SON DAKİKA
Hava Durumu

'Silah bırakıp başka ülkeye gidebilirler'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin başından beri İsrail'le Hamas arasında biran evvel barış sağlanması için uğraştığını belirt

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2012 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2012 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Silah bırakıp başka ülkeye gidebilirler'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin başından beri İsrail'le Hamas arasında biran evvel barış sağlanması için uğraştığını belirterek,"Clinton İsrail'e gelene kadar adım atılamadı... Mısır ziyaretinin gizli tutulması bunu gösterdi" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan D-8 toplantısının ardından İslamabad'dan dönerken televizyonların Ankara temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, İsrail- Hamas ateşkesi ile ilişkin, Türkiye'nin başından beri İsrail'le Hamas arasında biran evvel barış sağlanması için uğraştığını belirterek, "Clinton İsrail'e gelene kadar adım atılamadı... Mısır ziyaretinin gizli tutulması bunu gösterdi" dedi.

PAKİSTAN VE ENDONEZYA D-8 ADINA SURİYE'YE GİDECEK

Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda d-8 ülkeleri adına Pakistan ve Endonezya'nın çalışma yapacağını açıkladı. Erdoğan, "Her iki ülkenin dışişleri bakanları 15 gün içinde Suriye'ye gidecek ve Esad ile görüşecekler. Türkiye'deki kampları inceleyecekler" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, İran'ın Suriye'ye desteği konusunda, "İran Suriye'yi kararlı bir şekilde savunmaktan çok inanmadan savunuyor. Beşar'ın yanında konuşlanmış durumda geri adim atmıyor" dedi.

"ANSIZIN GAZZE'YE GİDEBİLİRİM"

Başbakan Erdoğan, İsrail'le Hamas arasında ilan edilen ateşkesler ilgili yürütülen süreci anlattı. Erdoğan, bu süreçten etki politikayı Türkiye, Mısır ve Katar'ın yürüttüğünü söyledi. Başbakan Erdoğan,"Ateşkes görüşmeleri Mısır öncülüğünde yürütülsün diye kararlaştırdık. Halid Meşal'in de devreye alınması ile 4'lü ayak oluştu. Ateşkesin bir önce başlaması gayretindeydik. Clinton'ın İsrail'e gelişine kadar bir adım atılamadı. Mısır ziyaretinin gizli tutulması bunu gösterdi. Sadece ateşkese yönelik sinyaller geldi" dedi.
Başbakan Erdoğan Gazze'ye ne zaman gideceğinin sorulması üzerine, "tarihler açıklanmaz" dedi. Bu yöndeki ısrarlı sorular üzerine de "Gazze'ye ansızın gidebilirim" seklinde konuştu.

"REKLAM FİLMİNDE BEN OYNAMADIM"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın 2. kez başkanlığı döneminde dünyanın kendisinden adil bir yönetim ve yaklaşım beklediğini kaydederek, ilginç bir göndermede bulundu:
"Obama'nın kazanmamalı için reklam filminde ben oynamadım oynayan kim? Netenyahu oynadı." diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, ateşkesle ilgili olarak da, "Temennimiz İsrail'in ateşkese uymalıdır. İsrail bozmadılar Hamas'ın ateşkesi bozacağına inanmıyorum" dedi. Türkiye'nin her zaman Gazzelilerin yanında olduğunu söyleyen Erdoğan, "150 yataklı bir hastane yapıyoruz. Önümüzdeki tarihlerde açılacak. İnşallah İsrail bu hastaneyi bombalamaz" seklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Gazze'ye destek için söylediği "öleceksek adam gibi ölelim" sözünün ne anlama geldiğini sorulması üzerine, "Hayat söyle böyle geçiyor. Önemli olan bir davanın mücadelesini vererek ölebilmek" dedi.

PATRIOTLAR VE RUSYA TEPKİSİ

Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği patriotlar konusunda Rusya'nın açıklamalarını eleştiren başbakan Erdoğan, "Rusya'nın yaptığı açıklamaları çok yanlış buluyorum. Kendisiyle alakası olmayan Türkiye'nin iç meselesini kendi meselesi gibi gösterme yaklaşımı yanlış. Mesele füzelerin savunma amaçlı yerleştirilmesi olayı" dedi.

"SORUN PETROL"
Erdoğan, Irak yükselen tansiyonlar ilgili sorular üzerine şunları söyledi:
"Merkezi yönetimle Kuzey Irak yönetimi arasındaki süreç endişe vericidir. Bu çatışmanın arkasında petrol paylaşımı yatıyor dediğim için Maliki rahatsız olmuş. Irak merkezi yönetiminin zihniyeti ile anlaşmada sıkıntımız var."

"ÇÖZÜM SİLAHLARIN BIRAKILMASI"

Başbakan Erdoğan, açlık grevlerinin sona ermesinde Öcalan'ın da rolünün olduğu ve muhtemel bir ateşkes için devreye gireceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine, "Silahların susturulması çözüm değil, silahın bırakılması lazım. Silah teröristin elinde duruyorsa bu çözüm değildir. Vakti saati geldiğinde silahlar yeniden patlayabilir. Biz farklı ülkelere gidebiliriz derlerse olabilir. Örgütün önemli bir kısmı kandil ve mahmurda bulunuyor. Bunlar farklı ülkelere gitmek isterse gidebilir" dedi.

AÇLIK GREVLERİNİN SONLANDIRILMASI

Başbakan Erdoğan, açlık grevlerini Öcalan'ın talimatıyla sonlandırıldığı tartışmalarının sorulması üzerine de şunları söyledi: "Hükümet el atmıyor diyorlardı. Çözüme ulaşılınca da İmralı'nın sözüyle yaptı diyorlar. Önemli olan üzüm yemek. Çözüm bulmak, çözüm üretmek.

"YÜZDE 40 BAŞKANLIK İSTİYOR"

Başbakan Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarının sorulması üzerine, son yapılan anketin sonuçlarına atıfta bulunarak, "Halk yüzde 40'ın üzerinde başkanlık sistemine olumlu bakıyor" dedi. Erdoğan, "Dünyadaki başkanlık ve yarı baskanlık sistemlerinin iyi araştırılıp, geleneklerimize göre yeni bir sistem ortaya koymamız lazım. Böyle bir şey olsun demiyorum ama valilerin de seçimle işbaşına gelmesi tartışılmalı" diye konuştu.

İki gün önce yaptırdığı anket sonuçlarına göre halkın Yüzde 50'sinin Ak Parti'yi desteklediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Son anket 2011 seçim sonuçları ile paralel çıktı...Yüzde 50 görülüyoruz. CHP daha düşük. MHP'de ise çok az düşüş var" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.