SON DAKİKA
Hava Durumu

Vekillerin Karne Zamanı

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2015 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2015 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Vekillerin Karne Zamanı
canan candemir çelikCANAN CANDEMİR ÇELİK

MİLLETVEKİLİ OLMA SÜRECİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

AK Partinin 5 avukat Bursa vekilinden biri olan Canan Candemir Çelik, 23. Dönem milletvekilliği sonrası değişen listeden 24. Döneme kendini taşıyan tek isim oldu. 01.01.1974 yılında Gaziantep doğumlu olan Çelik, İmam Hatip Lisesi mezunu. Marmara Üniversitesi Hukuk fakültesinde öğrenimine devam eden Çelik, serbest avukat olarak çalıştığı yıllarda dernekler ve vakıflar üzerine araştırmalarını da kitaplaştırdı. Gaziantep’te AK Parti’nin kuruluşunda eşi Harun Çelik ile birlikte gençlik kollarında görev almış, dönemin bakanı Kürşat Tüzmen’in desteği ile Harun Çelik, Uludağ İhracatçılar Birliği’nde göreve başlıyor ve halen de Şube Müdürü olarak görevini sürdürüyor. Uludağ İhracatçılar Birliği işi ile Çelik ailesinin Bursa macerası   başlıyor.  Canan Çelik, Gaziantep’te kurucu gençlik kolları üyesi olduğundan, Bursa’ya geldiğinde de AK Parti’nin kapısını çalıyor. 2004 yerel seçimleri öncesi Osmangazi Belediye meclis Üyeliğine adaylığını koyan Çelik, listeye giremedi. Daha sonra AK Parti Kadın Kollarında yaşanan sıkıntılar ardından mevcut kadın kolları başkanı Semra Döner’in karşısına aday olarak Çelik çıkartıldı. Seçimi  kazanan Çelik’e  O dönem il başkanı olan Hayrettin Çakmak’ın verdiği destek çok konuşulmuştu. Kadın Kolları Başkanı olarak Bursa siyasetinde tanınmaya başlayan Çelik, 2007 yılı genel seçimlerinde de vekil adayı olarak listede yerini almayı başardı. İlk dönem vekilliğinde Gaziantepli olması, hemşerisi ve şimdiki Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le birlikte ortak çalışmalar üreterek Bursa vekili olmasına rağmen memleketi için çalıştığı bir vekillik dönemi sergiledi. Seçimi kazandığı bölgeye dair çalışmamasına karşın Çelik’i 24. Dönemde de listeye aldıran, Fatma Şahin ile yakın dostlukları olduğu konuşuluyor. Çelik, 23. Dönem vekillerinden 24. Dönem listesine girmeyi başaran tek isim olarak dikkat çekiyor.

NASIL BİR MİLLETVEKİLİ PROFİLİNE SAHİP? 

Bursa’da seçilen AK Partili 2 kadın milletvekilinden biri olan Çelik, seçim bölgesindeki teşkilat organizasyonlarına fazlasıyla katılmasına rağmen, silik bir performans sergilemiştir. Dönemle ilgili dikkatimizi çeken konular; kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması ile birlikte TBMM ve Belediye meclislerinde de başörtülü kadın siyasetçileri görebiliyoruz. Geçen yıl hacdan dönen 4 kadın milletvekili başlarını örterek, yasakların kaldırılmasına rağmen muhalefetten gelecek her türlü tepkiye kendilerini hazırlayarak meclis koltuklarında yerlerini almıştı. Bu gelişmeden birkaç gün sonra da Çelik, meclise türbanıyla giren 5. Milletvekili oldu. Çelik’in meclis koltuklarından başörtüsüne karşı bir ses yükselip yükselmeyeceğini gözlemledikten sonra başını kapatması kendi parti vekillerinin de tepkisini çekmesine neden oldu. Bu yıl AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş’ün de başını örtmesiyle birlikte AKP’nin türbanlı milletvekili sayısı 6’ya yükseldi. 2015 seçimleri yaklaştıkça AK Parti kulislerinde konuşulan, türbanlı vekillerin yerlerinin garanti olduğu söylemi Çelik’in 3. Dönemini garantilemek için böyle bir yola başvurduğu iddialarını da beraberinde getirdi. Yine kulislerdeki bir eleştiriye kulak verirsek; Çelik’in dürüst ve sempatik görünümün altında kurt bir siyasetçi yatıyor. Son dönemde yaşanan gelişmeleri de hatırlayacak olursak; Kadın Kolları merkez yürütme kurulunda Çelik Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı oldu. Bu da Bursa’da silik bir milletvekili performansı sergilemesine rağmen gelecek döneme yatırım olarak yorumlandı.

