SON DAKİKA
Hava Durumu

FETÖ/PDY'nin şifreleri çözülüyor

FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin Ankara'da "himmet" adı altında topladıkları milyonlarca lirayı, dikkat çekmeyecek yöntemlerle yurt dışındak

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2016 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
FETÖ/PDY'nin şifreleri çözülüyor
FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin Ankara'da "himmet" adı altında topladıkları milyonlarca lirayı, dikkat çekmeyecek yöntemlerle yurt dışındaki kuruluşlara aktardıkları tespit edildi.
 

 

 

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" terör örgütünün finansmanı için "himmet" adı altında örgüte para aktardıkları gerekçesiyle 15 kişinin gözaltına alındığı operasyonun ayrıntıları netleşmeye başladı.


Edinilen bilgiye göre, Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) düzenlenen rapor doğrultusunda çalışmalarını yoğunlaştıran Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İpek/Koza Holding bünyesinde olan Başkent Eğitim AŞ bünyesinde bir dönem çalışan ve çeşitli adlar altında FETÖ/PDY terör örgütünün finansmanında kullanılmak üzere para transferinde bulundukları tespit edilen şahısları gözaltına aldı.


Haklarında gözaltı kararı bulunan Z.Y, R.K, N.A, M.İ, H.H.U, A.H.K, A.A, M.A.A, M.E, M.K, M.A, O.A.E, H.A, M.S. ve A.K. isimli 15 kişi gözaltına alınırken bir kişinin ise arandığı öğrenildi.



TOPLANAN 2 MİLYON 512 BİN LİRA YURT DIŞINA GÖNDERİLMİŞ

Bu kişilerin çeşitli tarihlerde, daha önce aynı operasyon kapsamında yakalanan ve örgüt yöneticisi olduğu tespit edilen Başkent Eğitim AŞ'de muhasebeci olarak çalışan H.H.Z'ye aktardıkları paraların, H.H.Z aracılığıyla yurt dışında FETÖ/PDY'nin paravan kuruluşlarından olan ve finansmanını sağladığı düşünülen bir kuruluşa aktarıldığı tespit edildi.


Terör örgütünün finansmanına aracılık yapan H.H.Z'nin, 2011-2015 yılları arasında "himmet, bağış, burs" gibi çeşitli adlar altında bu şahıslardan, Ankara'daki Bank Asya şubeleri aracılığıyla dikkat çekmeyecek miktarlar şeklinde, 2 milyon 111 bin 356 lirası Başkent Eğitim AŞ hesapları aracılığıyla olmak üzere, yaklaşık 2 milyon 512 bin 193 lira topladığı ve paraları bu kuruluşa aktardığı anlaşıldı.


MASAK'ın araştırmaları kapsamında, H.H.Z'nin söz konusu kuruluşun İstanbul'daki hesaplarına, Bank Asya ve Asya Katılım Bankası aracılığıyla 642 ayrı işlemle, 3 milyon 350 bin lira para transferi yapan 430 gerçek kişiden biri olduğu belirlendi. MASAK'ın raporunda, H.H.Z tarafından aktarılan paraların FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetlerinde kullanıldığına işaret edildi.



PARALAR, "ŞİRİNLİK YÖNTEMİ"YLE  YURT DIŞINDAKİ PARAVAN YAPILARI YAPILARA AKTERILIYOR

Operasyonlar kapsamında daha önceden yakalanan ve ifadesi alınan H.H.Z'nin suçlamaları reddettiği, paraların kendisine neden gönderildiğini hatırlamadığını iddia ettiği öğrenildi.


Örgüt yöneticisi olarak H.H.Z ile hareket ettikleri tespit edilen M.K, A.U. ve F.K'nın Ankara'nın çeşitli semtlerinde kiraladıkları evlerde "sohbet" adı altında düzenledikleri toplantılarda FETÖ/PDY terör örgütü adına propaganda yaptıkları, "himmet" adı altında topladıkları paralarla bu evlerin giderlerini sağladıkları, aynı zamanda terör örgütünün finansmanında kullanılmak üzere bu paraları, "Şirinlik Yöntemi" adı verilen dikkat çekmeyecek miktarlarda para transferleriyle terör örgütünün yurt dışındaki paravan yapılarına aktardıkları öğrenildi.



İŞ ADAMLARINA TEHDİT VE ŞANTAJ

Öte yandan, örgüt üyelerinin çeşitli tarihlerde bazı iş adamlarından tehdit ve şantaj yoluyla para talep ettikleri tespit edilen soruşturmada, iş adamlarının "bağış" ve "burs" adı altında örgüte para aktarmaya zorlandıkları anlaşıldı.


Ankara'da, "Mali Şubede dosyan var, başının belaya girmesini istemiyorsan Samanyolu Koleji ve diğer Gülen okullarına yaptırılacak dersliklere adın verilecek, para yardımında bulun" sözleriyle tehdit edilen bir iş adamının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruda, 21 bin lirayı bu kişilere "bağış" adı altında vermek zorunda bırakıldığını, adının herhangi bir okula veya dersliğe verilmediğini söylediği aktarıldı.


İş adamı savcılıktaki ifadesinde, bu kişilerin yazıhanesine gelerek FETÖ/PDY'nin paravan kuruluşu olarak değerlendirilen bir dernekçe düzenlenen ABD gezisine davet edildiğini, gezide kendilerine "abiler" olarak seslenilen genç mühendislerin karşıladığını ve yönlendirdiğini, gezinin 4-5 bin lira civarındaki maliyetini de kendisinin karşıladığını anlattı.



ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ GENÇ YAŞTA

İş adamı, Türkiye'ye döndükten sonra "sohbet" adı altında düzenlenen bir toplantıya katıldığını, toplantının düzenlendiği evde dernek başkanı İ.Ç. ve beraberindekilerin Afrika'daki Gülen okullarına kendisinin de katkıda bulunması gerektiğini söylediğini ifade etti. Toplantıda bulunan ve vaaz veren, "Hocam" diye hitap edilen 23-24 yaşlarındaki şahsın talimatı olduğu söylenerek kendisine her biri 3 bin lira olan 50 burs yazıldığını belirten iş adamı, toplam 150 bin lira ödemesi gerektiğinin söylenmesi üzerine konuyu geçiştirerek evden ayrıldığını ve toplantılara bir daha katılmadığını söyledi.


Bu olaydan sonra bürosuna gelen ve isteklerini yineleyen kişilerin "en azından 15-20 tane burs ver" diyerek kendisini zorladıklarını belirten iş adamı, örgüt yöneticilerinin genç insanlar olduğunu, yaş, mevki, makama göre değil örgütün uygun gördüğü kişilerin yöneticilik yaptığını ifade etti.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.