SON DAKİKA
Hava Durumu

Vekillerin karne zamanı

Eğer her hafta yazı dizimize başlık bulma zorunluluğum olsaydı .Bu hafta ki yazı başlığım muhtemelen ’’Bazı insanlar şanslı doğar’’ olurd

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2015 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2015 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Vekillerin karne zamanı
Eğer her hafta yazı dizimize başlık bulma zorunluluğum olsaydı .Bu hafta ki yazı başlığım muhtemelen ’’Bazı insanlar şanslı doğar’’ olurdu . Bugün de  yazı dizimize  iki vekilimizle devam edeceğiz. İkisinin siyasi hayatında en önemli kelimenin şans olduğunu düşünmekteyim. Siyasette bazen öyle bir ortam oluşur ki hiç hayal etmediğiniz, aklınızdan geçmeyen görevlerde, makamlarda kendinizi bulursunuz. Milletvekilliği görevi partinin kuruluşundan itibaren bir çok kademesinde görev almış  nice isimlerin yıllarca hayalini süslemiştir.  Bazen Zaman uymamıştır,  bazen mekan uymamıştır , bazen taliplerden size sıra gelmemiştir vs.. Vekillerimizi değerlendirmeye başlayalım ,ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Yine başlamadan ufak bir not daha vereyim. Yazı dizisine başlarken 10 Ak Parti Bursa Milletvekilini değerlendirmek üzere yola çıktık. Bu hafta ki vekillerimiz hakkında bilgi toplarken inanılmaz şekilde zorlandım. Milletvekillerimizin,  biz nerde hata yapıyoruz ki kendi partililerimiz bile hakkımızda  fikir sahibi değiller diye durup düşünmelerinde fayda var.

 

 

 

MUSTAFA ÖZTÜRK

mustafa öztürkMİLLETVEKİLİ OLMA SÜRECİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Bulgaristan doğumlu vekilimiz ,Elektronik Haberleşme Mühendisidir. Bursa ve Kocaeli illerinde Telekom  İl Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. İmam Hatip kökenli vekillerimizdendir. Bursa da Balgöç ,Birlik Vakfı ,Elektrik Mühendisleri Odası gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev almıştır.  Milletvekilliği dönemi öncesi vekilimizin Ak Parti’nin herhangi bir teşkilat kademesinde görev almadığı gözükmektedir. Mustafa Öztürk’ün vekil olma süreci ile alakalı çok değişik hikayeler anlatılmaktadır. 2011 Milletvekili aday listesi açıklandığında 2.sırada vekilimizin ismini görmekteyiz. Parti kademesinde görev yapmamış, Kocaeli’nde Telekom Müdürlüğü yapan Bursa da yaşamayan bir ismin 2. Sıradan listeye girmesi birçok insanın o dönem için şaşırmasına sebep olmuştu. Anlatılan bir hikaye olayı daha da ilginç bir hale büründürmektedir. Mustafa Öztürk’ün Milletvekili adaylık başvurusunu Kocaeli Telekom’dan Bursa Telekom’a geçişini hızlandırmak için yaptığı söylenmektedir. Mustafa Öztürk adaylık başvurusu sonrasında gündelik rutin hayatına devam ederken bir telefonla 2. Sıradan vekil listesine girdiğini öğrenir.(İkindi namazını kıldıktan sonra telefonla haber verildiği rivayet olunur)  Büyük ihtimal kendisi de bu duruma en az bizler kadar şaşırmıştır. Peki ne olmuştu? Ak Parti Bursa Milletvekili aday listesine  2. sıra gibi yüksek bir yerden hiç tanınmayan bir isim nasıl  girmişti? Ak Parti Genel Merkezi kulislerinden öğrendiğimize göre listelerin açıklandığı güne kadar Bursa Milletvekilliği listesinin 2. sırasında 23. Dönem Ak Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak’ın ismi bulunmaktadır. Ne olmuşsa son sabah Hayrettin Çakmak’ın ismi listeden çıkarılarak Mustafa Öztürk’ün ismi yazılmıştır. Hatta rivayet o dur ki Genel Merkezin illere göndermek için hazırladığı liste çıktılarında 2. sıra milletvekili olarak Hayrettin Çakmak’ın ismi yazmaktadır. Çıktılarda ki 2. sıra karalanarak Mustafa Öztürk’ün ismi yazılmıştır. Anlatılan hikâye budur. Şimdi siz buna kaderin oyunumu dersiniz? ,Siyasetin cilvesi mi dersiniz? Bazı insanlar şanslı doğar mı dersiniz? Orasını ben bilmem! Listeye giriş hikayesini, Bal- Göç kontenjanından Bursa da yaşayan göçmen nüfusunu temsilen Milletvekili adayı yapıldığını belirterek kapatmakta fayda var.

