SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'den Rusya resti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ''Bugüne kadar yaptıklarınıza karşılık vermiyorsak korkumuzdan ya da suçluluk psikolojisinden değil'' ded

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2015 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2015 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'den Rusya resti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ''Bugüne kadar yaptıklarınıza karşılık vermiyorsak korkumuzdan ya da suçluluk psikolojisinden değil'' dedi.
 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Rusya, uçağın düşürülmesinden sonra her fırsatı değerlendirmek istiyor. Bizim de sabrımız sınırsız değildir. Bugüne kadar yaptıklarınıza karşılık vermiyorsak korkumuzdan ya da suçluluk psikolojisinden değil'' dedi.Çavuşoğlu, NTV'nin sorularını yanıtlayarak Irak Başika Kampı'ndaki Türk askerleriyle ilgili ''Mart 2015'ten bu yana askerlerimiz orada. Son gönderdiğimiz grup bunların güvenliğini sağlamaya yönelik'' ifadesini kullandı. Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki'ye de tepki gösterdi: ''Olayı kışkırtmaya başladı.''Bakan Çavuşoğlu'na sorulan sorular ve alınan cevaplar şöyle:

IRAK CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI MALİKİ'YE TEPKİ

Gazetelerde haberler çıkınca bunu da komşu ülkeler körüklemeye başlayınca bir Maliki var işin içinde önceki Başbakan şu anda cumhurbaşkanı yardımcısı. Bunlar da olayı kışkırtmaya başlayınca tabi Bağdat'ta bir hassasiyet yarattı. Hangi ülkede olsa yaratır doğrusu. Maalesef son kapsayıcı hükümete rağmen Irak yönetilebilen bir ülke değil. Bağdat yönetiminin endişelerini gidermemiz lazım.

''RUSYA'YA KARŞILIK VERMİYORSAK KORKUMUZDAN DEĞİL''

Rusya ile şu anda uçağın düşürülmesinden sonra her fırsatı değerlendirmek istiyor Rusya. Spesifik bir sorun var ve biz bunu her platformlarda Rusya'nın aleyhine kullanmaya çalışmıyoruz. Biz olgun çağdaş bir devlet gibi davranıyoruz. Ama bizim de sabrımız sınırsız değildir. Bugüne kadar yaptıklarınıza karşılık vermiyorsak korkumuzdan ya da suçluluk psikolojisinden değil. İstemediğimiz bir olay olduama Rusya haksız hava sahamızı ihlal etti. Ama ilişkilerimizi eski günlere döndürmek için sabırlı davranıyoruz. Ama bu süreçte Rusya Türkiye aleyhine her türlü şeyi değerlendirmek istiyor. Rusya'nın burada hiçbir ilgisi yok. Neticede bu süreçte diyalogumuz devem ediyor. Bağdat yönetimin endişelerini gidermek bizim görevimiz.

AZALTMA SEÇENEKLER ARASINDA MI?


Azaltır mıyız çoğaltır mıyız kararını beraber veririz. Oradaki tehdit tamamen kalkmadan belki arttırma ihtiyacı da duyacağız. Belki bunu Bağdat yönetimi de görecek. Oradaki güçlerimizi Irak yönetimi kedine yönelik bir tehdit olarak görmemeli. Bir çok ülkenin güçleri var orada onları korumak için başka ülkelerin kuvvetleri de var.

TEMASTA BULUNAN KİŞİLER YOK!

Artık bu Rusya geriliminde yataylaşma söz konusu hatta Putin'in kıramayacağı onun üzerine etkisi olan isimlerinde devrede olduğu yazıldı. Ne kadar doğrularsınız?

Bizim adımıza Rusya ile veya Putin'le temasta bulunan kişiler yok. Özellikle komşu bölgelerdeki kişiler iyi niyet girişiminde bulunabiliyorlar. Obama, Merkel diğer müttefiklerimizin liderleri ya da dışişleri bakanları Rus muhataplarıyla görüştüğü zaman itidal çağrısında bulunması doğaldır.

RUSÇA KONUŞUYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşmenizde Rusça konuştunuz mu?

Orada konuşmadık ama genelde karşılaştığımız zaman Rusça konuşuyoruz. Sayın Putin tabi Rusça konuşmayı tercih ettiği için G20 zirvesinde Antalya'da kendisi ile Rusça konuştuk epeyce sohbet ettik. Rusçam her şeyi konuşacak düzeyde değil ama fena da değil. Çok ilginç zengin ama zor bir dil. Çünkü kuraldışı gramer çok fazla. Ama çok zengin ve çekici bir dil. O gün Alanya'da yaşayan Ruslarla bir araya geldiğimizde konuşmamın bir kısmını Rusça yaptım.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.