 

SEHIRKARNE DEĞERLENDİRMESİ

TBMM performansı (1 puan) :  Kadın vekillerimizi değerlendirirken, TBMM performansı konusunda daha hassas yaklaşmaya çalışıyoruz. Sayı olarak TBMM’de azınlık olmaları ,Bizleri kadın vekillerimize  fazladan misyon yüklemek zorunda bırakıyor. Çelik’in yasama faaliyetlerini incelediğimizde; kanun teklifi,  meclis soruşturma önergesi, meclis araştırma önergesi, gensoru önergesi ve genel görüşme önergesi vermediğini, sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadığını görüyoruz. Vekillikte ikinci dönemi olmasına rağmen, ilk adımı atan olmaktan kaçınan Çelik genel görüşme, meclis soruşturma, gensoru önergelerinde de imza atmadı. Çelik’in 24. Dönem yasama performansında 9 kanun teklifi ve 10 meclis araştırma önergesinde imzası olduğu görülüyor. Kadın milletvekili olmasına karşın 4 yıllık süreçte kadına dair yapıcı araştırmalara önayak olamayan Çelik’in 19 imzasından sadece biri “boşanma oranlarının artışının araştırılması dikkat çekiyor.

Siyaseten Etkinlik (3 puan): Öncelikle Çelik’in Bursa performansını göz önüne alarak puanımıza şaşıranlar olabilir. Bursa’da etkin bir vekil profili çizmese de hem 2. Dönem vekilliğini garantilemiş hem de türban olayını iyi kullanmış, bunun yanı sıra  son MKYK’ya Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı olarak atanması hasebiyle . Bu taktiksel performansa  az puan  bile vermiş olabiliriz! Bursalılar pek faydasını görmese de  Bu ve benzeri gelişmeler  vekilimizin siyasi geleceğini olumlu etkileyebilir.

Halka iç içe olması, Halkla ilişkiler ( 3 puan ): Çelik elinden geldiğince, her türlü organizasyona iştirak ediyor. Halkla iç içe olmaya çalışıyor. Son yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığını seçiminde de gerçekleştirdiği ev ziyaretleri, hanımlarla olan diyaloğu bu yakınlığını bir kez daha gösterdi. Tüm çabalarına rağmen, kişisel özellikleri dolayısıyla etkisi beklenen derecede olmadı. Ortalama bir puan aldı.

Liderlik vasfına sahip olması  (1 puan):  Çelik, teşkilattan gelmesine, 2. Dönem vekillik yapmasına rağmen yapısal özellikleri itibariyle kitleleri arkasından sürükleyen, hedefe kitlenmiş bir vekil olamadı. Bu konuda çok fazla bir şey beklemek de açıkçası hayalcilik olur.

Dürüst ve güvenilir olması  (2 puan): Bu kriterimizdeki puanımız kimilerine göre düşük kalabilir. Çelik hakkında spekülasyon olmasa da eşinin UİB’te göreve başlangıç süreci ve TBMM’de soru önergesine muhatap kalması sıkıntılara yol açtı. CHP’li milletvekili Muharrem İnce’nin 7/ 37480 sayılı yazılı soru önergesinde Harun Çelik’in UİB’e ait makam aracını usulsüz kullandığı iddia edildi. Çelik’in bulunduğu konumu göz önüne alırsak bu iddialar ve kulis bilgileri vekil hakkında güven sıkıntısına yol açtı.