NASIL BİR MİLLETVEKİLİ PROFİLİNE SAHİP? 

Mustafa Öztürk milletvekilliğinin ilk dönemlerini alışma evresi olarak nitelendirmekte fayda var. Kulislerde konuştuğum kişilerden aldığım izlenimler siyasetten gelmemesinin aldığı kararlar ve hamleleri konusunda kendisini  çokça hataya sürüklediği yönünde .. Mustafa Öztürk’ün vekilliği döneminde  ilk hatırladığımız olay bir trafik polisi ile yaşadığı diyalogdur.  Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ve Başbakan Yardımcısı  Bülent Arınç’ın da katıldığı toplantı öncesi  toplantı salonunun bulunduğu sokağa aracının alınmaması üzerine trafik polisini azarlaması, ve tartışmaya son anda müdahale eden Trafik Şube Müdürüne’’ Beni tanıyacaksınız  artık 2.5 yıl oldu. Tanıyın artık. Ben Milletvekiliyim’’ sözleri döneminde kötü bir anı olarak kaldı. Aynı zamanda   Bulgaristan Dostluk Grubu Başkanlığını yürüten Mustafa Öztürk için 2013 yılı Bulgaristan seçimleri de kötü bir sınav oldu.   Ak Parti hükümeti seçime kısa bir süre 1990 yılından bu yana Türklerin partisi olarak adlandırılan Hak ve Özgürlük Partisi  (HÖH) yerine  Kasım Dal’ın kurduğu parti Hürriyet ve Şeref Halk Partisini (HŞHP) destekleme kararı aldı. Seçim sürecinde Mustafa Öztürk HÖH kadrolarını sert bir dille eleştirirken Ak Parti hükümeti için HÖH defterinin kapandığını hiçbir şekilde desteğin olmayacağını defalarca dile getirdi. Türkiye de çok büyük baskı oluşturarak bugüne kadar HÖH’ü destekleyen STK’ların oyun dışında kalması için çaba sarf etti . Sonuç olarak Türk bölgelerinde seçime ilgi olmadı bu baskı ters tepti.  Kasım Dal hareketi ölü olarak doğdu barajın çok altında kaldı .Konuşulanlara göre seçimin en büyük kaybedenlerinden biri de Mustafa Öztürk oldu .Balgöç ile ilişkileri bozuldu ,Bulgaristan Türkleri gözünde kredisini bitirdi. Ak Parti hükümetini yanlış yönlendirmekle suçlandı. Başarısızlık faturasının ona kesildiği konuşulmakta. Yine bu dönem aklımızda kalan bir diğer konuda Yıldırım Ak Parti ilçe başkanlığı seçiminde milletvekili arkadaşı Bedrettin Yıldırım ile ilçe başkanı ismi konusunda yaşadığı sürtüşme oldu . Süreci incelediğimizde vekilimizin düşük bir performans sergilediğini ve hassas konularda çok fazla hata yaptığını söyleyebiliriz

 

SEHIR

KARNE DEĞERLENDİRMESİ

TBMM performansı (2 puan) :   TBMM’de  Sanayi Ticaret  Enerji Tabi Kaynaklar  Komisyonu Katip üyesi görevini yürüten  Öztürk’ün yasama faaliyetlerini incelediğimizde; meclis soruşturma önergesi, meclis araştırma önergesi, gensoru önergesi ve genel görüşme önergesi vermediğini, sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadığını görüyoruz.  1 adet AVM  çalışma esasları ile ilgili yakın tarihte kanun teklifi girişimi olmuş. Ne yazık ki bu girişimde içerik bakımından çok eleştirilmiş başarılı olmamıştır  Öztürk’ün  yasama performansında 7 kanun teklifi ve 6 meclis araştırma önergesinde imzası olduğu görülüyor. TBMM kürsü konuşmalarında gerek gündem içi gerekse gündem dışı aktif olduğunu söyleyebiliriz.

Siyaseten Etkinlik (1 puan):  Öztürk’ün Bursa da yaşayan göçmen sayısını  ele aldığımızda siyaseten  daha etkin bir performans sergilemesini beklemekteydik. Fakat yukarıda bahsettiğimiz Bulgaristan seçimleri başarısızlığı ve Balgöç derneğindeki kredisinin düşmesi puanına da yansıdı .

Halka iç içe olması, Halkla ilişkiler (2 puan):  Öztürk milletvekilliği döneminde  elinden geldiğince halkla iç içe olmaya çalışıyor. Fakat kulis bilgilerine dayanarak, halka karşı kullandığı üslup çok eleştirilmekte, özellikle Bulgaristan seçimleri zamanında çıkışları kullandığı dil birçok hemşerisini üzmüş.

