SON DAKİKA
Hava Durumu

İhraçsız ilk YAŞ

YÜKSEK Askeri Şura’nın 1 Ağustos’ta yapacağı toplantıda ilk kez “TSK’dan ihraç” maddesi gündemden çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2014 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2014 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İhraçsız ilk YAŞ
YÜKSEK Askeri Şura’nın 1 Ağustos’ta yapacağı toplantıda ilk kez “TSK’dan ihraç” maddesi gündemden çıkarıldı.

İhraçlar AK Parti hükümetlerinin koyduğu şerhlerin ardından 2009’dan bu yana fiilen gündeme getirilmiyordu. Toplantıda ayrıca bu yıl ilk kez rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanların da değerlendirmeye alınacak olması nedeniyle durumu görüşülecek subay listesi oldukça kabarık olacak. YAŞ’ta komuta kademesinde değişiklik beklenmezken Jandarma Genel Komutanı yenilenecek.  YAŞ gündemine son birkaç yılın aksine tutuklu paşa adı gelmeyecek. Ancak Ergenekon, Balyoz, Casusluk, 28 Şubat gibi davalarda tutuksuz yargılanan çok sayıda isim listede.

Değerlendirme listesi arttı
Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılacak YAŞ’ta TSK Personel Kanunu’nda yapılan değişiklik uyarınca rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalan personel de değerlendirmeye alınacak. Yapılan bir başka değişiklik uyarınca da kuvvet komutanlarının görev süreleri yaş hadleri dolana dek uzatılabilecek. Bu değişikliklerle birlikte Şura üyelerine kadro düzenlemelerinde daha rahat hareket etme ve komutan seçme alanı doğmuş durumda. Yine TSK Personel Kanunu’ndaki bu değişiklik sonucu Şura üyelerinin önüne kabarık bir terfi ve emeklilik listesi gelecek. Önceki yıllarda yaklaşık 120 general ve amiralin durumu görüşülürken bu yıl bu sayı 190’ı geçmiş durumda.

İhraçlara Disiplin bakacak
Şura’da bu yıl ilk kez “ihraç” maddesi resmi gündemden çıkmış durumda. AK Parti iktidarıyla Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın düştüğü şerhlerle gündeme gelen, son 5 yıldır ise hiç gündeme konulmayan “bölücülük ve irticai faaliyette bulunma gibi gerekçelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayırma uygulaması”ndan tamamen vazgeçildi. TSK içinde, ayırma yetkisine sahip yüksek disiplin kurulları oluşturulurken; Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) gönderilecek dosyalarla ilgili düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle, general ve amirallerin Silahlı Kuvvetler’den ayırma işlemlerine Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, ikinci başkan, personel başkanı ve adli müşavirden oluşan Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu karar verecek. Bu yönetmelik değişikliği bir yandan da, TSK’nın içindeki paralel kadrolaşmanın bu yöntemle tasfiye edileceği, Cemaat örgütlenmesine karşı 5 yıl sonra ihraç sisteminin yeniden devreye alındığı yorumlarına yol açmıştı. Ancak TSK bu iddiaları yalanlamıştı.

Tutuklu yok hükümlü var
YAŞ’TA terfi ve emeklilik listesinde tutuklu paşa yok. Ancak Balyoz davasında hüküm giymelerine karşın Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararıyla cezaevinden çıkan 13 general ve amiralin, YAŞ’ı beklemeden emekliliğini isteyen Tümamiral Erdem Caner Bener dışında 12’sinin durumu Şura’da görüşülecek. Yine diğer bazı davalarda tutukluyken tahliye olan ancak halen sanık durumundaki bazı general ve amirallerin durumu da karara bağlanacak. TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği gereği bir gün bile tutuklu yargılanmış generallerin terfi şansı yok gibi. Bu nedenle de bu isimlerin çoğunun emekli edilmesi, bazılarının ise temdit alması bekleniyor. AYM kararıyla yeniden yargılanmak üzere tahliye edilen Balyoz sanıklarından 20 albay da terfi listesine giren isimlerden. Bu isimlerin de kadrosuzluk nedeniyle emekli edilmesi beklenirken, bu yıl 1983 mezunu albaylar ise doğrudan emekliye sevk edilecekler.

YAŞ’a girecek sanık paşalar
Bu yıl terfi listesinde giren Balyoz sanığı (hüküm giymiş ancak AYM tarafından yeniden yargılanması istenen) general ve amiraller; Korgeneral Turgut Atman, Koramiral Deniz Cora, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Şafak Yürekli.

Bunların dışında; Ergenekon davasında tutukluyken tahliye edilen Tümg. Hıfzı Çubuklu, 28 Şubat davasında tahliye gören komutanlar Tuğg. İsmail Hakkı Önder, Tuğg. Metin Keşap ve Tuğg. Celalettin Bacanlı, Casusluk soruşturmasının tutuksuz sanıkları Koramiral Veysel Kösele, Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ile JİTEM, faili meçhul davasında tutuksuz yargılanan Tuğgeneral Musa Çitil de bu yıl terfi listesinde yer alan bazı sanık isimler arasında bulunuyor.

Kara’da 3 orgeneral kadrosu 

Şura’ya kısa bir süre kala “Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in zona hastalığına yakalandığı ve dinlenmesi gerektiği, bu nedenle bu yıl erken emekliliğini isteyebileceği” iddiası gündeme getirilse de Özel’in daha 1 yıllık görev süresi bulunuyor. Yine kuvvet komutanları da 1 yıl daha görevlerinin başında olacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın ise 4 yıllık rütbe bekleme sürelerini tamamlamaları nedeniyle emekliye ayrılmaları bekleniyor. Kara Kuvvetleri’nde boşalacak iki orgeneral kadrosu için 10 aday yarışacak: Adem Huduti, Abdullah Recep, Kamil Başoğlu, Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Orhan Akbaş, Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar ve Alaeddin Örsal.

Hava’da 3 korgeneral aday 
Hava Kuvvetleri’nde, geçen yıl ‘YAŞ üyeliğine’ atandıktan sonra emekliliğini isteyen Mehmet Erten’den boşalan bir orgeneral kadrosu için ise 3 korgeneral aday: Abidin Ünal, Nejat Bilgin ve Mehmet Çetin. Korg. Turgut Atman’ın ise Balyoz’dan son tahliye edilenler arasında olduğu için terfisi beklenmiyor.

Deniz’de tek oramiral atanacak 
Deniz Kuvvetleri’nde de tutuklu amiraller dolayısıyla boş 1 oramiral kadrosu geçen yıl doldurulamamıştı. Deniz Kuvvetleri’nde oramirallik için iki isim listede. Bunlardan biri Balyoz davasında 19 Haziran’da Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan Kora. Deniz Cora. Cora’nın terfi ettirilmesi beklenmiyor. Terfi bekleme süresinin 3’üncü yılını doldurduğu için bu yıl erken terfi heyecanını yaşayan Koramiral Veysel Kösele’nin ise, Casusluk Davası’nda 3 gün tutuklu kaldığı için terfi almasının güç olduğu değerlendiriliyor. Deniz Kuvvetleri’nde koramiralliğe terfisi beklenen tek isim ise Tüma. Hasan Şükrü Korlu. Korlu ile birlikte adı listede yer alan Tüma. Ahmet Sinan Ertuğrul’un ise terfi ettirilmesi beklenmiyor. Balyoz’dan tahliye olduktan sonra yeniden yargılanmayı bekleyen Ertuğrul ya temdit görecek ya emekliye sevkedilecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.