Beklentilere cevap vermesi  (1 puan): Kadın vekillerden öncelikli isteğimiz kadın kimliklerini bırakmamaları, erkekleşmiş kadın kimliğine bürünmemeleri. Kadının fıtratında var olan annelik, sevgi, şefkat gibi erdemleri TBMM'ye taşıyabilmeleridir. Çözüm aranırken STK'lar ile istişare edilmeli. STK'lar ile sadece sorun ortaya çıktığı zaman değil, belli bir rutin dahilinde görüşmeler yapılmalı. Sadece erkek egemen kuruluşları değil, kadın, aile ve çocuk alanında çalışan kuruluşları da ciddiye almaları gerekiyor. Kadın vekillerden özellikle çocuk ve kadına şiddet konusunda çalışmalarını bekliyoruz. TBMM performansında bu kriterlerimizden hiçbirine uyum sağlayan bir çalışması olmadığından Çelik, seçmeninin beklentilerini kadın vekillerimizden biri olarak karşılayamadı.

Bölge sorunlarını yetkili mercilere taşıması ve çözüm (1 puan): Bu konuda değerlendirme yapılacak bir çalışma görülemedi.

Bölgesine yatırım gelmesini sağlaması ( 1 puan): Çelik, hem 23. Dönem milletvekilliğinde hem de 24. Dönem milletvekilliğinde Bursa’nın acil çözüm gerektiren konularında hiçbir zaman aktif olamamıştır. Çelik’in Bursa performansı temsiliyet ve siyasi etkinliklere katılımdan öteye geçmedi.

Bursalılık bilinci (1 puan): Bursa vekili olmasına rağmen, uzun süredir Bursa’da yaşamaması ve seçmeninin bam teline dokunamaması nedeniyle kendisine bu kriterden düşük puan veriyoruz.

2015 SEÇİMLERİNDE CANAN CANDEMİR ÇELİK BEKLENTİSİ

dönem vekilli şansını konuşurken Ankara ve Bursa ayağı olarak değerlendirmemizde fayda var. Bursa kulislerinde konuşulanlar gelecek dönem vekil seçilmesinin çok düşük bir ihtimal olduğu yönünde. Eğer vekil seçilirse Ankara ilişkileri ve kadın kollarında 2. İsim seçilmesi etkili olacaktır. Bizim çok şans tanımadığımız vekiller arasında.

 

tülin erkal karaTÜLİN ERKAL KARA

MİLLETVEKİLİ OLMA SÜRECİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Tülin Erkal Kara, 4 Ağustos 1969'da Belçika'da doğdu. Filolog, Mütercim-Tercüman; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisini bitirdi. Değişik kurumlarda mütercim-tercüman olarak görev yaptı. Eşinin Orhangazi Devlet Hastanesi Başhekimliği sürecinde, Orhangazi AK Parti İlçe teşkilatı kurucu üyeleri arasında bulundu. Belli bir süre çalıştıktan sonra, 2007 milletvekili seçimleri öncesi dönemin ilçe başkanı Neşet Çağlayan’la milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulundular. O dönem Orhangazi’de ilçe başkanı ile arasında bazı sorunlar yaşandı. 2007 milletvekili seçimlerinde 15. Sıradan AK Parti Bursa milletvekili adayı olarak gösterildi. 2007 seçimlerinde AK Parti milletvekili adaylarından 3’er kişilik gruplar oluşturmuştu. O dönemin AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Çelik ile de Tülin Erkal Kara aynı ekipte yer alıyordu. Seçim kampanyası sürecinde, köy köy, mahalle mahalle gezerek tanınırlık konusunda çok aşama kaydetti. 2007 milletvekili seçimleri sonrasında çift yabancı dil biliyor olması ve Faruk Çelik’le yakın siyasi ilişkileri, dönemin AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın da istekli olması üzerine Tülin Erkal  Kara Bursa AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı görevine getirildi. Kadın kolları başkanlığı dönemi, nispeten başarısız olsa da; 2011 milletvekilliği seçimleri öncesi oluşan siyasi dengeler, yabancı vatandaşlığı , dil avantajı, teşkilat kontenjanı, kadın milletvekili kontenjanı için kuvvetli isimler olmaması  ve Faruk Çelik ile siyasi ilişkilerini sıcak tutması bu ve benzeri bir çok sebebin bir  araya gelmesi sayesinde 24. Dönem milletvekilliği listesine seçilecek yerden aday olarak girmeyi başardı.

