SON DAKİKA
Hava Durumu

İhvan'ın partisinin başkanlığına kadın aday

İlk defa, bir kadın Mısır'ın en güçlü İslami gruplarından Müslüman Kardeşler'in siyasi partisinin liderliği için çalışıyor. Sabah el-

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2012 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2012 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İlk defa, bir kadın Mısır'ın en güçlü İslami gruplarından Müslüman Kardeşler'in siyasi partisinin liderliği için çalışıyor. Sabah el-Sakari siyasete kadın katılımını artırmak istediğini belirtiyor, hatta örgüt tarafından reddedilse de bir kadın devlet başkanı seçilebilmesi gerektiğini savunuyor.

Hüsnü Mübarek'in düşüşü sonrası geçen yıl kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi başkanı olmak için 19 Ekim'de seçim yapılacak.
Parti içi seçim ile, Mısır'a ilk serbestçe seçilmiş başkanı olarak Haziran ayı sonlarında göreve başlayan Muhammed Mursi'nin yerini alacak isim belirlenecek.

El-Sakari'nin adaylığı büyük ölçüde sembolik olarak niteleniyor. Liderlik için yarışan iki güçlü aday Essam El-Erian ve Saad el-Katatni karşısında kazanma şansı olmadığı belirtiliyor. Avda Halid isimli az bilinen bir parti üyesi de başkan adaylarından biri...
İhvan, siyaset, iş ve kamu hayatının diğer bölgelerinde kadınların katılımını destekliyor, ama aynı zamanda anne ve eş olarak kadınların geleneksel rolünü savunuyor.

Associated Press ile yaptığı bir röportajda, el-Sakari İhvan'ın görüşlerine yakın söylemleriyle dikkat çekerken, sadece kadınların cumhurbaşkanlığına adaylık hakkına sahip olması gerektiğini savunarak farklı bir duruş sergiledi. İhvan bir kadın ya da bir Hıristiyan'ın çoğunluğu Müslüman Mısır'da devlet başkanı olamayacağını söylüyor, ancak bu görüşü kanunlaştırmak gibi amaç gütmüyor.

İhvan'ın üst düzey üyelerinden Hilmi el-Gazzar, el-Sakari'nin, meclis ve parti geçici başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuş el-Katatni ve el-Erian ile karşılaştırıldığında tecrübesiz olduğunu, zor bir yarış ile karşı karşıya olduğunu söyledi. El-Gazzar, "adaylığı cesaret verici, çünkü partimizin yönünü gösteriyor. Biz bir aday olarak onu kabul etmeye hazırız, ve seçimleri kazanması halinde, onu başkanımız olması için de hazır olacağız" dedi.

Yeni başkan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin bin üyeli Genel Kurul'u tarafından seçilecek.

DünyaBülteni
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.