SON DAKİKA
Hava Durumu

Tanrıkulu AYM kapısında

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anaya

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tanrıkulu AYM kapısında
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.


 


Tanrıkulu, beraberindeki danışmanlarıyla, iptal istemli başvurusunun ardından yüksek mahkeme önünde açıklamalarda bulundu.

Yüksek mahkemeye, Anayasa'nın 85. maddesi uyarınca "iptal başvurusu" yaptığını bildiren Tanrıkulu, "Umarım Anayasa Mahkemesi, parlamentonun, hukuka, anayasaya, evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu düzenlemeyi inceler ve Türkiye'yi bir siyasi krizden yargı yoluna çıkartır." dedi.

Parlamentonun bugüne kadar dokunulmazlıklar konusunda anayasayı değiştirerek böyle bir düzenleme yapmadığını belirten Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla ne parlamentoda bunun bir örneği ne Anayasa Mahkemesinde bunun bir emsali var. Anayasa Mahkemesine biz şu nedenle başvurduk; her ne kadar değişiklik bir yasama işlemi olan anayasa değişikliği ile yapılmış ise de bu bir Meclis kararıdır. Dolayısıyla şekil açısından anayasa değişikliği olsa bile özü itibarıyla bir Meclis kararıdır ve bu Meclis kararıyla bizlerin iradesine rağmen, anayasa ve iç tüzükteki güvencelere rağmen, dokunulmazlıklarımız kaldırılmıştır. Bunu 85. madde anlamında 'bir karar gibi gör' dedik."

Tanrıkulu, böyle bir konunun Anayasa Mahkemesinde bir örneğinin olmadığını tekrarlarken, "Anayasa mahkemelerinin Türkiye ve dünyadaki görevi yargı yoluyla, hukuku, demokrasiyi ve parlamenter rejimi korumaktır. Ben Anayasa Mahkemesinin hukuka uygun bir karar vermesi için çalışmasını ve böyle bir kararı vermesini diliyorum" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın yapılan başvurularla ilgili bir raportör atamasını beklediklerini ifade eden Tanrıkulu, mahkemenin 15 gün içerisinde olumlu veya olumsuz bir karar vermesini umduklarını da söyledi.

"Anayasa'nın 85. maddesi

Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya iç tüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesinin, iptal istemini on beş gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.