SON DAKİKA
Hava Durumu

TR - AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı Basın Bildirisi

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu basın bildirisinde, ekonomik diyaloğun AB ile

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
TR - AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı Basın Bildirisi
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu basın bildirisinde, ekonomik diyaloğun AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği neticesinde önemli ölçüde artan ekonomik ilişkileri, ekonomi politikaları ve yapısal reform gündemleri üzerinde müşterek bir anlayış geliştirerek daha da iyileştirmeyi hedeflediği belirtildi.


 

 

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarına ilişkin Hazine Müsteşarlığınca açıklanan bildiride, 29 Kasım 2015'te gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesinin, AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan AB katılım sürecinin canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması, göç yönetiminde külfet paylaşımı, Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve başta ekonomi ve enerji olmak üzere uluslararası düzeyde müşterek ilgi alanlarında üst düzeyli diyalog kurulması gibi hususlarda somut sonuçlar elde edilmesi açısından önemli bir başlangıç noktası olduğu ifade edildi.

Bildiride, sürecin önemli bir parçası olarak AB ve Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) kapsamındaki ilk toplantıların Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen eş başkanlığında dün İstanbul'da, bugün Ankara'da gerçekleştirildiği anımsatıldı.

AB heyetinin, Ekonomik ve Mali İşler ile Vergi ve Gümrüklerden Sorumlu Komiser Pierre Moscovici, Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Komiser Johannes Hahn ile Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Komiser Karmenu Vella'dan; Türk heyetinin ise AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan oluştuğu ifade edilen basın bildirisinde şunlar kaydedildi:

"Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği neticesinde önemli ölçüde artan ekonomik ilişkileri, ekonomi politikaları ve yapısal reform gündemleri üzerinde müşterek bir anlayış geliştirerek daha da iyileştirmeyi hedeflemektedir. Toplantıların ilk gününde, AB Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden yetkililer ile Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcilerini bir araya getiren AB-Türkiye İş Diyaloğu gerçekleştirilmiş ve bu bağlamda, daha iyi bir iş ortamının nasıl oluşturulabileceği ve ikili ticaret ve yatırım bağlantılarının nasıl daha derinleştirilebileceğine odaklanılmıştır. YDED mekanizmasının ikinci gününde, Ankara'da, AB ve Türkiye ekonomilerine ilişkin görünüm ile iddialı bir reform gündemine olan ihtiyaç bakan düzeyinde yapılan görüşmelerde ele alınmıştır."

"Yatırım konusuna özel önem atfedildi"

Küresel ekonomik büyümenin zayıf, görünümün zorlu ve risklerin de aşağı yönlü olduğunun not edildiği aktarılan bildiride, finansal piyasalardaki dalgalanma, jeopolitik gerilimler, terörizm ve mülteci krizleri, iktisadi beklentilere bölgesel ve küresel düzeyde etki etmeyi sürdürdüğüne işaret edildi. Bildiride, söz konusu görünüm karşısında iki tarafın bahse konu güçlükler üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu bilgisine yer verilerek, tüm uygun politika araçlarının güçlü büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve dengeli bir ekonominin tesisi için kullanılması gerekliliğinin not edildiği belirtildi.

Yapısal eksikliklerin giderilmesi ve hem AB'de hem de Türkiye'de potansiyel büyümenin desteklenmesi için reformların öneminin altının çizildiği kaydedilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu kapsamda, AB'deki yapısal reform çabaları hakkında görüş alışverişinde bulunulmuş ve başlıca reform alanlarında kat edilen ilerleme memnuniyetle karşılanmıştır. Taraflar ayrıca, Türkiye'nin yapısal reform gündemi ile 2016 programının uygulanmasında kaydedilen performansı da not etmişlerdir.

Yapılan görüşmelerde yatırım konusuna özel bir önem atfedilmiş ve özellikle Avrupa için yatırım planı, AB ve Türkiye'deki yabancı doğrudan yatırımların teşviki ile yeşil ve mavi ekonomiler dahil olmak üzere yatırımların önündeki engellerin kaldırılması konuları ele alınmıştır. Toplantıda, AB ve Türkiye arasındaki büyük potansiyel üzerinde ve yatırımların daha fazla teşvik edilmesine yönelik eylemlerin geliştirilmesine ilişkin diyaloğun sürdürülmesi hususunda uzlaşıya varılmıştır.

Yatırım alanındaki hedefleri yakalamak için bakanlar ve komiserler; Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası başta olmak üzere, bölgesel ve çok taraflı yatırım ve kalkınma bankalarının kritik rolüne işaret etmiş ve bu kuruluşların operasyonel, finansal ve kapasite artırımı konularındaki katkılarını memnuniyetle karşılamışlardır.

Bakanlar ve komiserler, 29 Kasım 2015 tarihli Türkiye-AB Zirvesinde dile getirildiği üzere, AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini memnuniyetle karşılamış ve Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğun faydalarının altını çizerek, gelecek yıl Brüksel’de toplanma konusunda uzlaşıya varmışlardır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.