SON DAKİKA
Hava Durumu

Vekiller için karne zamanı

 

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2015 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2015 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Vekiller için karne zamanı
 

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????BEDRETTİN YILDIRIM

MİLLETVEKİLİ OLMA SÜRECİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Geçmiş haftalarda yazı dizimizde bahsetmiştik. Ak Parti Bursa Milletvekilleri listesini oluştururken demografik yapıya dikkat ederek ,Artvin ,Erzurum ,Göçmenlerden seçilecek sıraya isimler koyuyor. İşte Bedrettin Yıldırım da Erzurumlu kontenjanından milletvekili listesine girdi. Bedrettin Yıldırım asıl mesleği öğretmenlik ,fakat  bir çok üst düzey kademede yöneticilik yapmış bir isim olarak dikkat çekiyor. Sakarya Üniversitesi’nin kuruluşunda görev almış bir süre Genel Sekreter yardımcılığı görevini  yürütmüş ,   Tarım Köyişleri  Bakanlığında APK uzmanı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş .Vekaleten Müsteşarlık  için ismi köşke sunulmuş. Fakat dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atamasını gerçekleştirmemiş. Yine bir süre Kanal 7 de üst düzey yöneticilik yapmış. Özel sektörde  yöneticilik deneyimi sonrası, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü görevini yürütmüş CV’sinde Üst düzey yöneticilikler bulunan Yıldırım’ın siyasete pek uzak olduğu söylenemez. 1999 yılında Fazilet Partisinden Belediye Başkanlığı adaylığı tecrübesi yaşamış.  Genel Müdürlük görevini yürütürken bir çok şirketi yönetirken  ,hemşerisi ve o dönem Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde bulunan şu an İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yoğun ısrarları sonucu son gün Milletvekili adaylığı başvurusunu gerçekleştirir.   Milletvekili listesinde kendisine 10.sıradan yer bulur. O dönem Milletvekili adaylığı   Ak Parti’nin Yıldırım’a emeklilik öncesi jesti  olarak değerlendirilmişti

NASIL BİR MİLLETVEKİLİ PROFİLİNE SAHİP? 

Bedrettin Yıldırım vekillik dönemi öncesi herkesin  düşük beklenti içinde olduğu isimlerdendi. Bürokrasiden gelmesi ,uzun süre yöneticilik yapması ve yaşı dolayısıyla sakin bir milletvekili dönemi geçirmesi  beklenmekteydi.  Birçok kesimi şaşırttığını söyleyebilirim. Bursa milletvekilleri içinde aktif isimlerden biri  olarak göze çarptı. Döneminde ki gelişmelere göz atacak olursak özellikle Bursa Teknik Üniversitesinin arazisinin orman statüsünden çıkarılarak  BTÜ kampüsü olarak tahsisi için ,dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşmesi  ve Eroğlu’ndan olumlu yanıt alması artı hanesine yazılmıştır. Tarım ve Köyişleri Komisyon üyeliği görevini yürütmektedir. Yine döneminde geçici orman işçilerinin sorunları için çözüm üretmeye çalışmıştır. Basınla iletişime açık olması kendisini kasmaması artı hanesine yazılanlar arasında gösterilebilir. Bedrettin Yıldırım’ın milletvekili dönemini incelerken gözüme çarpan bir detayda iyi bir danışmanının olması . Sürekli bahsettik bu yazı dizisinde iyi bir danışmanınız varsa birçok konuda daha hızlı ve çözüm odaklı olabiliyorsunuz. 17 Aralık süreci sonrası Bursa milletvekilleri arasında paralel yapı ile mücadele konusunda en kararlı isim olarak adını telaffuz edebiliriz.  Ak Parti İl Başkanlığında paralel yapı ile  ilgili   basın toplantısı yapması da yine dönemde akılda kalanlar arasında  İlçe Belediyelerine  yatırım gelmesi  konusunda aktif  olduğu, Bürokrasiden gelmesi sayesinde Ankara da bir çok kişiyi tanımasının avantajını kullandığı kulislerde konuşulanlar arasında .

