi'nin haberine görü işte çözüm sürecinin ikinci aşaması. 

Türkiye sınırlarında bulunan PKK’lıların sınır dışına çekilme süreci devam ediyor. 8 Mayıs’ta geri çekilmeye başlayan ikinci grup da bugün Medya Savunma Alanları’na ulaştı.

Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, 15 kişilik grup sabah saat 08.00 sularında Botan bölgesine geçti.

Gerillalardan Seyda Gabar grup adına yaptığı açıklamada Türk ordusu ve korucuların sürekli olarak faaliyet halinde olduğunu belirtirken hava şartları nedeniyle yürüyüşlerinin tahmin ettiklerinden daha uzun sürdüğünü söyledi.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada ise “Demokratik kurtuluş özgür yaşamı inşa hamlesi çerçevesinde gerillalarımızın kuzey Kürdistan'dan başlattığı geri çekilmenin ikinci gurubu 15 Mayıs günü Medya Savunma Alanlarına ulaşılmıştır" denildi.

13 kişilik ilk gerilla grubu da dün sabah saatlerinde Metina bölgesine ulaşmıştı.

Hükümet'in, PKK'nın 8 mayısta başlattığı çekilme sonrasında hayata geçireceği ikinci aşamadaki "restorasyon ve uyum" programından, eve dönenlere iş ve aş sağlanması çıktı.

İŞTE İKİNCİ AŞAMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberinde yer verdiği programa göre, dağdan inen ve herhangi bir eyleme karışmamış olan örgüt üyelerinin iş bulmaları desteklenecek. Yine, aynı şekilde köyüne geri dönen bölge halkına da, konut edinimi ve arsa edinimi konusunda kolaylıklar sağlanacak.

PKK'nın 8 mayısta başlayan çekilme sürecinden sonra uygulamaya konacak ikinci aşamaya yönelik düzenleme hazırlıkları sürüyor. Taraf gazetesinin haberine göre; ikinci aşamada, yeni sürecin sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutu da masaya yatırıldı. Bu çerçevede, örgüt üyelerinin eve dönüşlerini ve göç edenlerin de köylerine tekrar dönmelerini sağlayacak düzenlemeler üzerinde duruluyor. Yapılan değerlendirmelerde, eve dönüş ve köye dönüş konusunda bugüne kadar birçok düzenleme yapıldığı ancak, bu düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği yönünde görüş birliğine varıldı. Buna göre, pişmanlık, köye dönüş düzenlemeleri yeniden ele alınarak, güncellenecek.

İKİ AŞAMALI PLAN

Yeni hazırlanacak düzenlemeler iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada "eve dönüşü" özendirecek düzenlemeleri içerecek. Bu kapsamda yapılacak düzenleme ile, silah bırakan ve evine dönmek isteyen örgüt üyelerine, iş ve aş bulunması konusunda yardımcı olunacak. Mesleği olmayan örgüt üyelerine öncelikle meslek kurslarına katılmaları sağlanacak. Ardından da, bu kişilerin iş bulmalarında yardımcı olunacak.

TOPRAK REFORMU

Programın köye dönüş aşamasında ise, terör nedeniyle memleketinden ayrılan vatandaşların tekrar geri dönmeleri sağlanacak. Bunun için, taşınma, konut inşa etme ve arazi edinme konularında devlet destek olacak. Ayrıca, bölgedeki arsa ve arazilerle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir çalışma başlattı. Çalışma sonucunda, yatırım olarak ve tarım arazisi olarak kullanılacak alanlar belirlenecek. Bu alanların bir kısmı köye dönenler için kullanılırken bir kısmı da yatırımcılara bedelsiz arsa olarak verilecek.

Restorasyon paketinin "iş ve aş" bölümleri şöyle: Köye dönüş ve dağdan inenlere yönelik düzenlemeler iyileştirilecek. Suça karışmamış örgüt üyelerinin sivil hayata uyum sağlaması için, iş ve sosyal destek sağlanacak. Bu kapsamda mesleği bulunmayan örgüt üyelerine önce meslek edindirme kurslarına gönderilecek. Ardından da durumlarına uygun işe yerleştirilecek.

Köye dönmek isteyen bölge halkına ise, devlet taşınma ve konut yardımında bulunacak.

Yine bu kapsamdaki vatandaşlara, arsa temininde kolaylık sağlanacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.