 

NASIL BİR MİLLETVEKİLİ PROFİLİNE SAHİP? 

Tülin Erkal Kara’nın milletvekilliği dönemini incelerken üç bölümde değerlendirmekte fayda var; Bursa milletvekilliği, Avrupa’daki görevleri, özel ve sosyal hayatında yaşadığı sıkıntılar… İlk bölümden değerlendirmemize başlayacak olursa; Bursa milletvekilliğine göz attığımız zaman, açık ara Bursa’da en az vakit geçiren, Bursa ile ilgili programlara en az katılım gerçekleştiren, Bursa tanınırlığı en düşük vekil olarak değerlendirmek çok yerinde bir yorum olacaktır. Tülin Erkal Kara, TBMM’de görev alan bir Bursa milletvekilli gibi değil de Avrupa Birliği Parlamentosu’nda görev alan bir vekil gibi çalıştı. Kara, Türkiye’de olduğu zamanlarda ise seçim bölgesi olan Bursa’dan çok, özel hayatında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Antalya’da ailesinin yanında oldu. Doğal olarak Tülin Erkal Kara hakkında Bursa basınına yansıyan haberler de yok denecek kadar az. Dolayısıyla seçmeninin de kendisinden ve çalışmalarından haberdar olduğunu söylemek mümkün değil. Kendisinin Avrupa’daki görevlerini değerlendirecek olursak; Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyesi, Belçika'da Türkiye-Belçika Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve Hollanda-Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkan Yardımcılığı görevlerini yerine getirdi. Avrupa’da yaşayan Müslümanların sorunları ile alakalı çalışmalarda sıklıkla yer aldı, AK Parti’yi Avrupa’da başarı ile temsil ettiği konuşulmakta. Özel ve sosyal hayatını değerlendirecek olursak; Avrupa’daki tüm bu görevlerine rağmen ne yazık ki milletvekilliği döneminde Bursa basınına Kara hakkında sadece 3 konu yansıdı: Kara’ya dair yayınlanan haberlerin üçü de ailesi ve kendisi hakkında üzücü olaylara dairdi. Milletvekilliğinin ikinci yılında babasını kaybeden Kara, İnegöl’de geçirdiği trafik kazası nedeni ile hastanede bir süre tedavi görmüştü. Vekil hakkında basına yansıyan son haber ise kısa süre önce annesini kaybetmesi oldu. Kulislerden; özel yaşamında ard arda yaşadığı bu sıkıntıların, Tülin Erkal Kara’nın psikolojisini çok bozduğu yönünde haberler geliyor

SEHIR

 

KARNE DEĞERLENDİRMESİ

TBMM performansı (1 puan): Kadın vekillerimizi değerlendirirken, TBMM performansı konusunda daha hassas yaklaşmaya çalışıyoruz. Sayı olarak TBMM’deki azlığı düşünülecek olursa fazladan misyon yüklemek zorunda kalıyoruz. Kara’nın yasama faaliyetlerini incelediğimizde; kanun teklifi,  meclis soruşturma önergesi, meclis araştırma önergesi, gensoru önergesi ve genel görüşme önergesi vermediğini, sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadığını görüyoruz. Vekillikte ikinci dönemi olmasına rağmen, ilk adımı atan olmaktan kaçının Kara genel görüşme, meclis soruşturma, gensoru önergelerinde de imza atmadı. Kara’nın yasama performansında 6 kanun teklifi ve 6 meclis araştırma önergesinde imzası olduğu görülüyor. Genel kurulda yurtdışında yaşayan Türk göçmenlerin sıkıntılarını anlatan sadece bir konuşması bulunan Kara, aile ve çocuk konusunda da kadın vekillerden beklenen hassasiyeti gösterememiştir.

Siyaseten Etkinlik (3 puan): Verilen puan tamamen AK Parti genel merkezinin Tülin Erkal Kara’ya yüklediği yurtdışı misyonu ve görevi ile ilgilidir. Olmayan Bursa performansı dikkate alınmamıştır. Kara’nın, AK Parti Genel Merkezinin Avrupa’ya yönelik hizmet beklentilerini büyük ölçüde karşıladığı söylenmektedir.