Gelelim zayıf yönlerine; Halkla ilişkileri konusunda yetersiz olduğunu söyleyebiliriz, Bürokrasiden gelmesi taban siyasetine uzak olması halkla iletişim konusunda sıkıntı yaşamasına sebep oluyor. Yine yapı itibari ile soğuk olması ,ketum davranması iletişim konusunda sorun yaşamasının sebepleri arasında. Yeni tanıştığı insanlara mesafeli,pek güler yüzlü değil.   Çabuk sinirlendiği, çabuk parladığı bunun bazen sorun oluşturduğu yanlış kararlar almasına neden olduğu söylenmekte. Yalova koordinatörlüğünü yaparken, iptal edilen Yalova seçimlerindeki siyasi gafları ,kaybedilen seçim sürecin iyi yönetilememesi eksi hanesinde yazanlar arasında  sayılabilir.

 

SEHIRKARNE DEĞERLENDİRMESİ

TBMM performansı (3 puan) :  Yıldırım’ın   yasama faaliyetlerini incelediğimizde; Yıldırım’ın, meclis araştırma önergesi, gensoru önergesi ve genel görüşme önergesi vermediğini, sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadığını görüyoruz.  Yıldırım’ın 1  kanun teklifinde ilk imzayı atan isim olduğu 1 meclis araştırma önergesinde de ilk imzayı atan olduğu görülmektedir. Ayrıca, Yıldırım’ın yasama performansında 7 kanun teklifi ve 8 meclis araştırma önergesinde imzası olduğu görülüyor. Genel kurulda birçok konuşma yaptığı görülmektedir. Ayrıca 4 ayrı komisyonda görev aldığı görülmektedir

 

Siyaseten Etkinlik (2 puan): Bursa vekilleri arasında etkin bir performans sergilediğine  yukarıda değinmiştik. Özellikle paralel yapı ile mücadele konusunda dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın bile serzenişini dile getirdiği bir ortamda hiçbir zaman geri adım atmamış, mücadelesini kararlı bir şekilde devam ettirmiş, Konunun yakın takipçisi olmuştur. Teşkilatların organizasyonlarına aktif katılım sağlamıştır. İş bitiren bir milletvekili olarak göze çarpmıştır.

Halka iç içe olması, Halkla ilişkiler ( 2 puan ): Bürokrasiden gelmesi taban siyasetine uzak olması halkla ilişkilerinin zayıf olmasını da beraberinde getirmiştir.  Her ne kadar teşkilat organizasyonlarına katılsa da ,belediye başkanları ve yönetim tarafından sevilse de, bunu halkla ilişkilerine yansıtamamıştır. Milletvekili olarak halkı kucaklayamamış, halka mesafeli durmuştur. Bu tanınırlığına da yansımıştır. Tüm Bursa vekilleri gibi Bedrettin Yıldırım da halk nezdinde az tanınan vekillerdendir.

Liderlik vasfına sahip olması  (2 puan):  Yıldırım’ın aktif bir siyasetçi olması  ,uzun süre üst düzey yöneticilik yapmasına rağmen ,yapısal özellikleri itibariyle kitleleri arkasından sürükleyen, hedefe kitlenmiş bir vekil olamadı. Bu konuda çok fazla bir şey beklemek de açıkçası hayalcilik olur.

Dürüst ve güvenilir olması  (4 puan): Genel merkez kulislerinde ve yerel teşkilatta hakkında usulsüzlük söylentileri dillendirilmeyen vekillerden.  Hatta vekillik öncesi çok yüksek maaşla yöneticilik yapmasına rağmen daha düşük maaşlı milletvekilliğini seçmesi bir dönem şaşkınlık yaratmış, Hakkında çeşitli spekülasyonlar çıkmasına sebep olmuştu. Hepsini boşa çıkardığını, şaibeye mahal bırakmadığını söyleyebiliriz.

Beklentilere cevap vermesi  (1 puan): Bursa sorunları konusunda vekillerimizden daha üst düzey performans sergilemelerini beklesek te Yıldırım’ın performansının çok yüksek olmamakla birlikte yeterli olduğunu söyleyebilirim. Hiç yoktan kendisine iletilen sorunlar konusunda çözüm odaklı olmaya gayret göstermiştir.

