SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuzu: Erdoğan yarı başkan seçildi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesinin yarı başkanlık olduğunu b

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2014 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2014 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kuzu: Erdoğan yarı başkan seçildi
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesinin yarı başkanlık olduğunu belirterek, halkın 10 Ağustos’ta yapılan seçimlerde ilk yarı başkanlarını seçtiklerine dikkat çekti.

 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesinin yarı başkanlık olduğunu belirterek, halkın 10 Ağustos’ta yapılan seçimlerde ilk yarı başkanlarını seçtiklerine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ağustos’ta görevi devralmasının ardından Türkiye’nin fiilen yarı başkanlık sistemine geçeceğini hatırlatan Kuzu, hedeflerinin gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Anayasa’yı değiştirecek bir güçle seçimleri kazanıp Türkiye’yi tam başkanlık sistemine geçirmek olduğunu kaydetti.

“HALK YARI BAŞKANINI SEÇTİ”

Yeni Akit’e değerlendirmelerde bulunan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle birlikte yarı başkanlık modelinin fiili uygulamasının Türkiye’ye geldiğini ifade etti. Türkiye’nin 28 Ağustos tarihinden itibaren yarı başkanlık sistemine fiilen geçmiş olacağının altını çizen Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, “Bununla alakalı Anayasa’da değişmesi gereken bazı hükümler var, birkaç madde... Bu birkaç maddenin değişmesi lazım. O maddelerden ‘Partisiyle bağı kesilir’ yerine ‘Kesilmez’ denerek, Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesini biraz daha netleştirerek yeni sistemle Anayasa uyumlu hale getirilmeli” dedi.

“GELECEK YIL TAM BAŞKANLIĞI GETİRİRİZ”

Halktan yetki alan Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında gelecekte çift başlı yönetim riskinin oluşmaması için düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Kuzu, Türkiye için en uygun modelin ise yarı başkanlık değil tam başkanlık olacağını söyledi. Kuzu, “Tam başkanlık için Anayasa’da köklü değişiklikler yapılması gerekiyor. 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde Anayasa değiştirme gücüne erişebilirsek tam başkanlığı getiririz. Ama yarı başkanlığa geçiş daha kolay olur. Birkaç madde ile ilgili bir şey” diye konuştu. Türkiye’de başkanlık modelinin yanlış bilindiğini, başkanlık sisteminin krallık getireceğini öne sürenlerin bulunduğunu aktaran Kuzu, başkanlıkta parlamenter sistemden daha özgür bir parlamentonun bulunduğunun altını çizdi. Başkanlık sisteminde yürütme ile yasamanın birbirinden tamamen bağımsız olduğunu söyleyen Kuzu, parlamenter sistemde yürütmenin parlamentonun içinden çıkması nedeniyle yeterince denetlenemediğini belirtti. Parlamenter sistemde belli dönemlerle koalisyonların işbaşına geldiğini ifade eden Kuzu, bu dönemlerin de ülkeyi hep geriye götürdüğünü kaydetti.

GÖREVİ DEVRALANA KADAR BAŞBAKAN

Muhalefetin Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından görev süresinin dolduğu yönündeki yorumlarını da eleştiren Kuzu, “Anayasa’nın hükmüne baktığımız zaman ‘Seçilen Cumhurbaşkanının partiyle bağı kesilir’ diyor ama zamanını koymamış, o belli değil. ‘Ne zaman kesilir’ diye sorulduğunda o zaman yorum gündeme geliyor. ‘Cumhurbaşkanı seçilenin parti ile bağlarını biz niye kesiyoruz’ diye sormamız lazım. Cevap, tarafsızlığını korumak için. Tarafsızlık nerede ne zaman lazım? İş yaparken, yani imza atarken lazım. Şu an Tayyip Bey imza mı atıyor? Hayır, Cumhurbaşkanı sıfatı ile imza atmıyor. Dolayısıyla şimdi o hükmün çalışması mümkün değil” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.