SON DAKİKA
Hava Durumu

Kılıçdaroğlu'ndan partilere 'kadın kotası' çağrısı 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Siyasi Partiler Yasası'nın da en az yüzde 33 oranında cinsiyet kotasını kabul etmesi lazım.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2017 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2017 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kılıçdaroğlu'ndan partilere 'kadın kotası' çağrısı 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Siyasi Partiler Yasası'nın da en az yüzde 33 oranında cinsiyet kotasını kabul etmesi lazım.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83'üncü yıl dönümü dolayısıyla Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen "Eşitlik ve Adalet Kadın Buluşması"na eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile katıldı.Eşi ile salonu dolduran kadınları selamlayan Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, hakkı, hukuku ve adaleti kadınların gücü ile Türkiye'ye getireceklerini belirterek, bundan en ufak bir şüphesi olmadığını söyledi. Kadınların gücünü bütün dünyada duyurmasını istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Ankara'dan bütün dünya kadınlarına sesleniyorum, siyasette daha fazla olun." ifadesini kullandı.

CİNSİYET KOTASI ÖNERİSİ

Çoğu Batılı devletin Türkiye'den yıllar sonra bu hakkı kadınlara sağladığını aktaran Kılıçdaroğlu, "Çünkü Gazi Mustafa Kemal şunu çok iyi biliyordu. Erkekler cephede savaşırken, onlara silah desteğini omzunda top mermisiyle götüren bu ülkenin yılmaz kadınlarıydı. O kadınlara şükran borçluydu ve o kadınlar da parlamentoda temsil edilmeliydi ve Mustafa Kemal Atatürk 1934'te bunu verdi. Yeter mi, yetmez." diye konuştu. Cinsiyet kotasını en sağlıklı ve en tutarlı bir şekilde getiren partinin CHP olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, Genel Başkan olmasının ardından ilk kurultayda, yüzde 33 cinsiyet kotası getirdiklerine dikkati çekti.

Bunun Avrupa'daki en yüksek oran olduğunu, aynı zamanda yüzde 10 da gençlik kotası getirdiklerini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Yeter mi? Hayır. Bu bizim iç işimiz. Ama bunun parlamentoda, Siyasi Partiler Yasası'na da girmesi lazım. Siyasi Partiler Yasası'nın da en az yüzde 33 oranında cinsiyet kotasını kabul etmesi lazım. Şimdi ben bütün kadınların önünde söz veriyorum. Önümüzdeki günlerde, Grup Başkanvekillerine talimatım, yüzde 33 cinsiyet kotasını içeren Siyasi Partiler Yasası değişikliğini TBMM'ye sununuz. Bu yasa teklifini, süresi dolduğunda Genel Kurula indireceğiz. Bütün kadınlardan isteğim, biz bunu Genel Kurula indirdiğimizde kadınlara haber vereceğiz, kim yüzde 33 cinsiyet kotasına 'evet' diyor, orada göreceğiz. Sizler de izleyin, bizler de takipçisi olacağız. Mademki kadınlar hak istiyorlar, mademki kadınlar eşitlik istiyorlar, çalışmak istiyorlar, üretmek istiyorlar, siyaset istiyorlar, bütün bunların tamamını sağlayan bir parti var, o partinin adı CHP'dir. Gelin CHP'ye."

“68 KUŞAĞI GENÇLERİ FİLİSTİN TOPRAĞINDA YATIYOR”

Kudüs'le ilgili gelişmelere değinen Kılıçdaroğlu, 68 kuşağından çok sayıda gencin "Filistin topraklarında yattığını" hatırlattı.O gençlerin Filistin'in özgürlüğü ve bağımsızlığı için oraya gittiklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:"Filistin bizim için önemlidir, Filistinlilerin hakları, özgürlükleri ve devlet kurmaları bizim için önemlidir. Filistinlilere bu salondan yüz binlerce kadının selamını, saygısını gönderiyoruz. Sizin devlet talebinizi, demokrasi talebinizi destekliyoruz. Kudüs, Ortadoğu'nun kilit taşıdır. Kudüs üzerinde kimse oyun oynamasın. Eğer Kudüs ile ilgili yanlış bir karar alırlarsa, Ortadoğu'da yeniden kanın, gözyaşının nedeni olurlar. İsrail ile Filistin'in bir araya gelip görüşerek devletlerini kurmalarını, Filistin'i tanımalarını istiyoruz. Filistinli kardeşlerimizi destekliyoruz. Hiç kimse onlara olan desteğimizi engelleyemez." (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.