Halka iç içe olması, Halkla ilişkiler (1 puan): Tülin Erkal Kara, yukarıda belirttiğimiz gibi 11 AK Parti Bursa Milletvekilinden Bursa’da en az vakit geçiren ve halkla iletişim kopukluğu en fazla olan vekildir.

Liderlik vasfına sahip olması ( 1 puan) : Kara, teşkilattan gelmesine rağmen yapısal özellikleri itibariyle kitleleri arkasından sürükleyen, hedefe kitlenmiş bir vekil olamadı. Bunda Bursa ile ilişkilerinin kısıtlı olması ve özel hayatındaki talihsizlikler de etkili oldu. Ailesinin başına gelen bu sorunlar olmasaydı da; liderlik vasfı Kara’nın kişisel özellikleri ile pek bağdaşmamaktadır.

Dürüst ve güvenilir olması ( 3 puan): Genel merkez kulislerinde ve yerel teşkilatta hakkında usulsüzlük söylentileri dillendirilmeyen vekillerden. Eşi Orhangazi Devlet Hastanesi başhekimi olan Kara, mütevazı aile hayatını sürdürmeye devam ediyor.

Beklentilere cevap vermesi ( 3 puan): Bursa’da az zaman geçiren Kara, seçmeninin beklentilerine cevap veremedi. Ancak aldığı puanın ortalama olması, genel merkezin beklentilerine uygun çalışmasıyla alakalıdır. Avrupa’da görev aldığı komisyonlarda kadınlara ve Müslümanlara yönelik çalışmalara imza attı.

Bölge sorunlarını yetkili mercilere taşıması ve çözüm üretmesi (1 puan): Milletvekilliği sürecinde genelde Avrupa’da görevlendirilmesi dolayısıyla Bursa ile iletişimi zayıf kalmış, bölge sorunlarından haberdar olma ve çözüm üretme konusunda yetersiz kalmıştır.

Bölgesine yatırım gelmesini sağlaması ( 1 puan): Açık konuşmak gerekirse, Tülin Erkal Kara’yı Bursa milletvekili gibi değerlendirmek pek mümkün değil. Bursa’nın acil çözüm gerektiren konularında hiçbir zaman aktif olamadı. Kara’nın 4 yıllık milletvekilliği sürecinde Bursa sadece seçim bölgesi olarak kaldı.

Bursalılık bilinci (1 puan): Bursa vekili olmasına rağmen, uzun süredir Bursa’da yaşamaması ve seçmeninin bam teline dokunamaması nedeniyle kendisine bu kriterden düşük puan veriyoruz.

2015 SEÇİMLERİNDE TÜLİN ERKAL KARA BEKLENTİSİ

Bursa kulislerinde konuşulanlara bakılırsa, Tülin Erkal Kara Bursa AK Parti milletvekilleri arasında en zayıf halka. Gelecek dönem tekrar milletvekili olması beklenmemekte. Karar mercii AK Parti genel merkezi olursa, yurtdışı çalışmaları dolayısıyla tekrar milletvekili yapılabilir. Kafalar karışık durumda. Önümüzdeki süreçte bazı şeyler daha netleşecek. Kara’nın önünde 3 alternatif gözüküyor: milletvekilleri listesine girememek, Bursa milletvekili olarak devam etmek ya da başka bir ilden milletvekili adayı gösterilmek. Açıkçası bunlardan herhangi birinin olması şahsımı şaşırtmaz. Tülin Erkal Kara kısmına gelirsek; son birkaç günlük twitter performansı ile Ankara’ya ve yüksek yargıya sevk edilme kararı beklenen bakanlara yatırım yaptığı çıkış yollarını onlarda aradığı görülmektedir. Son bir not Başbakan Davutoğlu ile Dış İlişkiler Bakanlığı döneminden gelen sıcak bir ilişkisinin olduğu yine kulislerde dillendirilmekte.

 

HAFTAYA: Mustafa Öztürk- Hakan Çavuşoğlu

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.