SON DAKİKA
Hava Durumu

Demirtaş: Mehmet Öcalan gitmesin Abdullah Öcalan gelsin

Diyarbakır Cezaevi önünde bir konuşma yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş açlık grevlerine çözüm için hazır olduklarını ancak ka

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2012 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2012 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Diyarbakır Cezaevi önünde bir konuşma yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş açlık grevlerine çözüm için hazır olduklarını ancak karşılık bulamadıklarını söyledi. BDP'nin çağrısıyla pek çok ilde kepenkler açılmadı, çocuklar okullara gönderilmedi.

BDP ’nin cezaevlerindeki PKK ve KCK tutuklularının 49. gününe giren açlık grevine destek için çağrı yaptığı “yaşamı durdurma eylemi” Diyarbakır ’da büyük destek buldu. Polis, şehrin farklı bölgelerinde bir araya gelerek cezaevine yürümek isteyenlere müdahale etti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile polis yetkilileri arasında yapılan görüşmede, valilik kararıyla cezaevi önüne geçişlerine izin verilmeyeceği bildirildi. Yapılan görüşmede cezaevine 30 metre mesafede bulunan Dicleliler Yasevi önünde basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

Bu arada cezaevi yakınında bulunan Emek Caddesi üzerinde toplanan bir grup yola barikatlar kurarak lastik yaktı. Polisin gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesine göstericiler, ses bombası, havai fişek, taş, molotof kokteyli ile karşılık verdi. Caddenin savaş alanına döndüğü olaylar sırasında yoldan geçen vatandaşlar büyük zorluk yaşadı. Cezaevi çevresinde olaylar sürerken, havadan bir polis helikopteri uçuş yaparak olayları takip etti.

Bu ortam içerisinde bir konuşma yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Cezaevinde 12 Eylül dönemindeki baskıları protesto etmek için kendisini yakan Mazlum Doğan’ın direndiğini söyledi. Demirtaş, “Mazlum Doğan’ların direniş yaptığı bu cezaevi okul olmayacak Mazlum Doğan’ın anıtı dikilecek” dedi.
Açlık grevlerinin bitmesi için BDP olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ancak bu tutumlarına bir karşılık bulamadıklarını belirterek, “ İmralı ile ailesi ya da avukatlarının değil bizlerin görüşmesi gereklidir. Biz Mehmet Öcalan’ın İmralı’ya gitmesini değil Abdullah Öcalan ’ın buraya gelmesini istiyoruz” dedi.

Demirtaş konuşmasının ardından partisinin il binasına geçerken eyleme katılan gruplara farklı noktalarda polis müdahalesi başladı. Özelikle Öğretmen Caddesi’nde çok sert bir çatışma yaşanırken, insanlar apartmanlardan gözaltına alındı.

KENTTE HAYAT DURDU

Yaşamı durdurma eylemleri nedeniyle kentte belediye otobüsleri, ilçe servisleri, kent içi minibüslerin çalışmadığı kentte, kepenk kapatma eylemi yapıldı. Eczane ve fırınların dışında işyerlerinin kapalı olduğu kentte, sabah işe gitmek isteyenler büyük güçlük yaşadı. Başta Bağlar İlçesi olmak üzere öğrencilerin büyük bölümü okullara gitmezken, okul servisleri de çalışmadı.

Diyarbakır Valiliği, 29 Ekim Cumhuriyet Halk Koşusu'nda yer değişikliği yapıldı. Seyrantepe Kavşağı'ndan 3 kilometrelik mesafede yapılacak koşu, Seyrantepe Spor Komleksi'ne alındı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bugün okullara devam oranını yüzde 15 olarak açıkladı.





HAKKARİ’DE ÖZEL OTOMOBİLLER BİLE YOLA ÇIKMADI

Hakkari kent merkezi ile Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde ise hayat durdu. İşyerlerinin tamamı açılmazken, öğrenciler ise okullara gönderilmedi. Ailelerin büyük bölümü BDP’nin çağrısına uyarken, ailelerin bir bölümünün ise güvenlik endişesiyle çocuklarını okullarına göndermediği bildirildi. Özel otomobiller ile yolcu minibüsler de trafiğe çıkmadı.

Hakkari’nin merkez Bulvar Caddesi’nde bulunan Belediye binası önünde toplanacak grup, basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eyleminde bulunacak. İlçelerde de basın açıklamaları yapılıp oturma eylemleri yapılacak. Polis ise kent merkezleri ve ilçelerde çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

BATMAN'DA SOKAKLAR BOŞ KALDI
Batman'da işyerlerinin büyük bölümü bugün açılmadı. Esnafın kepenk kapattığı kentte, BDP'li belediye de çöpleri toplamadı. Halk otobüsleri, minibüslerin büyük bölümünün çalıştığı kentte AVM'ler ve fırınların açık olduğu görüldü. Halkın büyük bölümünün evlerine çekildiği görüldü. Açlık grevlerinde bulunanlara destek vermek için 12 sivil toplum örgütü temsilcisinin Yılmaz Güney Sineması önünde dönüşümlü sürdürdüğü açlık grevi nöbeti bugün de sürdü. Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan minibüsler kontak kapatarak bugün çalışmadı.

ŞIRNAK 'TA ÇÖPLER TOPLANMADI

Şırnak'ta BDP'li belediye bugün çöpleri toplamadı. Kentte esnaflar kepenk kapatırken, eczane ve fırınların dışındaki işlerlerinin kapalı olduğu görüldü. Polis, özellikle BDP binası önünde sıkı güvenlik önlemleri aldı. Polisin şüpheli gördüğü şahıslar üzerinde kimlik kontrolü yaptığı görüldü. Şırnak'ta okullara giden öğrenci sayısının yarıya düştüğü gözlendi.

CİZRE VE SİLOPİ HAYALET KENTE DÖNDÜ
Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde esnaflar bugün kepenklerini açmadı. Cizre'de kepenk açmayan bazı esnafların işyerinin önlerinde beklediği görüldü. İlçede geniş güvenlik önlemleri alınırken, stratejik noktalara zırhlı araçlarla polis konuşlandırıldı. Silopi'de de esnaflar kepenk açmazken, cadde ve sokakların boş kaldığı görüldü.

NUSAYBİN'DE ÖĞRENCİLER OKULA GİTMEDİ

Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe, Mazıdağ, Derik ilçelerinde de esnaflar kepenk kapattı. Nusaybin'de kepenkler kapatılırken, öğrencilerin büyük bölümü okula gönderilmedi. Nusaybin'in bazı mahallelerinde göstericiler sokaklara barikatlar kurarken, güvenlik güçleri zaman zaman müdahalede bulundu.

 

ŞANLIURFA’DA SADECE BASIN AÇIKLAMASI

BDP’nin çağrısı bölgedeki diğer illerin aksine Şanlıurfa'da karşılık bulmadı. Hayat normal halinde seyretti. BDP'nin çağrısına uyan bir grup partili ise sadece basın açıklaması yapmakla yetindi.

Radikal 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.