SON DAKİKA
Hava Durumu

'Filistin artık devlettir'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABD ve İsrail'in tavrını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2012 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2012 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABD ve İsrail'in tavrını değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yapılan çalışmaları anlattı. Gazetecilerden gelen soruları cevapladı. Davutoğlu, “Bu Kararla Bir Filistin Artık Devlettir” dedi.

BM oylaması öncesi yapılan görüşmeler

Ahmet Davutoğlu, “İlgili bakanlarla istişareler yapıldı. İspanya’dan Newyork’a geçtim Sayın Abbas ile ülkeleri değerlendirdik. Filistin artık devlettir. Filistin topraklar işgal edilmiş devlet topraklarıdır.” Diye yapılan görüşmeleri anlattı.

Davutoğlu BM’deki oylama sonrası Abbas ile görüşmesini ve Abbas’ın ilk olarak Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi.

Davutoğlu İsrail ile Filistin hakkındaki düşüncelerini “Filistin devleti ve kendi iç birliğini de sağlayarak barış masasına daha güçlü bir şekilde oturacaktır.” Şeklinde açıkladı.

Ban Ki Moon ile görüştüğünü ve Suriye konularını da görüştüğünü belirtti.

Davutoğlu destek veren ülkelere ise teşekkür etti ve “İnşallah 1967 sınırları içerisinde özgür Kudüs doğar.” Dedi.

ABD’ni tavrı

Davutoğlu, “Maalesef ABD kabul sonrası yaptığı açıklamalarda bunun karşısında yer aldı. Uluslararası vicdanı BM temsil eder. ABD’nin tavrı bizi üzmüştür. ABD’nin düşünmesi gereken bir husustur. ABD bizim müttefikimizdir. Ümit ederiz ki ABD bu durumu değerlendirir. Barış sürecinde katkıda bulunur. Yen tablonun doğru değerlendirilmesini ümit ediyoruz” şeklinde ABD’nin tutumunu değerlendirdi.

İsrail’in tutumu

Bakan Ahmet Davutoğlu, “İsrail bu gerçeği kabul etmelidir. Niçin bu 138 ülke bizim karşımızda, 41 ülke çekimser kaldı düşünmesi gerekir. Statüko sürdürülebilir değil. 65 yıldır Filistin halkına verilen hiçbir söz yerine getirilmedi. Biz Filistin’in yanında yer almaya devam edeceğiz. Eğer İsrail barış istiyorsa, bu yeni durumu değerlendirip daha barışçıl bir tutum takınır. Oslo süreci başladığında 200 bin kişi vardı şimdi 500 bin kişi var.” İfadeleriyle İsrail’e durum değerlendirmesi yapması gerektiğini söyledi.

Filistin’in UCM’ye gitmesi

Bakan, “Sayın Abbas ile ilgili bu konuyu ele aldık. Filistin’in bu haktan feragat etmesini beklemek adil değildir. Filistin’in yetkisi dâhilindedir.” Dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.