SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzey Kore - Türkiye Benzetmesine Dava

10 Kasım törenlerini Kuzey Kore eski lideri Kim Jong Il’in ölümünün ardından düzenlenen törenlere benzettikleri için haklarında “Atatürk

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2012 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2012 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
10 Kasım törenlerini Kuzey Kore eski lideri Kim Jong Il’in ölümünün ardından düzenlenen törenlere benzettikleri için haklarında “Atatürk’ü alenen aşağılamak” suçundan dava açıldı.

Atatürk'ü Kuzey Kore'nin geçen yıl ölen lideri Kim Jong Il'e, Türkiye'yi Kuzey Kore'ye benzettiği için Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Dayanışma Derneği üyeleri hakkında, "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan dava açıldı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede 21 Ocak'ta "Faşist Militarist Törenler Kaldırılsın" başlıklı konuşmanın şu bölümü yer aldı:

"10 Kasım törenleriyse ayrı bir faciadır. Varlık sebebi vatandaşa hizmet olan devlet, insanların duygu ve düşüncelerine de yön verme hakkının kendinde olduğunu düşünerek, insanların ne zaman üzüleceğine karar vermekte ve 75 yıl önce gerçekleşen bir ölüm vakası için, hala törenler düzenlemekte, eğitimi durdurup, sirenler çaldırıp, vatandaşı toplu yas tutma eylemine sevk etmektedir.

"Hepimiz kısa bir süre önce ölen Kuzey Kore'nin devlet başkanı Kim Jong Il için ülkede mecburi yas ilan edildiğini, ağlayıp dizlerini dövmeyenlerin de mahkemece altı ay ücretsiz çalışma kamplarına gönderildiğini, okuduk ve güldük. Tüm dünya'nın güldüğü Kore'ye, dünya üzerinde, Türkiye'den başka, benzeyen bir ülkede yok."

İddianamede ise "10 Kasım'da düzenlenen Atatürk'ü anma programlarının  hedef alındığı, bu söylemlerin devamında 10 Kasım'ı anma programları ile gülünç ve komik olarak nitelendirilen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Il'in ölümü münasebetiyle, bu ülkede tertiplenen ağıt merasimleri arasında bağ kurarak, Atatürk'ün manevi hatırasına alenen hakarette bulunulduğu, bu surette şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri yukarıdaki belirtilen delilerden anlaşılmakta" ifadelerine yer verildi.

Mahkeme 9 Eylül'de Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.