SON DAKİKA
Hava Durumu

Darbecilerin serveti dudak uçuklattı

12 Eylül askeri darbesinin ardından oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi'nin (MGK) üyeleri ve birinci dereceden yakınlarının mal varlığıyla ilg

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2012 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2012 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
12 Eylül askeri darbesinin ardından oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi'nin (MGK) üyeleri ve birinci dereceden yakınlarının mal varlığıyla ilgili bilgiler, darbe davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.


Zaman'da İzzetin Çiçek'in haberine göre; Mali Suçları Araştırma Kurulu(MASAK) raporuyla, 12 Eylül Davası'nın sanıkları emekli generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya başta olmak üzere darbeyi yapan askerlerin akıl almaz bir servete sahip oldukları ortaya çıktı. Raporda, Evren'in eski Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT) mensubu damadı Erkan Gürvit'in Şişli'de rezidans ve Sarıyer'de 41 bloktan oluşan bir sitenin sahibi olduğu kaydedildi. Evren'in bir diğer damadı Maksut Süleyman Göksu'nun ise Ankara'nın Çankaya ilçesi Aziziye Mahallesi'nde 3 adet apartmanı, 1 arsası, Gölbaşı İncek'te 4, Antakya'da 17 adet arsası olduğu tespit edildi.

 

Mahkeme, darbeyi gerçekleştirenlerin 1.1.1977 ile 24.09.2012 arası mal varlıklarındaki hareketliliğe ilişkin verilerin peşindeydi. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun talebi üzerine hazırlatılan ve komisyon tarafından Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen raporda ise, dönemin MGK üyeleri ile bunların 1. derece yakınları, kardeşleri, torunları ve 1. derece kayın hısımlarının mal varlıklarına ilişkin 1997 yılından sonraki veriler yer aldı.  Mahkemenin müdahil avukatlarının örnek almadan incelemesine izin verdiği rapor, bu haliyle de darbecilerin yakınlarının çok sayıda gayrimenkulü olduğunu ortaya koydu. Raporlarda darbecilerinin yakınlarının bankalardaki parasının miktarına da yer verilirken, bu malların kaynağına ilişkin bir bilgiye rastlanmadı.

Raporu değerlendiren 12 Eylül Davası müdahil avukatlarından Öztürk Türkdoğan, açıklığa kavuşmayan noktalar bulunduğunu savundu. Raporda mahkeme kararına rağmen 1997 yılından öncesinin yer almadığını belirten Türkdoğan, eksikliklerin giderilmesini ve şüpheli kısımların açıklığa kavuşturulması için Mahkeme'ye dilekçe vereceğini ifade etti. Türkdoğan, “Görünen o ki hatırı sayılır bir malvarlığı edinilmiş. Türkiye'nin bu tür darbelerin ekonomik yönlerini de soruşturması gerekir.  Aynı ekonomik sorunlar 28 Şubat'ta da oldu. ‘Darbe yapmak' demek, yeni bir ekonomik düzen kurmak demektir. Darbelerden kim haksız mallar edinmişse bunun açığa çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Evren ve Şahinkaya'nın damatlarının mal varlığı dikkat çekti

Dönemin MGK Başkanı Kenan Evren'in damadı aynı zamanda MİT mensubu Erkan Gürvit'in  Sarıyer'de 41 bloklu apartman ve arsası olduğuna yer verildi. Gürvit'in ayrıca, Şişli Cumhuriyet Mahallesinde rezidansı olduğu belirtildi. Evren'in bir diğer damadı Maksut Süleyman Göksu'nun ise, Ankara'nın Çankaya ilçesi Aziziye Mahallesi'nde 3 adet apartmanı olduğu kaydedildi. Göksu'nun  Aziziye Mahallesi'nde 1, Gölbaşı İlçesi İncek Mahallesinde 4, Antakya'da 17 adet arsası olduğu tespit edildi. Marmaris'te Göksu'ya ait 1 parsel büyüklüğünde arsası olduğu aktarıldı.

Tahsin Şahinkaya'nın damadı Mustafa Cemil Kartal'ın ise Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde bulunan arsası içinde 90 adet Dubleks bina ile 3 adet tek katlı işyeri ve kafeteryası olduğu belirtildi. Kocaeli Gebze'de içinde kereste fabrikası olan 1 parsel büyüklüğündeki tarlanın da Kartal'a ait olduğu kaydedildi. Şahinkaya'nın oğlu Serdar Şahinkaya'nın ise, Kadıköy'deki daireleri de ‘Zühtüpaşa Mah. 101-566-193 paftada 6 Kat-12-920/21/20” şeklinde MASAK raporuna girdi.

Ersin'in oğlu ve kızının 169 dairelik ortak apartmanları

Hayatta olmayan MGK üyelerinden Nurettin Ersin'in oğlu Oktay Ersin'in Ankara Çankaya'da apartmanı olduğu aktarılırken bu apartmanın kaç daireden oluştuğu belirtilmedi.  Oktay Ersin'in Bodrum'daki 29 blok, 169 bağımsız bölümden oluşan binalarına yer verildi. Oktay Ersin'in bu gayrimenkuller üzerinde kız kardeşi Yıldız Ülgenalp ile paylı mülkiyeti olduğu raporda belirtildi. Ülgenalp'in ayrıca Ankra Çankaya'da bir apartmanı daha olduğu görüldü. Ersin'in gelini Gülten Jülide Ersin'in Ankara Çayyolu'nda 14 Bloktan oluşan apartmanı olduğu aktarıldı. Ersin'in eski gelinlerinden Şebnem Pirinççioğlu'nun İstanbul'un gözde semtlerinden Bebek'te 13 meskenli apartmanı da MASAK raporundaki diğer ayrıntı oldu. Nurettin Ersin'in diğer eski gelini Ülker Talayer'in İstanbul Beyoğlu'nda 18 daireli iki apartmanı olduğu kaydedildi.

Darbecilerin yakınlarının para miktarı

Darbecilerin yakınlarının bankalarda da önemli miktarlarda parası olduğu görülüyor. Ersin'in eski gelini Pirinçiçioğlu'nun bir bankadaki beş ayrı hesabında 750 bin liranın üzerinde parası  olduğu raporda yer aldı. Şahinkaya'nın damadı Kartal'ın ise batan Toprakbank'ta 1998 yılındaki parası ‘37.400.000,00 TL' olarak ifade edildi. Ancak bu paranın sıfır atıldıktan sonraki durum olup olmadığına yer verilmedi. Aynı şekilde Şahinkaya'nın oğlu Serdar Şahinkaya'nın Toprakbank'taki '12.388.250,00 TL' parasının eski parayla olup olmadığı belirtilmedi. Oktay Ersin'in batan Etibank'ta 1998 yılında 5.006.848.806,00 TL parası olduğu görüldü. 28 Şubat sürecinde batan bankalardaki bu paraların akıbetinin ne olduğuna da raporda değinilmedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.