SON DAKİKA
Hava Durumu

Meclis'te tarihi an!

4 Milletveklili Gülay Samancı, Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak ve Gönül Bekin Şahkulubey, Meclise başörtülü olarak katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2013 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2013 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Meclis'te tarihi an!
4 Milletveklili Gülay Samancı, Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak ve Gönül Bekin Şahkulubey, Meclise başörtülü olarak katıldı.

Meclis'te tarihi bir an yaşanıyor. AK Partili kadın vekiller Gülay SamancıSevde Beyazıt KaçarNurcan Dalbudak ve Gönül Bekin Şahkulubey başörtüsüyle Genel Kurul'a girdi. Meclis Genel Kurulu'na başörtüsü takarak gelen AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, içeri girerken "Bugün güzel bir gün bugünü yaşadığımız için çok mutluyum" dedi.

TARİHİ OTURUMA 15 DAKİKA ARA
TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Genel Kurul'u açar açmaz, Chp Grup Başkanvekili Muharrem İnce söz aldı. İnce, partilerin grup başkan vekillerine ve Chp Milletvekili Şafak Pavey'e söz verilmesini istedi. Bunun üzerine Akşener, oturuma 15 dakika ara vererek, grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı.
Tarihi oturum başladı, ilk sözü Chp Grupbaşkan vekili Muharrem İnce Aldı.
MUHARREM İNCE'NİN AÇIKLAMALARI:
Camileri satarak belediyenin borcunu ödeyen siz değil misiniz. Siz madem dinin emrini yerine getiriyorsunuz. Soruyorum: Miras'ta kız çocuklarına 2 pay erkek çocuklarına 1 pay verecek misiniz Soruyorum. İslam anlayışını hiç bilmeyen bir açıklamadır bu.
Burada "Sataşın, Chp'yi mağdur edin" diyenlere inşallah cevap verirsiniz.
Sizler seçim yaklaşırken sizin üzerinden mağdur edebiyatı yapılmasına izin verecek misiniz? İktidar olmak için papaz elbisesi bile giyerim diyene ya olduğun gibi görün ya da göründüğü gibi ol diyebilecek misin? Türkiye'de kamu ihale kanununu nasıl örteceksiniz?
Siz dinin emirlerinden bahsediyorsunuz. Şans topunu kim buldu. İdda'yı kim buldu? O mucit kim? Atları gece bilen koşturan kim?
Meydanlarda "benim başörtülü bacım" başörtüsüz senin bacın değil mi? Başörtülü de bizim başörtüsüz de...
Benim 1 tane bacım var, o da kapalı. Sizin gibi açık değil. Yani benim kız kardeşim 12 yaşından beri resetlenmiş. Başörtülü bacım dediğim zaman o benim ağzıma yakışır. Ben bunu oy için, rant için kullanmam.
BDP - PERVİN BULDAN'IN AÇIKLAMALARI:
Bugün Türkiye'nin en önemli meselelerinden olan başörtüsü meselesinin çözülmüş olmasından memnuniyet duyuyoruz. 2. bir Merve kavakçı olayı yaşanmadığı için bütün grupları kutluyorum. 4 kadın milletvekilinin Meclis'e gelebilmesi kadınların yıllardır meydanlarda verdiği mücadelenin sonucudur. Tüm kadınları kutluyorum. Çünkü AK pARTİ 11 yıldır bu sorunu çözememiştir.
Özgürlükler sadece başörtüsüyle sınırlı olmamalıdır. Bir bütün olarak Türkiye'de artık yasaklar olmamalıdır. Her insanın kendini özgürce ifade ettiği bir Türkiye kurulmalıdır.
Erkeklere çağrım şudur: Kadın meselesinde lütfen erkekler konuşmasın. Kadınların ne giyeceğine, ne söyleyeceğine lütfen karışmasınlar.
Ne hakkı vardır, ne de haddidir. Biz kadınlar erkeklerden hiçbir şekilde ne bir öneri ne de bir müdahale istemiyoruz. Düşünecek beynimiz var.
Sınırda açlık orucuna başlayan kadın belediye başkanımız hakkında da konuşmamız gerekiyor.
Bu anlamda kadınları birlik ve beraberliğe, birlikte mücadele etmeye davet ediyorum.

MHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ RUHSAR DEMİRER'İN AÇIKLAMALARI:

Özellikle erkeklere sesleniyorum. Empati yapınız. Hanımlarınız, kızlarınız var nasıl giyindikleri kimi ilgilendirir? Nasıl giyindikleri kimsenin haddi değil.