Liderlik vasfına sahip olması ( 1 puan) :  Bu kriterde vekilimiz eleştirildiği konular arasında. Yapı olarak liderlik vasfına sahip olmadığı ve bazı çıkışlarının antipatik geldiği kulislerde konuşulmakta.  Halktan gelen ilginç bir tepkiyi paylaşmak isterim. Milletvekili olarak saygı beklemesi son derece normal ama  önce kendisinin de bunu hakedecek tutum ve davranışlarda olması gerektiği yönünde eleştiriler söz konusu.

Dürüst ve güvenilir olması ( 4 puan): Genel merkez kulislerinde ve yerel teşkilatta hakkında usulsüzlük söylentileri dillendirilmeyen vekillerden. Güvenilirlik konusunda Bulgaristan seçimleri, takındığı tavır puanının düşmesinin başlıca nedenleri arasında gösterilebilir.

Bölge sorunlarını yetkili mercilere taşıması ve çözüm üretmesi (1 puan):  Sanayi, çevre, turizm konusunda fikir ve proje üretmedi. Bu da merkez yereli tembelleştirdi. Milletvekilleri büyükşehirle çalışıp, BTSO, akademik odalar, üniversite, il koordinasyon kurulu ile bir arada olmalı, tek hedefe kitlenmeli. İl strateji planı hazırlanmalı. Ne yazık ki bu konularda vekilin bir vizyon sahibi olmadığını görmek, kente 4 yılını kaybettirdi.

Bursalılık bilinci (4 puan): Vekillerimizin ortak sorunlarından biri, Bursa merkez kontenjanı vekilleri elini taşın altına koymadığı için Bursa sahipsiz kalmıştır. Öztürk’ün hemşerileri ile yaşadığı sorunlar,  Bal-Göç ile ilişkileri de düşük puan almasının sebepleri arasındadır.

2015 SEÇİMLERİNDE MUSTAFA ÖZTÜRK BEKLENTİSİ

Karne ortada…  Özellikle Bulgaristan seçim sonuçlarının Ankara da elini zayıflattığı konuşulmaktadır. Son 1 yıl içerinde Bursa Basını ile ilişkilerini belirli bir seviyenin üstüne çekmeye çalışsa da Öztürk’ün dönemde yaptığı hataların  gerginliğini taşıdığı ve iletişim kurarken kendini ifade konusunda sıkıntılar yaşadığı gözlenmekte. Önümüzdeki milletvekili seçimlerinde, birçok güçlü adayın çıkacağını göz önünde bulundurursak tekrar listeye girme şansı çok zayıf görülüyor.

 

 

hakan çavuşoğluHAKAN ÇAVUŞOĞLU

MİLLETVEKİLİ OLMA SÜRECİNDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

AK Partinin 5 avukat Bursa vekilinden biri olan Hakan Çavuşoğlu , Yunanistan  Gümülcine doğumludur.  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.  Ak Parti listesine Bursa da yaşayan  Batı Trakya  Türklerini temsil etmesi için girmiştir. Bursa teşkilatlarında görev alan birçok Batı Trakya doğumlu ismin arasından sıyrılıp milletvekili yapılması 2011 yılında şaşkınlıkla karşılanmıştı. Hakan Çavuşoğlu Milletvekili seçimleri öncesi Ak Parti’nin herhangi bir kurumumun kapısından girmemiş , teşkilatlarda görev almamış bir isim olarak dikat çekmektedir. 2011 seçimleri öncesi Batı Trakya Türkleri Dayanışma  derneği Bursa şube başkanlığı görevini yürütmekteydi. O dönem anlatılanlara bakılırsa ,aklında milletvekilliği yoktu .Birlikte hareket ettikleri Ali Ömeroğlu’nu vekillik için destekliyordu. Amacı Batı Trakya Türkleri Dayanışma  Derneği genel merkezi başkanı olabilmekmiş. Sonra bir anda karar değiştirerek adaylık başvuru tarihinin son günü Ak Parti il başkanlığına başvuru dosyasını teslim ederek Ak Partiden Milletvekili aday adayı olur. Birkaç gün öncesine kadar vekilliği düşünmeyen biri olarak acaba ne olmuştu. Bu konuda  yakın çevresine söylediği, Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın ısrarları ile Milletvekili aday adayı başvurusunu yaptığı yönündedir. Teşkilatlarda tanınmayan Ak Parti ile bağlantısı olmayan bir ismin 7. Sıradan aday listesine nasıl girdiği konusuna gelirsek. Öncelikle  2011 Milletvekili listesi ağırlığının Hukukçulardan seçilmesinin bir etken olduğunu söyleyebilirim . Batı Trakya Türklerinin sorunları ile ilgili daha fazla işe yarayacağı düşünülmüş olabilir. Kulislerde konuşulan asıl nedenlere gelirsek , Dayısı Halit Eren’in ( 2005 yılından beri İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi  Genel Direktörü görevini yürütmektedir.) Ak Parti Genel Merkezinde birçok isimle, ilişkilerinin üst düzey olmasının etkili olduğu söylenmektedir. Ayrıca,  Dönemin Edirne Milletvekili şu an Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Mehmet Müezzinoğlu’nun da  Hakan Çavuşoğlu’nu desteklediği yine kulislerde konuşulanlar arasındadır. Sözün özü , Hakan Çavuşoğlu için Ak Parti ile hiçbir bağlantısı yokken , Milletvekilliği için ismi hiç gündemde değilken  ,bir anda rüzgarın lehine dönmesi  ile vekil listesine adını yazdırmış şanslı kullardan dersek abartmış olmayız.

