SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin: Suriye'yle ilgili pozisyonlarımız benziyor

Suriye nedeniyle görüş ayrılığı yaşadığı belirtilen Başbakan Erdoğan ile Rusya Lideri Putin, Dolmabahçe’de bir araya geldi. Görüşmeni

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2012 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2012 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Suriye nedeniyle görüş ayrılığı yaşadığı belirtilen Başbakan Erdoğan ile Rusya Lideri Putin, Dolmabahçe’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Rusya Lideri, "Suriye sorunu hem insani hem diğer açılardan görüştük. Suriye’yle pozisyonlarımız birbirine benziyor" dedi.

Esenboğa’ya indirilen Suriye uçağı ve sınıra yerleştirilecek Patriot füzeleri konusu Rusya ve Türkiye arasında soğuk rüzgarlar estirirken, İstanbul kritik bir ziyarete ev sahipliği yapıyor.

14 Ekim'de Türkiye'ye gelmesi planlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, rahatsızlığı nedeniyle bu gezisini ertelemişti. Putin, 'Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği' toplantısı için İstanbul'a geldi.

Vladimir Putin’i taşıyan özel uçak, saat 13.15'te Atatürk Havalimanı'na indi. Putin'i karşılamak için Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, uçağa geçti.

Putin, Devlet Konukevi'ne yakın bir yere park edilişinden yaklaşık 10 dakika sonra Ivanovski ve diğer Rus yetkililerin ardından uçaktan tek başına indi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'i, Devlet Konukevi'nde, kırmızı halı üzerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer yetkililer karşıladı.

BASINA EL SALLADI
Kendisini karşılayanlarla tek tek tokalaşan ve selamlaşan Putin, apronda bekleyen gazetecilere de el salladı.

Putin daha sonra apronda hazır bekletilen limuzine binerek, yoğun güvenlik önlemleri altında havalimanından ayrıldı.

Bu arada, ziyareti sırasında Putin'e eşlik edecek Rus iş adamlarını taşıyan uçak da yaklaşık bir saat önce İstanbul'a geldi.

BAKAN'IN ARACI BİLE ARANDI
Rusya Devlet Başkanı Putin'in uçağının indiği Atatürk Havalimanı'nda sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi alındı.

Başkan Putin'in konvoyuna eşlik edecek araçların aprona girişlerine, dedektör köpek eşliğinde yapılan aranmalardan sonra izin verildi. Dedektör köpek tarafından araçların motor bölümlerinin içinin bile arandığı görüldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın aracı da aranan araçlar arasında yer aldı.
Başbakan Erdoğan ve Rusya lideri Putin, öğle saatlerinde Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi.

DOLMABAHÇE'DE KRİTİK GÖRÜŞME
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin’in yapacağı görüşme öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görüştü.
Görüşmeye dair fotoğraflar yayınlandı. İki lider, Dolmabahçe'deki buluşmada oldukça samimi tavırlar sergiledi.

Omuzu ve belinde problem olduğu öne sürülen Putin'in son derece sağlıklı olduğu görüldü.

ERDOĞAN: TİCARET HACMİNDE 100 MİLYAR DOLAR
Başbakan Erdoğan ve Rus lider Putin, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kendilerini İstanbul’da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum. Değerli dostum Putin ile konseyin 3. toplantısına başkanlık ettik. Toplantımızda enerjiden kültürel ilişkilere kadar ikili ilişkilerimizin her yönünü ele alma fırsatı bulduk.

Rusya ile ticaret hacmimiz bu yılsonu itibariyle 35 milyar doları bulacak. Girişimcilerimiz Rusya’da 10 milyar doları aşan yatırım gerçekleştirdi. İnşaat şirketlerimiz 40 milyar dolar tutarındaki projeyle Rusya piyasasının tam güvenini kazanmış durumdalar. Rusya nükleer enerji kuruluşu, Akkuyu’da yapılacak santral için Türkiye’ye 750 milyon dolarlık ilk sermaye girişini gerçekleştirdi. Toplam yatırım büyüklüğü 20 milyar dolar olan Akkuyu santrali, ülkemizde bir seferde yapılan en büyük proje olacak. 11 anlaşma imzaladık.

Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’nun durumunu da değerlendirme fırsatı bulduk. Filistin’in BM’de ‘gözlemci devlet statüsü’ tanınması için Rusya’nın verdiği katkı nedeniyle bir kez daha teşekkür ettiğimi ifade etmek istiyorum. Temennimiz Suriye’de akan kanın bir an önce durmasıdır. Dışişleri bakanlarımızla daha yoğun bir çalışma yolunda atımlar atılacaktır. İki ülke arasındaki ticaret hacminde 100 milyar doları yakalamak, hatta aşmak istiyoruz.”

Rus lider Putin ise şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan’ın dediği gibi ticaret hacminde 100 milyar dolar hedefi koyuyoruz. İnanıyorum ki bu hedef gerçekleşir. Zor zamanlarında partnerlerimize destek veriyoruz. Biz tümüyle nükleer santral projesini finanse edeceğiz. Türkiye’nin ilk nükleer santral kurulması projesinin yatırım maliyeti olan 20 milyar doları Rusya karşılayacak. Atom projesini konuştuk. 100’den fazla Türk öğrenci Rusya’da nükleer enerji konusunda eğitim görüyor. Turizm konusunda işbirliğimiz çok önemli. 3.5 milyon Rus vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti."

'SURİYE'YLE İLGİLİ POZİSYONLARIMIZ BİRBİRİNE BENZİYOR'
Putin, Suriye'deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, "Suriye sorunu hem insani hem diğer açılardan görüştük. Suriye’yle pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye’nin geleceğine yönelik metotlar konusunda görüşlerimiz farklı. Yeni fikirler söylenmiştir, biz bu fikirler üzerine çalışacağız.

'SURİYE’NİN NÜKLEER SİLAHI YOK'
Nükleer santral konusundaki çalışmalar plana göre yürütülmektedir. Bu proje konusunda herhangi bir sorun görmüyorum. Türk tarafı da projenin gerçekleştirilmesini istiyor. Mavi akım projesini geliştirebiliriz.

Suriye’nin nükleer silahı yok. Nükleer silah üretmesine yakın bile değil" diye konuştu

RUS SÖZCÜ TÜRKÇE KONUŞTU: PATRIOTLARDAN RAHATSIZIZ
Öte yandan, Erdoğan-Putin görüşmesi “sürerken Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitry Peskov, Rus basınını bilgilendirmek için dışarıya çıktı.

Türk gazetecilerin İngilizce soruları üzerine Sözcü Peskov, daha önce Türkiye'de görev yaptığını belirterek, Türkçe yanıtlar verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın devrilmesi durumunda ülkenin karışacağını savunan Peskov, “Kimsenin Suriye’nin rejimini belirleme hakkı yoktur. Esad giderse Suriye kan gölüne döner” ifadelerini kullandı.

Çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere dikkat çeken Peskov, "Esad'ın gitmesinin ardından on binlerce olan mülteci sayısı yüzbinleri aşar" dedi.

NATO'nun sınıra yerleştireceği Patriot füzelerinin iki ülke ilişkilerine zarar vereceğini dile getiren Sözcü, "Patriotlardan rahatsızız" diye konuştu.

Kremlin Sarayı Sözcüsü Peskov, "Türkiye'nin muhalefeti birleştirme gücü varsa, neden olmasın" dedi.

ÇERKESLERDEN PROTESTO
Öte yandan, ''Çerkes Hakları İnisiyatifi''ne üye 3 kişi, Başbakanlık Ofisi’nde protesto gösterisi yaptı. Slogan atan Çerkesler, Putin'i protesto etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.