SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçmenin sandık mesajı!

Türkiye bir seçimi daha geride bırakırken, millet tüm partilere önemli mesajlar verdi. AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2018 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2018 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Seçmenin sandık mesajı!
Türkiye bir seçimi daha geride bırakırken, millet tüm partilere önemli mesajlar verdi. AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na destek veren seçmen, AK Parti’ye verdiği oyla hem ‘toparlan’ hem de ‘yeni Türkiye’nin inşasını Ülkücülerle birlikte yap’ mesajı verdi. CHP’ye “Bu iş böyle gitmez” mesajı veren seçmen İYİ Parti’ye ise yüz vermedi.
Türkiye ve siyasi partiler seçimlerin ardından sandığa yansıyan sonuçların muhasebesini yapmaya başladı. Seçmen, her defasında olduğu gibi bu kez de net mesajlarını sandığa yansıttı. Öncelikle sağ seçmen Cumhur İttifakı’nı büyük bir coşkuyla karşılamıştı ve var gücüyle desteklediğini gösterdi.
PAZARA KADAR DEĞİL, MEZARA KADAR
AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı aldığı oylar değerlendirildiğinde iki partiyi birbirine adeta bağlayan seçmen, ortak hedeflere ve büyük Türkiye hedefine birlikte yol almaları yönünde iradesini ortaya koymuş durumda. AK Parti’ye diğer seçimlere göre oran olarak daha az oy ve 300’ün altında milletvekili veren seçmen, MHP’ye ise 49 milletvekili ile denge partisi ol mesajını verdi. Sandığın net mesajı bu iki parti arasındaki işbirliğinin pazara kadar değil mezara kadar devam etmesi yönünde oldu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A BÜYÜK DESTEK
AK Parti ve MHP seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a gösterdiği teveccüh ile güvenini ve desteğini net olarak ortaya koydu. Seçmen Recep Tayyip Erdoğan’a “güven” mesajını verirken, onun öncülüğünde her iki partinin oluşturacağı sinerji ile yoluna devam etmesi gerektiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında “mesajı aldık” diyerek her iki partiye de bunu iletmiş oldu. AK Parti’nin oy düşüşünde listeler ve tabanından kopuk isimlerin ön plana çıkması en önemli sebep olarak görülürken, bazı belediye başkanlarının beceriksiz yönetimleri de önemli rol oynadı.  FETÖ ile işbirliği yaptığı için görevden alınan eski İl Başkanı Cemalettin Torun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bıraktığı enkaz da üzerine eklenince Bursa’daki sonuçların çok da kötü olmadığı yorumu yapılabilir.


DEVLET BEY’DEN DOĞRU ADIMLAR
Seçimin en önemli atılımını yapan MHP’de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin her dönem devletten ve milletten yana aldığı menfi tutum AK Parti seçmeninde de karşılığını buldu. MHP, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’den kayan oyların adresi oldu. Bu tutum ve doğru atılacak adımlar MHP’nin Ak Parti seçmeninden kopardığı oyların artmasına yol açacak gibi görünüyor.
CHP YÖNETİMİNE KIRMIZI KART
Seçmenin sert mesajı ise CHP’ye gitti. Ana muhalefet partisi olmasına rağmen CHP'nin oylarını yüzde 22.64'e indiren seçmen buna karşılık Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye yüzde 30’un üzerinde oy verdi. CHP seçmeni partinin üst yönetiminden rahatsızlığını bu şekilde gösterirken, yönetimin değişmemesi durumunda erimenin devam edeceği mesajı da net okundu. 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin çatı adayı Ekmelettin İhsanoğlu yüzde 38 oy alırken, bu kez Muharrem İnce yüzde 30’da kaldı. Her ne kadar İnce bunu büyük bir zafer olarak sunsa da Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın partilerinden daha az oy almaları Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların İnce’ye gittiğini net bir şekilde ortaya koyuyor.
MERAL AKŞENER’E TORUN BAKMA GÖREVİ
Kuşkusuz 24 Haziran seçimlerinin en çok merak edilen partisi İYİ Parti lideri ise Meral Akşener’di. Estirilen rüzgar sandığa beklentilerin çok altında yansıdı. Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in “Seçilemezsem torun bakarım” sözlerine atıfta bulunan seçmen yüzde 7.5 oyla Akşener’e torun bakma görevi verdi. İYİ Parti ise yüzde 10 civarında bir oyla 43 milletvekili çıkardı. Sandıktan çıkan sonuç İYİ Parti’nin geleceği için bir belirsizliği de beraberinde getirdi. Partinin siyasi yaşamına devam edip edemeyeceği merak ediliyor.
HDP ZORLAMAYLA MECLİSTE
Türkiye’de 34 yıldır kan akıtan ve ülkenin enerjisini alan terör örgütü PKK’nın siyasi temsilciliğini yapan HDP ise seçimlerde CHP’den gelen yüzde 4 civarında oyla barajı aşarak milletvekili çıkardı. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın yüzde 8 oy alması da bunun en önemli göstergesi. Yeni HDP vekilleri ağızlarından çıkacak tek kelimelik “terör seviciliği” kelamı ile kodesi boylayacaklar. CHP’nin destek attığı oylar çıkarıldığında hızla eridiği görülen HDP’nin milletvekillerinin bunun farkında olarak hareket etmelerinde fayda var. Seçmenin yüz vermediği diğer bir parti ise Saadet oldu. İttifak oluşumları sırasında kendini oldukça ağırdan satan ve AK Parti’den oy alacağı iddia edilen Saadet yüzde 1’i bile bulamayarak sandığa gömüldü.
YERELDE CİDDİ MESAJLAR VAR
Sandıktan çıkan sonuçlar yerel seçimlere de ışık tutuyor. CHP’nin yıllardır kalesi olan Nilüfer’de CHP ile AK Parti arasındaki fark 4 puana inmiş durumda. MHP’nin aldığı yüzde 8’lik oy dikkate alındığında yerel seçimlerde Cumhur İttifakı doğru adayla zafer elde edebilir. Aynı durumun Mudanya’da da geçerli olduğu görünüyor. AK Parti ile CHP arasında fark yüzde 5 civarına düştü. MHP’nin yüzde 8’lik oyu ve doğru bir isimle Mudanya’da da Cumhur İttifakı ipi göğüsleyebilir. Bursa genelinde de AK Parti-MHP’nin Cumhur İttifakı işbirliği ile belediyelerde 18-0’lık bir sonuç hayal değil.
Fetih BAĞCI
 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.