SON DAKİKA
Hava Durumu

PYD Fırat'ı geçti mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Belgrad’da Sırbistan Başbakanı Alexandar Vuçiç ile ortak basın toplantısı düzenle

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2015 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2015 19:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
PYD Fırat'ı geçti mi?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Belgrad’da Sırbistan Başbakanı Alexandar Vuçiç ile ortak basın toplantısı düzenledi.
 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Belgrad’da Sırbistan Başbakanı Alexandar Vuçiç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Davutoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerine dair soruya, “Vuçiç’in Türkiye-Rusya ilişkileri bağlamında söylediği bütün hususları saygıyla karşılıyorum. Yalnız bir hususta farklı düşünüyorum. Sırbistan küçük bir ülke değil. Çok önemli bir ülke, bölge dengeleri itibariyle de ve Sırbistan’ın kanaati bizim için önem taşır. Biz Sırbistan’ı karşılıklı saygı içinde önemli bir ortak olarak görüyoruz. Türkiye Rusya arasındaki yaşanan gerilim konusunda da tutumumuz zaten açık. Bütün dostlarımızla paylaşıyoruz. Sırbistan hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın yakın dostudur. Biz de bu olay olana kadar Rusya Suriye'ye müdahale olana kadar da son derece iyi ilişkiler yaşadık ve bizim dönemimizde ilişkilerimizde büyük bir ivme ve pragmatik bir değişim pozitif yönde yaşandı. Ümit ederiz yine o günler, yine o iyi ilişkiler tekrar kurulur. Ama Türkiye-Sırbistan ilişkileri hiçbir şekilde üçüncü bir tarafın denklemde olduğu ilişkiler değildir. Biz aynı bölgede yaşayan, birbirlerine saygı duyan iki ülkeyiz, birbirine saygı duyan iki halkız ve omuz omuza Balkanları da paylaşıyoruz aynı bölgedeyiz” yanıtını verdi.

 
"TUTUMUMUZDA DEĞİŞİKLİK SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR"
Davutoğlu: "Türkiye’ye hasmane tutum içinde olan hiçbir unsurun Fırat’ın batısına geçmesine olumlu bakmayacağımızı, PYD bağlamında bunu dile getirdik. Koalisyon ortaklarına da bunu vurguladık. Şu anda bütün o kuşak üzerinde, Halep üzerinde, Tışrin’den Cerablus’a kadar olan alanda dinamik bir durum mevcuttur. Biz bütün bunları yakından takip ediyoruz. Şu ana kadar bize intikal eden bilgilerde geçen unsurların kesinlikle PYD unsurları olmadığı yönünde daha çok Arap ve o bölgede koalisyonla birlikte hareket eden gruplar. Bir kez daha ifade ediyorum. Bu konudaki kararlılığımız da bütün taraflara açık bir şekilde dile getirilmiştir. PYD iltisaklı olduğu PKK ile birlikte Türkiye karşıtı terör faaliyeti yürüten bir kompozisyonun parçasıdır. Suriye içinde de Suriye rejimi ile işbirliği yapan, Suriye rejiminin bütün suçlarına ortak olmuş olan bir gruptur. Buna karşı olan kararlı tutumumuzda hiçbir değişiklik söz konusu olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 
"VUÇİÇ OLGUNLUK GÖSTERDİ"
Davutoğlu, Balkanları çatışma bölgesi yapmak isteyenlerin olduğunu belirterek, “Balkanlar'da etnik ve mezhebi ya da dini çatışma çıkarmak isteyen çevreler de olabilir, bir takım aşırı akımlar da olabilir, ırkçı akımlar, radikal akımlar. Bunlara karşı Balkanlar'daki bütün devlet adamlarının Balkanları her renkten, her ırktan, her mezhepten, her dinden insanları barış içinde bir arada yaşadığı, harmoni içinde bir arada yaşadığı bir bölge haline getirmek. Belgrad’a geldiğimde kendimi yabancı gibi hissetmem, kendi şehrimiz gibi görürüz. Aynı şekilde eminin sayın Vuçiç İstanbul’a geldiğinde kendi şehri gibi görür. Vuçiç’in Srebrenitsa ile ilgili olarak gerekenleri söylediğini vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Sayın Vuçiç, Srebrenitsa’ya gelerek hem siyasi anlamda olgunluk göstermiş, doğru bir tavır sergilemiştir hem de Balkanların geçmiş bütün o kötü hafızayı silmesi ve güzel bir başlangıç yapması için doğru, güzel bir örnek oluşturmuştur.” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.