SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhur Reis'ini belirledi: Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye dün 12. Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti. 52 milyon 894 bin 115 seçmenin oy kullanma hakkı olduğu seçimde, sabahı

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2014 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2014 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cumhur Reis'ini belirledi: Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye dün 12. Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gitti. 52 milyon 894 bin 115 seçmenin oy kullanma hakkı olduğu seçimde, sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına giden vatandaşlar, ilk defa cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kulanmanın heyecanını yaşadılar. Seçim güvenliği tedbirleri kapsamında geniş güvenlik tedbirleri alındığı da dikkatlerden kaçmadı. 

 

Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, oyunu Çankaya İlkokulu’nda, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Üsküdar Saffet Çebi İlkokulu’nda kullandı.

Eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve eşi Reyhan İsen ile birlikte oy kullanan Gül, ilk defa halk oylaması ile cumhurbaşkanının seçileceğine işaret ederek, “Dolayısıyla 12. cumhurbaşkanı bugün belli olmuş olacak. Bunun, Türkiye için hayırlı olmasını temenni ediyorum, iyilikler getirmesini temenni ediyorum. Cumhurbaşkanı olarak bütün arzum, görüşüm ve tavsiyem, artık Türkiye’nin bugünden, yarından itibaren gerçek gündemine dönmesi. Demokrasi ve hukuk yolunda, kendisini çok daha güçlendirerek, ekonomisini çok daha sağlamlaştırarak yoluna devam etmesidir. Ümit ederim her şey bu şekilde olur” diye konuştu.

 

 

SİYASİLER SANDIK BAŞINDA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, oyunu Gölbaşı’ndaki Şahin Sevin İlköğretim Okulu’nda, 1137 numaralı sandıkta kullandı. Çiçek, “Bugün sabahtan itibaren kim seçilecekse ona hepimiz, millet karar verdiği için içtenlikle ‘sayın cumhurbaşkanımız’ diyebilmeliyiz” dedi.

 

“DÜRÜST ŞEKİLDE YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Oyunu İstanbul’da Yeniköy İlkokulu’nda 1592 numaralı sandıkta kullanan Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, “Türkiye’de ilk defa bir cumhurbaşkanı seçimi halkın oylarıyla yapılıyor. Bunun nezih, şeffaf, dürüst bir şekilde bütün dünyaya karşı açık bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Aksi taktirde Türkiye büyük bir demokrasi krizi yaşayacaktır” diye konuştu. İhsanoğlu, “Bugün yığınlar, sessiz yığınlar, Türk Milleti sandıkların başına gidiyor. Hür iradesiyle tercihini yapıyor, mührünü basıyor. Bu akşam inşallah Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kim olduğunu öğreneceğiz” dedi.

 

DEMİRTAŞ: OYUMU EZİLENLERDEN YANA KULLANDIM

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu’nda oyunu kullandı. “Türkiye siyaseti nitelik olarak büyük bir sıçrama yaşamıştır. Bu seçimler bunun önemli bir aşaması oldu” diyen Demirtaş, oyunu halklardan, ezilenlerden yana olana kullandığını söyledi.

 

KILIÇDAROĞLU: TÜRK SİYASETİNE YENİ BİR TARZ GELDİ 

Oyunu, Çukurambar Mahallesi’ndeki Arjantin İlkokulu’nda kurulan 4121 no’lu sandıkta, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Seçimin çok zor, eşitsiz koşullarda geçtiğini herkes biliyor. Ama bütün bunlara rağmen, Türk siyasetine yeni bir üslup, yeni bir tarz geldi. Ekmeleddin bey, bu konuda yeni bir süreç başlattı aslında. Kendisine şükran borçluyuz” diye konuştu.

 

BAHÇELİ: SİYASİ HAYATIMIZIN EN ÖNEMLİ GÜNÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimi için oyunu Anıttepe Ortaokulu’nda kullandı. Bahçeli, “Cumhuriyet tarihimizin ve siyasi hayatımızın çok önemli bir gününde bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

 

BAKANLARIN YORUMLARI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, oyunu Ankara’da kullandı. Arınç, “Anayasa’da gösterilen, seçimlerin eşit, adil, özgür biçimde yapılması tamamen YSK’nın ve onun emrinde bulunan kurumların görevidir. Bugüne kadar bir aksama olmadığı düşüncesindeyim” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ankara’da oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Seçimin ilk turda sonuçlanacağını düşünüyorum. Kamuoyu yoklamaları da bunu gösteriyor. İnşallah bir sıkıntı olmayacak ve ilk turda Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız ipi göğüsleyecek diye düşünüyorum” dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara’da oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, hemen hemen bütün kamuoyu yoklamalarının, seçimin ilk turda sonuçlanacağını gösterdiğini bildirdi.

Konya’da oyunu kullanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Eminim yarın, bugüne göre Türkiye’de siyasi istikrar açısından güzel bir mesajın verildiği gün olacak. Türkiye’de siyasi istikrarın süreceğine dair inancın hem ulusal, hem de uluslararası anlamda pekiştiği bir gün olacak. Dolayısıyla bunun kıymetini bilmek lazım” ifadesini kullandı.

 

KAMALAK: ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, “Bugün ülke bakımından, Ortadoğu ve İslam dünyası bakımından çok önemli bir gündür. Türkiye bakımından önemlidir, inşallah bu gerilim sona erer” dedi. Kamalak, cumhurbaşkanı seçimi için oyunu Balgat’taki Turhan Dökmeci İlkokulu’nda, 2006 numaralı sandıkta kullandı. Eşi Zübeyde Kamalak ile okula gelen Mustafa Kamalak, oyunu sandığa atarken “hayırlı olsun” dileğinde bulundu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Ankara’da, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise İstanbul’da kullandı. Ankara’da oy kullanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, cumhurbaşkanı seçiminin millete, memlekete hayırlı olmasını diledi. Emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, İzmir’in Urla ilçesinde oyunu kullandı. Hilmi Özkök, “Memleketimiz için hayırlı olsun” dedi.

 

SEZER, OY KULLANMADI

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmadı.

Nevdet Sezer ve eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de oyunu kullandığı Gölbaşı Şahin Sevin İlkokulu’ndaki 1137 numaralı sandığın seçmen listesinde yer alıyordu. Ancak Sezer ve eşi, oy verme işleminin tamamlandığı saat 17.00’ye kadar okula gelmedi.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.