Bugün TBMM'de 4 kadın üzerinden mobbing yapılıyor, bize de onlar üzerinden yapılıyor. Bu hareketleri tüm dünyadaki kadınlar üzerinden MHP'li kadınlar olarak reddediyoruz. 2008 yılında yasa teklifi verdik ve o gün iktidarda olanlar halen iktidardalar. Hayatın olağan akışı içindeki bu sorun çözülsün YÖK'ün ilgili 17'nci maddesi kaldırılsın dedik. O gün kalkmayan parmaklar, bugün kalkıyor. Bu parmaklar bugün bunun hesabını versin. Referandum, seçimler olduğu zaman kadınlar üzerinde siyaset yapmayın. Bizimle siyaset yapın. Tüm hanımefendiler bizim için değerlidir. Size gelen oylar, size gelen destek, başı açık kapalı kadınlardan geliyor.
"BİZ BURADA AKLIMIZLA VARIZ"
Bugün 90 bin çocuk anne var bu ülkede. Bizler bu ülkenin ayrıcalıklı insanlarıyız. Biz burada memleketin sorunlarını çözmek için toplanıyoruz, ama bir sorunun parçası oluyoruz. Bunlar hakkımız değildir, millet sorunları çözelim diye bizi yolluyor. Düşünelim, akıl süzgecinden geçirelim ve konuşalım. Rabbim bize kavga edin deseydi bize pençe verirdi. Bizler burada konuşmak ve aklımızla varız. Burada kadın olarak sizler kadın aklımız ve vicdanımızla görev yapmak ve hizmet vermek için duruyoruz.
İNANÇLAR YÜZÜNDEN YARGILANAMAYIZ
2008'de MHP'nin verdiği teklifi reddedenler, 2011'de tekrar görmezden gelenler ve bugün aynısını yapanlar, hala özgürlük yok diyorlarsa vicdanlarına bir baksınlar. MHP, toplumdaki tansiyonun düşmesi açısından, kadınların giyimi konusu da dahil olarak her zaman çağrı yaptı. İnsanları inançları yüzünden yargılayamayız. Kadınların hayatlarını mikroskop altında incelermiş gibi, akvaryumda bakarmış gibi inceleyemezsiniz. Bunu yapamazsınız.
"MAHREMİMİZE GİRMEYİN"
Beyefendilere sesleniyorum: Biz hanımlar üzerinden siyaset yapmayın lütfen. Kapıları çalan, her kapıdan içeri giren, bizleri buraya taşıyan kadınların omuzlarıdır. Mahremimize girmenizden rahatsızız. Bizim mahrem alanımızdan çıkınız. Bizim olduğumuz kadar ailelerimizin de mahremi. Herkes inancının getirdiği özgürlükleri kullansın."
AK PARTİ - MİHRİMAH BELMA SATIR'IN AÇIKLAMALARI:
Türkiye'nin beklediği ortam bu. Bugün inşallah sıkıntılı bir ortamı bitiriyoruz. Kendi istekleriyle hac dönüşü başlarını kapatan arkadaşlarımız Meclis'teler. Kendilerin hoş geldiniz diyorum. Kamuda görev alan arkadaşlarımız Meclis'te bizlerle siyaset yapmaya devam edecekler.
Kadınlar bugüne kadar olayların öznesi olmadılar. Kadınların giydikleri, yaşamları, hareketleri hep gündem maddesi oldu. İnşallah bugünden sonra bu sıkıntılar bitecek.
Kadınların siyasette var olması, Türkiye'nin daha ileri gitmesi için bir sebep olacaktır.
HDP - SEBAHAT TUNCEL'İN AÇIKLAMALARI:
Gerçekten Türkiye demokrasisi adına tartışma konusu olan bir sorunu bugün çözüyoruz. Başörtülü kadınlarımızla, başörtülü kadınlarımıza destek veren başı açık kadınlarımızla bu sorun çözülüyor. Başı açık kadınların da, özellikle Alevi kadınlar, çok önemli sorunları olduğunu biliyoruz. İnanlar kadar inanmayanlar da ciddi sorunlar yaşıyorlar.
Hep birilerinin bacısı oluyoruz. Biz kimsenin bacısı değiliz. Biz burada erkeklerle birlikte parlamentoda siyaset yapan bireyleriz. Kadınları mutfakta gören zihniyet, kadınları birilerinin bacısı gören zihniyet bugün bu sorunun temelidir. HDP adına bugün Meclis geç de olsa bir hak ihlalini ortadan kaldırmıştır.
Parlamento Alevilerin de sorununu çözmek zorundadır. Eğer çözülmezse burada inanç özgürlüğünden söz etmek mümkün olmayacaktır.
Keşke kadın vekillerimiz daha önce Meclis'e başörtüsüyle gelselerdi. Kadınların sorunları daha önce çözülebilirdi.
BÜLENT ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI:
Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sayın İnce'nin bugünkü konunun dışında partimizi eleştirmesini kabul etmiyor ve kendisine iade ediyorum. Pavey'in de sözlerini tartışmaya açıyorum. Sayın Buldan hatırlattığı için söylüyorum. Bundan 14 yıl önce Merve Kavakçı Meclis'e girdiğinde yakışıksız tartışmalar oldu. Ben şahsen çok rahatsız oldum.
Düşünün bir arkadaşımız aday oluyor, ben başörtüsüyle katılacağım diyor ve oy alıp seçiliyor. Bir seçim kurulu mazbatasını veriyor. Buraya ant içmeye geldiğinde, heyecan içinde bunu takip ediyorduk ve "dışarı, dışarı" sesleri yankılandı. Bugün geldiğimiz noktaya bakarak bunun tekrar yaşanmamasının ne kadar iyi olduğunu düşünüyorum.

Kaynak:Türkiye Gazetesi
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.