Bölge sorunlarını yetkili mercilere taşıması ve çözüm (3 puan):  Bu konuda ortalama   bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Ankara da bürokratik bağlantıları kendisine bu kriterde yardımcı olmuştur.

Bölgesine yatırım gelmesini sağlaması ( 4 puan):, BTÜ arsasının orman arazisine geçirerek  ,eğitime sağladığı katkı ,Gürsu ,Yıldırım Belediyesi gibi bir çok belediyeye  yatırım destekleri  yüksek puan almasını sağlamıştır. Bürokrasi döneminden gelen Ankara da üst düzey isimlerle sıcak ilişkileri Yıldırım’a birçok kapının açılmasını, işlerini kolay halletmesine zemin hazırlamıştır.

Bursalılık bilinci (1 puan): Bursa vekili olmasına rağmen, Bursa’nın tamamını kucaklayamamıştır.  Bursalılık bilinci ile yeteri düzeyde hareket edememiştir. Aktif olarak  Erzurumlularla ilişkisi daha sıcak gerçekleşmiştir. Bu nedenlerde puanını düşürmüştür.

2015 SEÇİMLERİNDE BEDRETTİN  YILDIRIM  BEKLENTİSİ

Kulislerde konuştuğum birçok isim Yıldırım’ın tekrar vekillik şansını yüksek görmekte, listeye gireceğini düşünmekte. Benim gözlemim %50 şansının olduğu yönünde. Ankara ilişkilerinin kuvvetli olması ,(Efkan Ala, ile ilişkileri)milletvekili dönemi performansı, 2015 seçimlerinde Yıldırım’ı tekrar listeye taşıyabilir .Yaşı kendisi için şu an soru işareti ve dezavantaj olarak gözükmektedir.

 

A 132039ÖNDER MATLI 

 

MİLLETVEKİLİ OLMA SÜRECİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Sanayici İş Adamı, Bursa Anadolu Lisesini bitirdi. Yem ve çeltik işlerinde değişik illerde fabrikaların bağlı olduğu Matlı AŞ’nin Genel Müdürlüğü görevini üstlendi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliğinin Yönetim Kurulu Üyesi ,TÜMSİAD, MÜSİAD ,TÜGİAD vb.. bir çok STK ve derneğin üyesidir .Cumhuriyet Halk Partili bir aileden gelmesine rağmen (Babası ,abisi iyi CHP’li ) siyasete Ak Parti ile  Karacabey Meclis üyeliğine seçilerek giriş yapmıştır. Sonrasında Ak Parti Bursa İl Başkanlığı yönetiminde Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 2011 Milletvekilli seçimleri öncesi görevinden istifa ederek Milletvekili aday adayı olmuştur. Siyasette çok eski olmamasına rağmen ,   Ak Parti Temayül yoklamasından açık ara en fazla oyu alarak herkesi şaşırtmıştır. Temayül performansı sonrasında yüksek sıralardan milletvekili  aday gösterilmesi beklenirken 11. Sıradan aday listesine girebilmiştir . Önder Matlı Karacabey doğumlu olması  ,  işlerini ve hayatını orda devam ettirmesi dolayısıyla Karacabey –Mustafakemalpaşa bölgesi kontenjan vekili olarak Milletvekili listesine girmiştir. Seçimin Önder Matlı için biraz sancılı geçtiğini söyleyebiliriz.  Sandıkların %92’sinin sonuçları açıklandığında hala milletvekilliği için yeterli oya sahip değildi.  Sonuçlar açıklandığında çok az bir farkla milletvekilliğine adını yazdırmayı başardı. İlginç bir detayda Babasının vefatı dolayısıyla eğitim hayatına ara vererek işlerinin başına geçmek zorunda kalmıştır. Bursa milletvekili listesindeki tek üniversite mezunu olmayan ,  lise mezunu milletvekili olarak göze çarpmaktadır.

NASIL BİR MİLLETVEKİLİ PROFİLİNE SAHİP? 

