SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazi ve Şehit Yakınlarına Verilen Haklar Genişletildi

Hükümet, TBMM’de dün kabul edilen torba yasa kapsamında şehit yakınları ve gazilerin haklarında iyileştirme yaptı. Yeni düzenleme sonrasın

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2013 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2013 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gazi ve Şehit Yakınlarına Verilen Haklar Genişletildi
Hükümet, TBMM’de dün kabul edilen torba yasa kapsamında şehit yakınları ve gazilerin haklarında iyileştirme yaptı. Yeni düzenleme sonrasında şehit yakınları ve gazilerin istihdam hakkının genişletildiği, elektrik ve su ücretlerindeki indirimden ücretsiz seyahate, faizsiz konut kredisinden eğitim ve öğretim yardımına kadar haklarda genişletmeye gidildiği kaydedildi. 



AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin, kendi hükümetleri döneminde şehit yakınları ve gazilere birçok hak verilerek vefa örneği sergilendiğini belirtti. Şahin, daha önce çıkarılan yasalarla verilen hakların dün gece TBMM’de kabul edilen torba yasa kapsamında daha da iyileştirildiğini açıkladı.

“İSTİHDAM HAKKI”
Hüseyin Şahin 1995 yılında terör kurbanı şehitlerin yakınlarına sağlanan istidam hakkının geçen yıl yapılan düzenleme ile genişletildiğini belirterek, "Bu hak yeni düzenleme ile daha kapsamlı hale getirildi. Vazife ve harp malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlilik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlandı. Vazife malullüğü kapsamında hayatını kaybeden diğer kamu görevlilerinin yakınları ile malul olanlara da bir istihdam hakkı verildi. Terör saldırısında ölen vatandaşların yakınları ile engelli hale gelenler bir istihdam hakkı kullanabilecek” dedi.

“SİVİLLERE ŞARTSIZ MAAŞ”
Şahin, terör mağduru sivil vatandaşlara tazminat ödenmesini öngören 2004 tarih ve 5233 sayılı yasada yapılan değişiklikle de terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına ve engelli hale gelenlere sosyal güvenceye bakılmaksızın maaş bağlaması ve kamuda bir istihdam verilmesinin kabul edildiğini bildirdi. Şahin, yasanın sağladığı istihdam hakkından yaklaşık 35 bin kişinin yararlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

“FAİZSİZ KONUT KREDİSİ”
Kabul edilen torba yasa ile vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisi hakkından yararlanamayan şehit yakınları ve gazilere 20 yıl vadeli 73 bin lira faizsiz konut kredisi hakkı verildi. Bu arada 2012 yılında çıkarılan yasada er ve erbaşların da dahil edildiği kademe ilerlemesi hakkı vazife malulü kamu görevlilerine de uygulanacak ve maaş artışı sağlanacak.
Milletvekili Şahin, yeni yasayla ek ödeme, eğitim öğretim yardımı ile harp ve vazife malullüğü kapsamında, su-elektrik indiriminden yararlananların kapsamının genişletildiğini, gazilerin 25 yaşındaki küçük çocukları ile anne ve babalarına ücretsiz seyahat hakkı getirildiğini ifade etti.

“AFYON ŞEHİTLERİNİN ANNE VE BABALARINA MAAŞ”
Hüseyin Şahin Afyon’daki askeri cephaneliğin patlamasının dikkate alınarak patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenlerin 2330 sayılı kanun kapsamına alındığını, maaş artışı, yüksek tazminat ve istihdam hakkı verildiğini bildirdi. Düzenleme ile şehit er ve erbaşların anne ve babalarına maaş bağlanmasında olduğu gibi terör kurbanı sivil vatandaşların anne ve babalarına da muhtaçlık şartı aranmaksızın en az asgari ücretin net tutarı kadar maaş bağlanması kararlaştırıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.