SON DAKİKA
Hava Durumu

New York Times'ta Erdoğan hazımsızlığı!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Erdoğan’ın seçim zaferini hazmedemeyen yabancı gazetelere New York Times da eklendi. &nb

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2014 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 18:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
New York Times'ta Erdoğan hazımsızlığı!
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Erdoğan’ın seçim zaferini hazmedemeyen yabancı gazetelere New York Times da eklendi.

 

Amerikan gazetesi, ‘Türkiye’de demokrasiye yönelik yeni tehditler‘ başlıklı başyazısında, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında ‘gücünü artırmasının’ Türkiye’yi belirsizliğe sürükleyeceğini yazdı.

 

Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferine gölge düşürmek isteyen gazetede yayımlanan metinden öne çıkan başlıklar şöyle:

 

"ZAFERİ O KADAR BÜYÜK DEĞİL AMA MUHALEFETİ SİNDİRDİ!"

 

Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması sürpriz değil. Erdoğan 2002′den bu yana başbakanlık yapıyor ve bu süreçte, zaten zayıf olan muhalefeti ustaca ve acımasız bir biçimde kontrol altına alıp sindirdi. Zaferi, birçoklarının tahmin ettiği kadar büyük değildi. Buna rağmen, Erdoğan ve hedefledikleri, hem ülkesi, hem ABD, hem de doğu cephesindeki siper olarak Türkiye’ye güvenen NATO üyeleri açısından yeni belirsizlikler yarattı.

 

KURUMSAL DENETİM ARTIK AYAĞINA DOLANMAYACAK!

 

Bu seçimler, bütün gerçek demokrasilerin hayati unsuru olan kurumsal denetim mekanizmalarının Erdoğan’ın ayağına artık daha da az dolanacağı anlamına geliyor. Erdoğan’ın her zamankinden daha da güçlü bir yürütme organı yaratma yönündeki planlarının ilk adımı, sistemi, cumhurbaşkanının parlamento değil halk tarafından seçilmesi yönünde değiştirmek oldu.

 

KENDİ ELİYLE UYSAL BİR BAŞBAKAN SEÇECEK

 

Parlamentonun seçtiği cumhurbaşkanlarının önemi büyük ölçüde sembolikti. 28 Ağustos’taki yemin töreninden sonra, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı makamında sahip olduğu yetkileri sonuna kadar kullanması ve nüfuzunu, kendi eliyle belirlediği, uysal bir başbakan üzerinden genişletmesi bekleniyor. Erdoğan’ın hedeflerine ulaşması garanti değil. Değişikliklerini kalıcı kılmak için anayasada da değişiklik yapılması gerekiyor ve bunun olabilmesi için de, Erdoğan’ın ve İslamcı kökenli partisi AKP’nin önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimlerde parlamento çoğunluğunu artırması gerekiyor.

 

ARTIK İLHAM VERMİYOR

 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yaklaşık yüzde 52 oranındaki oy ‘sağlıklı‘ görünse de, anketlerin tahmin ettiğinden düşük bir orandı. Gerçekten de, bazı yorumculara göre Erdoğan ve partisine verilen desteğin zirve noktasına ulaştığı günler geride kalmış olabilir. Ve Erdoğan Anadolu’daki muhafazakarlar arasında hala popüler olsa da, ona bir zamanlar destek veren çok sayıda liberal ve laik artık ‘soğumuş‘ durumda. Ve haklı sebepleri de var. Erdoğan bir zamanlar ilham verici bir kişilikti; Türkiye’yi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında model bir demokrasiye dönüşürme, bir NATO üyesi olarak vaatlerini yerine getirme ve AB üyeliğine aday statüsüne kavuşturma amaçlı reformları savunuyordu.

 

 

 ABD İÇİN RAHATLATICI DEĞİL

 

Eğer Erdoğan gücünü daha da pekiştirmekte başarılı olursa, Türkiye’nin zaten çalkantılı olan demokrasisi her zamankinden de belirsiz bir sürece girecektir. Dahası, siyasi belirsizliklerin en azından 2015′teki genel seçimlere kadar sürmesi bekleniyor. Bu, ABD veya giderek kontrolden çıkan bir Ortadoğu’da Türkiye’den istikrar sağlayıcı bir rol oynamasını bekleyen diğer hükümetler için rahatlatıcı bir haber değil.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.