SON DAKİKA
Hava Durumu

Leyla Zana TBMM'de açlık grevine başladı

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın Meclis'e, topluma mesaj vermek için Meclis'teki oda

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2012 00:53
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2012 01:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın Meclis'e, topluma mesaj vermek için Meclis'teki odasında açlık grevini sürdürme kararı aldığını belirterek, kendilerinin bu kararı saygıyla karşıladığını söyledi.

Türk, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerindeki açlık grevinin 64. gününde olduğunu belirterek, en önemli ve temel talebin ülkede kör şiddetin ortadan kalkması, demokratik zeminde siyasetin yapılması ve Kürt sorunun tartışılması, çözüme kavuşması olduğunu anlattı.
Siyaset dilinin açlık grevlerini durdurmaya yönelik değil, tam tersine tahrik edici bir dil ve üslupla olduğunu öne süren Türk, şu ifadeleri kullandı:

''Herkesin üslubunu düzelterek ve çözüme katkı sunacak, açlık grevleri bitirmeye katkı sunacak tavır alması, duruş göstermesi gerekirdi. Özellikle Sayın Başbakan'ın bu tahrik edici üslubu, maalesef gün geçtikçe umutlarımızı azaltmaktadır. Sayın Başbakan çok iyi bilsin ki bizim rejime ihtiyacımız yok. Nefsimizi düzeltmeye yönelik bir ihtiyacın içinde değiliz. Yıllardan beri verdiğimiz mücadeleyle kendimizi ispatlamış, halkımızın demokratik taleplerini gündeme getirmekten, tartışmaktan ve bu taleplerin yerine getirilmesi için bedel ödemekten çekinmemişiz. Açlık grevlerinin bitmesine katkı sunacak tavrı geliştirmesi gerekirken, Sayın Başbakan adeta açlık grevinin bitmesi, barışçıl sürecin gelişmesi için katkı sağlamak yerine, barış grevi içindedir. Barışı engelleyen bir tavır içinedir. Buradan herkese seslenmek istiyorum ki artık uzlaşmacı bir dil,  üslup ve tavır göstermemiz gerekiyor. Çünkü demokrasiye inanıyorsak, vicdan sahibiysek, halkların hak ve özgürlüklerinin, mücadelelerinin demokratik zeminde ve demokratik yöntemlerle tartışılmasını istiyorsak uzlaşmacı bir tavrı geliştirmemiz gerekir.''

-''Zana'nın açlık grevi süresiz ve dönüşümsüz olacak''- 

Leyla Zana'nın süreci tıkamaya yönelik bir mantıkla değil, tam tersine sürecin kolaylaşması, diyalog ortamının oluşması için açlık grevine girme kararı aldığını ifade ederek, ''Sayın Zana Meclis'e, topluma mesaj vermek için Meclis'teki odasında açlık grevini sürdürme kararı aldı. Bizler de arkadaşımızın aldığı bu kararı saygıyla karşılıyoruz'' dedi.

Türk, bir soru üzerine Zana'nın başlattığı açlık grevinin süresiz ve dönüşümsüz olduğunu belirterek, bunu kendisinin de böyle ifade ettiğini ve bu şekilde ifade etmesini istediğini söyledi.

Ahmet Türk, ''Sizin vazgeçirmeye yönelik ikna girişiminiz oldu mu?'' sorusuna, ''Dürüstçe söylemek gerekir ki Leyla Hanım'ın sağlığı iyi değil. Sağlık nedenlerinden dolayı kendisinin girmemesini ifade ettik. Arkadaşlarımızla ısrara ettik ama kendisi bu konuda kararlı. Onun kararına, iradesine de saygılıyız'' karşılığını verdi.

-''Öyle bir niyetim yok''- 

Açlık grevinde ''anadilde savunma, anadilde eğitim hakkı, tecridin kaldırılması ve diyaloğun başlatılması'' olduğunu anlatan Türk, 'Sonuncusu belki bizler için en önemli taleptir. Bu ülkede tecrit kaldırılmadan, diyalog ortamı oluşturulmadan, sorunlar diyalogla tartışılmadan bu kör savaşı, bu şiddeti, barışı sağlama ihtimali yok. Bizim taleplerimiz haklı talepler. Başbakan'ın 'taviz vermeyiz' mantığı, tamamen yanlıştır. Onun görevi sorunları çözmektir, yurttaşı, halkı ve taleplerini esas alan yaklaşımı göstermektir'' diye konuştu.

Türk, kendisinin de açlık grevine başlayıp başlamayacağı sorusuna da ''Başladığım zaman işitirsiniz ama öyle bir niyetim yok'' karşılığını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.