SON DAKİKA
Hava Durumu

'Esed, Şam'da 3 kilometrekarelik alana sıkıştırıldı'

Suriye'de ülkenin yüzde 70'inin kontrolünü sağladıklarını iddia eden muhaliflerin, başkent Şam'ın da büyük bölümünü ele geçirdikleri h

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2012 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2012 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Suriye'de ülkenin yüzde 70'inin kontrolünü sağladıklarını iddia eden muhaliflerin, başkent Şam'ın da büyük bölümünü ele geçirdikleri haberleri geliyor.


CİHAN - Şam'ın banliyölerinin çoğuna hakim olan muhaliflerin, Esed'i Şam'da 3 kilometrelik dar bir alana sıkıştırdıkları belirtiliyor. Ayrıca Esed'in son kalesi olan Şam merkezini, 250'den fazla güvenlik noktası ile korumaya çalıştığı gelen haberler arasında.

Halep, Hama, Humus, İdlib, Deyr Ez Zor'un aralarında bulunduğu ülkenin birçok şehrinde muhaliflerin büyük oranda üstünlüğü ele geçirdikleri, Esed'in ordusunun ise savaş uçakları ile bombardıman yaparak muhalifleri durdurmaya çalıştığı belirtiliyor.

Suriye'nin başkenti Şam'dan üç gün önce gelen ve isminin açıklanmasını istemeyen Suriyeli bir kaynak, Esed'in Şam'ın 3 kilometrelik bir alanda sıkıştığını söyledi. Yakınlarını Şam'da bıraktığı için güvenlik gerekçesi ile isminin açıklanmasını istemeyen şahıs, Esed için yolun sonuna gelindiğini iddia etti.

Şam'ın banliyöleri, Duma, Hareste, Zemalka, Jobar, Sekba, Hammuriye, Keferbatna'da kontrolün büyük oranda muhaliflerin elinde olduğunu ifade eden Suriyeli kaynak, Esed güçlerinin Şam'ın merkezinde 3 kilometrelik bir alanda kemer oluşturarak çok sayıda kontrol ve askeri nokta ile şehir merkezini elde tutmaya çalıştığını anlattı. Şam merkezindeki birçok yolun barikatlarla kapatıldığını ifade eden Ebu Derya, özellikle Esed'in saraylarının olduğu bölgelerde güvenlik önlemlerinin arttırıldığına dikkat çekti.

Esed'e bağlı askerlerin muhalifler ile çatışmaya girmekten kaçındığını ifade eden kaynak,"Esed güçleri göğüs göğse çarpışmaktan çekindiği muhalifleri savaş uçakları ile vurarak durdurmaya çalışıyor. Şam'ın dışı büyük oranda muhaliflerin elinde olduğu için şehrin merkezini elde tutmak için 500 metre aralıklarla 250'den fazla güvenlik noktası oluşturulmuş. Şam'a girecek olanlar en az 9 arama noktasından geçiyor. Bu aramalarda saatlerce beklemek durumunda kalınıyor. Örneğin Şam'ın Cüdeyde banliyösü ile Şam merkezi arası 16 kilometre. Normal şartlarda 13 dakikalık mesafe. Ancak 500 metre aralıklarla 9 arama noktasından 2,5 saatte geçiyorsunuz. Hama, Humus ve banliyölerden gelenlerin Şam merkezine girmesi neredeyse mümkün değil. Kontrol noktasındaki askerlerin insafına kalmış isterlerse Şam'a alırlar. İstemezlerse geri çevirirler. Sorgusuz sualsiz insanları öldürebiliyorlar. Kimsenin hesap sorduğu yok. Önümde bir doktor Şam'a girmeye çalışırken, muhalifleri tedavi ettiği suçlamasıyla kafasına sıkarak öldürdüler. Sıkı güvenlik önlemleri alarak muhaliflerin merkeze sızmasını engellemeye çalışıyorlar" dedi.

Şam'ın merkezinin muhaliflerin eline geçmesi durumunda Esed'in düşeceğini ifade eden söz konusu şahıs, "Uçaklara karşı ağır silahların olması durumunda muhalifler Şam merkezini 24 saat içinde ele geçirirler. Bu şekilde Esed de düşer. Çünkü, elde tutacağı başka bir yeri kalmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Suriyeli şahıs, muhalif askerlerin eskiye nazaran profesyonelleştiklerini belirterek, Esed'in 3 ay içerisinde düşeceğini tahmin ettiğini kaydetti.

EVLER 3 DEFA TALAN EDİLİYOR

Çatışmalar sebebiyle halkın bir çoğunun evlerini terk edip güvenli bölgelere gitmek durumunda kaldığını dile getiren Suriyeli kaynak, geride kalan evlerin talan ise edildiğine dikkat çekiyor. Kaynak ,"Çatışmalar başlayınca halk evlerini boşaltıyor. Terk edilen evler ilk olarak rejimin askerleri tarafından kapıları kırılarak aranıyor. Evdeki ziynet eşyaları, para, LCD televizyon ne varsa talan ediyorlar. Duvarlara da "Ya Esed kalacak, ya ülke yanacak" yazarak çıkıyorlar. Daha sonra Şebbihalar geliyor. Onlar da araçları ile işlerine yarayan eşyaları yükleyip götürüyorlar. Son olarak hırsızlar geliyor. Asker ve Şebbiha'dan arta kalanı topluyorlar." diyerek evlerin nasıl yağmalandığını anlatıyor.

ŞAM'DA HAYAT

Şam'da hayatın oldukça sıkıntılı olduğunu anlatan Şamlı şahıs, zorunlu olmadıkça halkın sokağa çıkmadığını anlatıyor. Esed'in kontrolünde olan Şam merkezinde bile dükkanların yüzde 80 oranında kapalı olduğunu ifade eden kaynak, açık olan dükkanlarda bile 10 dükkandan birinde şeker bulabildiklerine dikkat çekiyor. Fiyatların bir kaç kat arttığından yakınan Suriyeli, "Mazot 15 Sp'den 40 SP'ye yükseldi. Tüp gazı 250'den 750'ye yükseldi. Tüp gazı almak için sıraya yazılıyorsunuz. 2 hafta sonra sıra gelirse tüpünüzü alabiliyorsunuz. Halk günlük işlerini bitirir, bitirmez evlerine kaçıyor. Gündüz saat 14:00'da mesai bitiyor. Saat 17.00'da Şam'ın en merkezi yerlerinde bile bir tek kişi göremiyorsunuz. Şam'ın banliyölerinde ise hayat çok daha kötü. Yüzde 80 oranında elektrik yok. Büyük oranda gıda sıkıntısı yaşanıyor. Halk dışarıdan ve Özgür Suriye Ordusu'nun yaptığı yardımlar ile ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Halk tarladaki ürününün hasadını yapamadı. Buğday tarlada, zeytin ağaçlarda kaldı." diyerek Şam'daki zor yaşam hakkında bilgi veriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.