SON DAKİKA
Hava Durumu

El Fetih ve Hamas'a seslendi: Neyi paylaşamıyorsunuz?

Gazze’ye saldırıları nedeniyle İsrail’i ağır şekilde kınayan Başbakan Erdoğan, dün de Filistinli grupları eleştirdi. El Fetih ve Hamas

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2012 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2012 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gazze’ye saldırıları nedeniyle İsrail’i ağır şekilde kınayan Başbakan Erdoğan, dün de Filistinli grupları eleştirdi. El Fetih ve Hamas’a  ‘Neyi paylaşamıyorsunuz, neyi halledemiyorsunuz?’ sorusunu yönelten Erdoğan, Arap Birliği’ne de ‘Sizin sesiniz ne zaman çıkacak?’ diye seslendi.

Başbakan Tayyip Erdoğan Mısır’daki temaslarının 2. gününde İsrail’in ardından Filistinli grupları ve Arap Birliği’ni de eleştirdi. Aralarında güç mücadelesi bulunan El Fetih ve Hamas’a “Neyi paylaşamıyorsunuz, neyi halledemiyorsunuz?” diye seslenen Erdoğan, Arap Birliği’ne de “Sesiniz ne zaman çıkacak?” eleştirisini yaptı. İlerleyen saatlerde Hamas siyasi büro şefi Halid Meşal ile görüşen Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun salı günü İsrail’in ağır bombardımanı altındaki Gazze’yi ziyaret edebileceğini söyledi.

Mısır-Türkiye Ekonomik Forumu’nda konuşan Erdoğan, 8 bakan ve 350 işadamıyla yapılan ziyareti 20. ve 21. yüzyılın en büyük buluşması olarak nitelendirdi. Önceki gün toplanan ve 27 anlaşmanın imzalandığı Ortak İşbirliği Konseyi’ni stratejik bir konsey olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, “Mısır’da başlayan yeni dönemle birlikte Türkiye olarak yeni bir sayfanın açılmasını, iki ülke arasında yeni bir dönemin başlatılmasını gönülden arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Gazze’yi ziyaret eden Mısır Başbakanı Hişam Kandil’i de tebrik eden Erdoğan, “Keşke birlikte gidebilseydik. İnşallah o da olur.” diye konuştu.

“hesabını iyi yap”

2010 yılındaki Mavi Marmara olayı ile İsrail’in son Gazze saldırılarını kıyaslayan Erdoğan, Türkiye’nin bu olayda 9 şehit verdiğini, ölenler arasında yer alan Furkan’ın vücudundan 5 mermi çıktığını, birinin iki kaşı arasına sıkıldığını anlattı: “Bunu yapan İsrail’dir. İsrail çocuklara acımaz. Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin kucağındaki yavruyu gördünüz, 9 aylık yavruları vuracak kadar acımaz.”

Erdoğan, son saldırının 2008 yılındakine benzerliğine dikkat çekerek, bunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun seçim provası olduğunu da iddia etti. Ancak Erdoğan şu anki şartların 2008 yılındaki ile aynı olmadığını belirterek İsrail’e ‘hesabını iyi yap’ çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’nin tavrını eleştiren Erdoğan, dünyada adaleti ihdas, özellikle barışı sağlamak için var olan BM Güvenlik Konseyi’nin artık 5 tane liderin dudakları arasına sıkıştığını da vurguladı. Batılı ülkelerin ‘Hamas’a söyleyin roketleri durdursun’ çağrısında bulunduğunu anlatan Erdoğan, “İsrail’in canı kıymetli de Gazze’de yaşayanların canı kıymetsiz mi? İsrail durdurmayacak, Gazze durduracak. Böyle adaletsizlik olabilir mi?” diye sordu.

Konuşmasında Arap Birliği ve İslam Konferansı Teşkilatı’nı (İKT) da sert ifadelerle eleştiren Erdoğan, “Arap Birliği’ne sesleniyorum, sizin sesiniz ne zaman çıkacak. Oturacağız yemekleri yiyeceğiz ondan sonra dağılacağız. Bunun ne anlamı var? İKT’ye de sesleniyorum, siz ne yapıyorsunuz? Bu kurumların reforme edilmesi şart, bu kurumlarla bu iş böyle yürümez.” dedi.

Filistinli gruplar El Fetih ve Hamas arasındaki sıkıntılar giderilmeden Filistin sorununun çözülemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan, El Fetih ve Hamas arasındaki sorunun çözülmesini engelleyenlerin ne Hakk’a, ne halka, ne tarihe hesap veremeyeceklerini söyledi. “Neyi paylaşamıyorsunuz, neyi halledemiyorsunuz.?” diye soran Erdoğan, “Kendinize güveniyorsanız sandığa gidin, kim kazanırsa ona teslim olun. Hayır bunlar birilerinin destekleriyle koltuklarını korumaya çalışıyorlar.” dedi. İsrail ve Gazze’ye 24 saat içinde ateşkes sağlamaları çağrısında bulunan Erdoğan, görüşmelerin de 90 gün içinde başlamasını istedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.