SON DAKİKA
Hava Durumu

Davutoğlu'ndan seçim hükümeti görevi açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçiçi hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu’na verdi. Geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzerine gör

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2015 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2015 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Davutoğlu'ndan seçim hükümeti görevi açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçiçi hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu’na verdi. Geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzerine görevlendirilen Davutoğlu Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu'na açık çağrıda bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye açık çağrıda bulunan Davutoğlu, "Bir kez daha siyasi liderlere çağrıda bulunuyorum: Gelin, suçlamak yerine, karşılıklı ithamlar yerine bu sorumluluk çerçevesinde, anayasanın gösterdiği çerçevede bir hükümet oluşumu için çaba sarf edelim. Kritik bir süreçteyiz, terörle mücadele bağlamında. Bu ülkeyi siyasi kriz havası varmış gibi bir atmosfere sokmayalım. Milletvekillerine de yapılan açıklamalarla onları zan altında bırakmayın" diye konuştu.Erdoğan'ın görevlendirdiği Başbakan Davutoğlu açıklama yapıyor. İşte konuşmasından satır başları;

Demokrasi tarihimizde bir ilki yaşıyoruz bugün. Dikkat ederseniz bugün bu açıklamayı Başbakanlık’ta yapıyoruz. Koalisyon görüşmelerinden sonra açıklamaları Ak Parti genel merkezinde yapmıştık. Bugün üstlendiğimiz görev bir devlet görevidir. Siyasi mahiyettedir. Siyasi parti kimliğinin ötesinde seçimlere ülkeyi götürecek halkın huzur içinde seçimlere gitmesini sağlayacak bir görevdir. O yüzden bu toplantıyı burada yapmayı uygun gördüm.
ALDIĞIM GÖREV KOALİSYON KURMA GÖREVİ DEĞİLDİR
CHP'ya koalisyon teklif etmediğimiz yönündeki açıklamalar yanlıştır. Bahçeli her seçeneğe karşı olduğunu söyledi. Deniz tükenene kadar her yolu denedim. Bugün aldığım görev bir koalisyon kurma görevi değildir. Bugün başlatacağımız yol haritasını açıklayacağım. Bu açık ve şeffaf olacak.
KİMSEYİ SUÇLAYACAK DEĞİLİM
Bize koalisyon görüşme teklif edilmedi söylemi yanlıştır. Zaten bir koalisyon zemini olup olmadığı konuşulacaktı. Derin görüş ayrılıkları çıktığı için uzun dönemli koalisyon için ciddi tereddütler ortaya çıktı. Daha sonra da reform ağırlıklı kısa dönemli ülkeyi seçime götürecek bir hükümet konusu konuşuldu. Bu mümkün olmadı kimseyi suçlayacak değilim. Sayın Bahçelinin koalisyona kapalı olduğu ve seçime gidilmesi gerektiği yönünde ifadeleri vardı.
KAPILARI KAPATMAKLA ÜLKE YÖNETİLMEZ
Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez. AK Parti'de üye vermesiydi ne olacaktı bu ülkenin hali? Bu kadar ciddi bir terörle mücadele varken, ekonomik sıkıntılar varken hükümet kaçma görevi nasıl izah edilebilir?

Bu noktaya bizim irademizle gelinmedi. Rekabet edeceğiz ama elele gidelim. Yönetim boşluğu olmaması için görev bana verildi. Bu görev koalisyon hükümeyi kurma görevi değil.  İlk kez böyle bir uygulama olacak. Anayasa'nın 114. ve 116. maddeleri çerçevemizdir. Ülke seçime giderken hükümetsiz kalmaması lazım. Kapıları kapatmakla ülke yönetilmez.
GÜNEŞ MOTEL UYGULAMALARININ PEŞİNDE DEĞİLİZ
Biz güneş motel uygulamalarının peşinde değiliz. Eğer bir benzetme yapılmak isteniyorsa biz 8 haziranda böyle bir girişimde bulunabilirdik. Allah da millet de şahit ki meşruiyet çizgisinden sapmadım. Dün ve bugün yapılan yorumları çok talihsiz yorumlar olarak gördüm.
KAPILARI KAPATMAKLA ÜLKE YÖNETİLMEZ
Hiçbir partinin içinde huzursuzluk çıkması için küçük ayak oyunlarına kurnazlıklara itibar etmeyeceğimizi söylemek isterim. Şu andaki çalışmam nasıl anayasal bir sorumluluk ise görev tevdi edilen milletvekillerinin bu görevi yerine getirmesi de bir anayasal zorunluluktur. Anayasal çizgi ne diyorsa onu yaparız. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. Biz diğer partiler gibi AK Parti de şunu demiş olsaydı “biz de üye vermeyeceğiz.” Ne olacaktı bu ülkenin hali?
GELİN BU SORUMLULUĞU BİRLİKTE OMUZLAYALIM
Anayasal çizgi ile hareket edeceğiz. Kim ne derse desin bu çizgiden sapmayacağım. Bu çerçeve şimdi TBMM Başkanından oranlara göre bakanlıkları bildiren bir yazı verilecek. Liderlere ve milletvekillerine bir çağrı yapıyorum: Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım. Her türlü görüştürmeyi gerçekleştirebiliriz.
GENEL BAŞKANLARA KAPIM AÇIK
TBMM’den yazının gelmesine müteakiben teklifte bulunacağım. Anayasa çok açık şekilde partililere teklif edilir diyor. Ama genel başkanlar görüşmek isterse kapım açık.  “Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım” dedim.

Kritik süreçlerden geçiyoruz. 7 Haziran'dan bu yana ülkede bir yöentim boşluğuna izin vermedik. Milli iradeye saygılı bir şekilde ülkenin yönetim boşluuna düşmesine izin vermeyeceğiz. Güvenli bir şekilde seçime gidilecek. Millet ne derse o olur.

Kapıları kapattınız seçime nasıl gideceğiz. Herkesi sorumluluk almaya çağırıyorum. Bir kez daha siyasi liderlere çağrıda bulunuyorum: Gelin, suçlamak yerine, karşılıklı ithamlar yerine bu sorumluluk çerçevesinde, anayasanın gösterdiği çerçevede bir hükümet oluşumu için çaba sarf edelim. Kritik bir süreçteyiz, terörle mücadele bağlamında. Bu ülkeyi siyasi kriz havası varmış gibi bir atmosfere sokmayalım.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.