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var .Çok başarılı bir sanayici ve iş adamı olması , Matlı’dan üst düzey bir milletvekili performansı beklentisini beraberinde getirdi. Bize göre ortalama bir vekillik performansı sergilese de çıtanın çok yüksekte tutulması beklentileri karşılamadığı yorumlarını dillendirilmesine sebep oldu . Vekillik döneminde gözümüze çarpanlara değinelim. Matlı , TBMM’de Tarım Köyişleri Komisyonu ve Plan Bütçe Komisyonunda ayrıca  Türkiye Danimarka  Parlamentolar Arası  Dostluk Grubu başkanlığını yürütmektedir. Vekillik döneminde Meralar ve Sulama arazilerinin genişletilmesi konusunda çalışmaları olmuştur . Yine vekillik döneminde Otomotiv Test Merkezinin Yenişehir’e kurulması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri ile önemli görüşmeler yaptı .Plan Bütçe Komisyonunda Torba yasa kanunu esnasında aktif görev aldığı görülmektedir. Son dönemlerde   Yeşildere Barajı, Gölecik Barajı ve Uluabat Kapalı devre sulama sistemlerini devreye sokacak ihaleler üzerinde çalışmaları olmuştur.

Gelelim Matlı’ ya yöneltilen eleştirilere ,  Muhalefet vekilleri gibi davrandığı aktif olmadığı arkasındaki hükümet gücünü kullanamadığı yönünde eleştiriler yapılmakta. Sanayici olması dolayısıyla tarım ilçesi olan Karacabey ve Mustafakemalpaşa halkının sorunları ile yeteri kadar ilgilenmediği, çiftçinin derdine derman olamadığı,  halkla diyalog konusunda yetersiz kaldığı yönünde eleştirilere maruz kalıyor. Aldığı en büyük eleştirilerden biri de Karacabey ve Mustafakemalpaşa’ya vekilliği döneminde yeni bir yatırım getiremediği eski yatırımları sahiplendiği yönündedir. Beklentileri karşılamadığı birçok yerde sıkça vurgulanmaktadır.  Milletvekili seçimlerinde Ak Parti’nin Karacabey de düşük oy alması , yine Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Karacabey de Ak Partiden yüksek oy alması ,acaba ilçesinde sorun mu yaşıyor ,hakimiyeti yok mu sorularını beraberinde getirmiştir.

 

SEHIR

KARNE DEĞERLENDİRMESİ

TBMM performansı (3 puan): Matlı’nın yasama faaliyetlerini incelediğimizde; meclis soruşturma önergesi, meclis araştırma önergesi, gensoru önergesi ve genel görüşme önergesi vermediğini, sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadığını görüyoruz.  Matlı’nın 2 kanun teklifinde ilk imzayı atan isim olduğu gözükmektedir. Matlı’nın yasama performansında 6 kanun teklifi ve 4 meclis araştırma önergesinde imzası olduğu görülüyor. Genel kurulda birçok konuşma yaptığı görülmektedir. Plan Bütçe Komisyonunda Torba Yasası görüşmeleri esnasında aktif görev aldığı gözlenmektedir.

Siyaseten Etkinlik (3 puan): TBMM performansı ile göz doldurduğu konuşulmakta. Ankara da Bursa vekilleri arasında ağırlığı olan isimlerden biri olarak göze çarpmaktadır. Teşkilatlarca seviliyor. Sözü dinleniyor. Seçim bölgesinde halkla iletişim kopukluğu puanının düşmesine sebep olmuştur.

Halka iç içe olması, Halkla ilişkiler (2 puan): Yukarıda belirttiğimiz gibi isim algısının çok iyi olmasına rağmen seçim bölgesinde vatandaş  ile sıkıntı yaşadığı, halkla yeteri kadar   iletişim kurmadığı  , halkın  sorunları ile fazla ilgilenmediği konuşulmaktadır. Yapılan bir eleştiride ilçe teşkilatlarında   kendisine yakın isimlerin görev almasını sağlaması yönündedir.

