SON DAKİKA
Hava Durumu

'Terörle mücadeleyi en etkin şekilde yapacağız'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, terör saldırılarının yoğun olduğu 90’lı yıllara dönülmeyeceğini belirterek, “Bugün terörle mücadele ile 9

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2015 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2015 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Terörle mücadeleyi en etkin şekilde yapacağız'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, terör saldırılarının yoğun olduğu 90’lı yıllara dönülmeyeceğini belirterek, “Bugün terörle mücadele ile 90’lı yıllardaki terörle mücadele arasında dağlar kadar fark var. Teröristle mücadeleyi en etkin şekilde yapacağız” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hilton Otel’de düzenlenen 6. İstanbul Finans Zirvesi’ne katıldı. Zirveye Bakan Şimşek’in yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve birçok üst düzey yönetici katıldı.Zirvede bir açılış konuşması yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Global ekonomiye baktığımızda yavaşlama söz konusu. Küresel kriz öncesi büyüme çok geride kaldı. Emtia fiyatlarının düşmesi gelişmekte olan ülkeler için çok ciddi bir sıkıntı kaynağıdır. Global ticarette de bir yavaşlama söz konusu. Küresel ölçekte yatırımlarda hala maalesef bir ciddi toparlanma söz konusu değil. Dolayısıyla burada gelişmiş ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri çok iyi gidiyor. Ama bir uçak tek motorla çok uzun bir süre gidemez. Ümit ediyoruz Avrupa Birliği’ndeki toparlanma güçlenerek devam eder” dedi.
“ASLA 90’LI YILLARA DÖNMEYECEĞİZ”
Türkiye’nin 90’lı yıllara asla dönmeyeceğinin altını çizen Şimşek, “Türkiye için bence herkesin kafasında bir tane soru var. 1990’lı yıllara mı dönüyoruz? Bu önemli bir soru. Şu son gelişmeleri dikkate alırsak böyle bir soru aslında yaygın bir kanaate bile dönüşebilir. Bence bu soruya ‘Evet dönüyoruz’ demek için çok erken. Terörün tekrar başını kaldırmış olması o yılları andırıyor. Ama bugün terörle mücadele ile 90’lı yıllardaki terörle mücadele arasında dağlar kadar fark var. Teröristle mücadeleyi en etkin şekilde yapacağız. Daha kapsamlı terörle mücadele demokrasinin standartlarının iyileştirilmesi temel hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi anlamında hukuk devleti içerisinde kalmak anlamında asla 90’lı yıllara gitmeyeceğiz. Bu konuda en ufak bir tereddüt olmasın” şeklinde konuştu.
“ÇÖZÜM SÜRECİ İSTİSMAR EDİLMİŞTİR”
Bakan Şimşek, çözüm sürecinin su istimal edildiğini belirterek, “Dünyanın hiçbir demokrasisinde eli silahlı eşkıyaya tahammül gösterilmez. Yani çözüm sürecinden o anlaşılıyorsa asla ve asla o ne bizim kastımızdı. Dolayısıyla terörle o anlamda mücadele en etkin, en güçlü şekilde devam ettirilmek zorundadır. Bunu siyasi hesaplarla da asla bir ilişkisi yoktur. Maalesef bizim çok iyi niyetle başlattığımız çözüm süreci su istimal edilmiştir. Ama bugün anladıkları dilden konuşmanın zamanıdır” dedi.
90’yıllarda yaşanan siyasi istikrarsızlığa dikkat çeken Mehmet Şimşek, “90’lı yıllar zayıf ve kısa süreli koalisyonların bol olduğu bir dönemdi. Bunun bir yansıması olarak Türkiye’de yüksek ve kronik enflasyon yine büyük bütçe açıkları, sürdürülemez borç dinamikleri, terör, şiddet ve tüm bunların sonucunda sık sık yaşanan krizler. Dolayısıyla 90’lı yıllar arzu etmediğimiz yıllardır. 90’lı yıllara dönmemenin sihirli formülü reformdur. Bu da siyasi istikrar ve güçlü hükümetler gerektirir” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE POTANSİYELİNİN ALTINDA BÜYÜYOR”
Şuanda Türkiye potansiyelin altında büyüdüğünü dile getiren Bakan Şimşek, “Aslında bütün dünya öyle. Hatta Küresel kriz sonrası yaşanan sıkıntılarla birlikte potansiyel büyüme bile aşağı inmiş durumda. Hala ciddi büyüklükte yüksek cari açığımız var. Hala yüksek tek haneli enflasyonla karşı karşıyayız. Bakın bütün bu seçimlere, bütün olumsuzluklara rağmen yılın ilk yarısında bütçesi fazla veren bir Türkiye’den bahsediyorsunuz. Yılın ikinci yarısında bir miktar açığa dönüşecek ama yani küresel diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdığınız zaman Türkiye’nin gerek bütçe açığı gerekse kamu borcunun milli gelire oranı son derece düşük düzeyde. Dolayısıyla kamu maliyesinde güçlü duruş aslında Türkiye’nin direncini Türkiye’nin iç ve dış şoklara karşı artıran bir faktördür” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.