SON DAKİKA
Hava Durumu

'Öcalan'ın bırakılması gündemde yok'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör sorununun çözümü için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Atalay, İmralı'da bulunan Abdullah

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2012 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2012 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör sorununun çözümü için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Atalay, İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasının gündemde olmadığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın sorularını yanıtladı.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine Atalay, "Bazen işin yöntemi özünün önüne geçer. Bölgeye gönderdiğimiz bürokratlar konusunda hassas davranıyoruz. Vatandaşlarımızın güveni kazanmasını istiyoruz. Bürokrat daha çok uygulamayla meşgul olmalıdır. Bürokratlar, siyasetçi üslubuyla konuşmamalıdır. Siyasetçi kendi işini, bürokrat da kendi işini yapacak" dedi.

'OKULA BOMBA ATILIR MI?'
Atalay, Diyarbakır'da bir okula ses bombası ve molotofkokteyli ile yapılan saldırıyla ilgili "Terör örgütü okullar olmasın, insanlar cahil kalsın, yatırım yapılmasın diye uğraşıyor. Amaçları, bölgedeki insanları istismar etmek. Okula bomba atmak ne demek? Ne adına olursa olsun bu kötü bir şey. Terör örgütünün ne kadar samimiyetsiz olduğunu gösteriyor" dedi.

'SÜRECİ SABOTE ETTİLER'
Kürt sorununun çözümü için yapılan müzakerelerin sabote edildiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

"Terör, Türkiye’nin başındaki en büyük beladır. Bunu kökten çözmek için önemli adımlar attık. Siyasi anlamda riskler de aldık. Çalışmalar, görüşmeler başlatıldı. Risk gerekiyorsa yine alırız. O süreç niye kesildi? Bunu daha çok Kürt vatandaşlarımızın bilmesini istiyorum. AK Parti, soruna yeni bir bakış, eski yanlışları düzeltme çabası içindedir.

Silvan’da dinlenen askerlerimize saldırıyor. Aynı gün Demokratik Toplum Kongresi, özerklik bildirisi yayınlıyor. BDP’nin tutarsız açıklamaları... Daha sonra görüşmenin tutanakları yayınlanıyor. Birileri süreci sabote ediyor. Bu şekilde çözüm engellenmek istendi. BDP sanki bu sorunun çözülmesini istemiyor, 'Sorun çözülürse ben yok olurum' anlayışı içindedir.








Biz nihai çözüm için her şeyi yaparız, her riski alırız. Bütün enstrümanlar bizim için önemli, hepsini kullanabiliriz. Fayda getirecek bütün enstrümanlar eğer ihtiyaç varsa kullanırız. Görüşme için somut bir şey diyememem ama üzerinde çalışıyoruz. Geçmişi iyi değerlendiriyoruz, geleceğe daha tedbirli bakıyoruz."

'ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASI GÜNDEMDE YOK'
Beşir Atalay, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın Abdullah Öcalan serbest bırakılırsa Türkiye'nin eli güçlenir" açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Öcalan’ın serbest bırakılması gündemimizde yok. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden beklentilerimiz var. Hiçbir ülke terör örgütünü koruyamaz, kendi topraklarından çıkartmalıdır" dedi.

Atalay, sözlerine şöyle devam etti: "Çok ileri adımlar attık, daha da atacağız. Bu adımları birileri istiyor diye atmadık. Partimizin kuruluş programında hepsi var. Çok mesafe aldık, bunlara devam edeceğiz. Kültürel hak ve demokratik haklar konusunda yasal düzenlemeler üzerinde çalışılıyor."

PUTIN'İN ZİYARETİNİN ERTELENMESİ
Beşir Atalay, Nilgün Balkaç'ın son dakika bilgisi olarak ilettiği "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinin ertelenmesi" konusunda bilgisi olmadığını söyledi.

'TOP MERMİLERİNİN MARKASI DEĞERLENDİRİLİYOR'
Atalay, Suriye'den Türkiye'ye gelen top mermileri konusunda ise şöyle konuştu: "İlk günden beri Suriye sınırında çok iyi çalışılıyor, bilgiler değerlendiriliyor. Akçakale’ye gelen top mermileri hangi ülkeden geldi, hangi marka olduğu değerlendiriliyor. Suriye’yle temasın kurulması gündemde değil."

SURİYELİ SIĞINMACILAR
Suriyeli sığınmacıların sayısının 100 bine ulaştığını ifade eden Atalay, "Suriyeli sığınmacıların her türlü ihtiyacının karşılanması için çalışıyoruz. Sınırlarımızı Suriyeli vatandaşlarına kapatmıyoruz. 25-30 bin civarında pasaportla geçenler de var. Sığınmacı sayısı 100 bine yaklaştı" dedi.

TAMPON BÖLGE
Başbakan Yardımcısı Atalay, tampon bölge konusuna Türkiye'nin tek başına karar veremeyeceğini vurgulayarak, "Tampon bölge konusu, uluslararası camia ile birlikte yürütülebilecek bir çalışmadır. İçişleri Bakanlığı’na bağılı yeni bir entegre sınır yönetimi çalışması sürüyor" dedi.

'CHP TEZKEREDE BOŞLUĞA DÜŞTÜ'
Muhalefete Suriye tezkeresi eleştirisi de yapan Beşir Atalay, şunları söyledi:
"Tezkere anayasaya uygun olarak hazırlandı. Muhalefet kendi yanlış tutumunu gerekçelendirme çabasındadır. BDP’yi saymıyorum bile ama ana muhalefet partisinin tezkerede bu tavrı sergilemesi siyasi hayatta hiçbir ülkede olabilecek bir şey değil. Bunlar devam ederse ne yapılacak? Tezkere olmazsa cevap verilmeyecek mi? Ana muhalefet partisi burada büyük bir boşluğa düştü, son zamanlarda bu boşluğu doldurma telaşına girdi."

'İRAN'DAN YÜKSELEN SES DUYMADIM'
Başbakan Yardımcısı Atalay, bir soru üzerine, tezkere çıktıktan sonra İran’dan yükselen bir ses duymadıklarını dile getirdi.

'KOMUTANLARI KULLANIYOR, ONLAR DA KULLANABİLSİN'
Atalay, son olarak erbaş ve erlerin oy kullanabilmelerine yönelik düzenlemeyi desteklediğini ifade ederek, "Demokrasinin alanı ne kadar genişlerse o kadar iyidir. Erbaş ve erlerin sayısı 500 binin üzerindedir. Kendi komutanları oy kullanıyor, onlar da kullanabilsin. Kampanyalarda sınırlama getirilebilir. Biliyorsunuz, hükümlüler kullanamıyor ama tutuklular kullanabiliyor. Biz bütün vatandaşlarımızın oy kullanmasını istiyoruz. Sonuna kadar bunu olumlu buluyor ve destekliyoruz."

ntvmsnbc
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.