Liderlik vasfına sahip olması ( 3 puan) :  İsmi algısı çok oturmuş durumda. Herhangi bir ortama girdiğinde etkisini fark ettiriyor. Kitleleri etkileme ve arkasından sürükleme konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz . Bunda fabrikalarında bir çok insanı yönetmesinin, karar mekanizmasının gelişmiş ve hızlı olmasının etkisi yadsınamaz. Aslında biraz çaba gösterse bölgesinde çok etkili olma potansiyeline sahip. Siyaseten çok üst kademelerde görev alabilir.

Dürüst ve güvenilir olması ( 4 puan): Genel merkez kulislerinde ve yerel teşkilatta hakkında usulsüzlük söylentileri dillendirilmeyen vekillerden.  Sanayicilikten gelmesi, maddi durumunun iyi olması kendisine bu kriterde halkın aşırı güvenmesini de beraberinde getiriyor. Yaşantısı ve şeffaflığını bunu destekler nitelikte.

Beklentilere cevap vermesi ( 3 puan):  Yukarıda değinmeye çalışmıştık ,iş hayatında çok başarılı olması beklentileri çok yükseltti . Ortalama vekil performansı bazı homurtuların yükselmesine sebep oldu. Ankara performansının iyi olduğu ,TBMM komisyonlarında çok aktif olarak görev aldığı  konuşulmakta. Seçim bölgesinde biraz düşük kalsa da   genel olarak beklentilere orta düzeyde cevap verdiğini söyleyebiliriz.

Bölge sorunlarını yetkili mercilere taşıması ve çözüm üretmesi (2 puan):Matlı bölge sorunları konusunda yeteri kadar aktif olmamakla suçlanmaktadır. Çiftçinin sorunları konusunda yeteri çalışma yapmadığı konuşulmaktadır.  Seçim bölgesinde (Karacabey-Mustafakemalpaşa)  daha aktif olmasını bekleyenlerin sayısının bir hayli fazla olduğunu söylemek ,bu kriter özelinde yanlış olmaz.

Bölgesine yatırım gelmesini sağlaması ( 2 puan): Sıra Matlı’nın en çok eleştirildiği kriterlerden birisine geldi. Deniyor ki ;  Vekillik döneminde  seçim bölgelerine yeni bir yatırım getiremedi .Geçmiş dönemde  ihaleleri yapılan ,bitmiş projeleri sahiplendi. Bu konuda ilçelerin birçok yatırıma ihtiyacı olmasına rağmen elini taşın altına koymadı . Vekillik döneminde en başarısız olduğu alan olarak kulislerde konuşulmaktadır.

Bursalılık bilinci (3 puan): Bursa vekili olmasına rağmen, uzun süredir Bursa’da yaşamasına rağmen    seçmeninin bam teline dokunamaması nedeniyle kendisine bu kriterden düşük puan veriyoruz.

2015 SEÇİMLERİNDE ÖNDER MATLI BEKLENTİSİ

Bursa kulislerinde Matlı hakkında birçok senaryo konuşulduğunu görüyoruz. Bir kesim der ki; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile arası çok iyi yeni dönemde tekrar Milletvekili olması yüksek ihtimal. Bir kesim der ki; Beklentileri karşılayamadı ,yeni dönem tekrar milletvekili olma ihtimali çok düşük. Yine kulislerde konuşulanlar arasında Önder Matlı’nın  iş hayatının çok aksadığı ve yeni dönem partisi ısrar etmediği sürece milletvekili olmayı düşünmediği yönünde haberler geziyor. Tabi buna karşı sav olarak geliştirilen düşüncede,  başarılı bir işadamı olması dolayısıyla prestij kaybı yaşamamak için   tekrar milletvekili olmama durumuna karşı alınan bir önlem olarak yorumlanmakta. Benim gözlemime gelirsek Ak Parti mevcut listeden 3 milletvekili ile devam kararı alırsa şansı var. Mevcut milletvekili listesinden 1 ya da 2 isim ile devam kararı alırsa şansının az olduğunu düşünmekteyim.

 

HAFTAYA: Hüseyin Şahin ve İsmail Aydın.

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.