NASIL BİR MİLLETVEKİLİ PROFİLİNE SAHİP? 

Hakan Çavuşoğlu ile ilgili ne yazık ki Milletvekili döneminde ön plana çıkan çalışmalar göremiyoruz. Elbette bunda pasif bir vekillik performansı sergilemesi etkili oldu.  Döneminde Yunanistan Türkleri  ve sorunları konusunda yeterli iyileştirmelerin gerçekleşmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye Bosna Hersek Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini de yürüten Hakan Çavuşoğlu hakkında gözümüze çarpanlar. TBMM Genel Kurulu'nda MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin ile yaşadığı 'Türkmen' tartışmasını sayabiliriz. TBMM Genel Kurulu'nda söz alan MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, AK Parti'nin Türkmenlere yardım etmediğini belirterek şunları söyledi: "Türkmenler ortada kalmış siz burada konuşuyorsunuz. Türkmen katlediliyor. Türkmen'e ne yaptınız hadi konuşun. Siz Türkmen'in kanına elinizi bulaştırdınız. Türkmen'i ortada bıraktınız." Çirkin'in konuşmasına AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu tepki gösterdi. İkili arasında sözlü tartışma yaşandı. Araya diğer milletvekilleri girdi. TBMM Genel Kurulu'nda gerginlik yaşanınca TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime 5 dakika ara verdi. Yine dönem içinde Adalet Komisyonunda HSYK kanun teklifi görüşmelerinde kendisinden habersiz verilen önerge başına dert oldu. Önergenin ne anlama geldiğini muhalefete izah edemeyen Çavuşoğlu muhalefetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Yakın tarihte gerçekleşen son bir olay dönem içinde Batı Trakya Türklerini ilgilendiren tek olumlu konu olabilir.  Çavuşoğlu 18 Aralık tarihli açıklamasında , Batı Trakya Türklerinin Yunanistan makamlarından aldığı belgelerin Türkiye makamlarınca apostille onayı aranmaksızın işleme tabi tutulacağını söyledi. Hakan Çavuşoğlu vekilliği sürecinde teşkilat toplantılarına sıklıkla katılmaya çalıştı. Fakat vatandaş ve teşkilat tarafından tanınmaması, sessiz bir yapıda olması ,çok fazla ön plana çıkamamasına sebep oldu .

 

SEHIR

KARNE DEĞERLENDİRMESİ

TBMM performansı (2 puan) :   Çavuşoğlu’nun yasama faaliyetlerini incelediğimizde; meclis soruşturma önergesi, meclis araştırma önergesi, gensoru önergesi ve genel görüşme önergesi vermediğini, sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadığını görüyoruz.  2  tane  ilk imzaya sahip  kanun teklifi girişimi olmuş. Çavuşoğlu’nun yasama performansında 20 kanun teklifi ve 12 meclis araştırma önergesinde imzası olduğu görülüyor. TBMM kürsü konuşmalarında gerek gündem içi gerekse gündem dışı aktif olduğunu söyleyebiliriz.

Siyaseten Etkinlik (1 puan):  Çavuşoğlu’nun Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa şube başkanlığını yaptığını düşündüğümüzde siyaseten  daha etkin bir performans sergilemesini beklemekteydik. Yıldırım teşkilatı ile ilişkilerinin iyi olması  bu kriterimizde  puanının yükselmesinde  etkili oldu.

Halka iç içe olması, Halkla ilişkiler (2 puan):  Çavuşoğlu milletvekilliği döneminde  elinden geldiğince halkla iç içe olmaya çalıştı. Birçok teşkilat etkinliğine katıldı. Fakat kulis bilgilerine dayanarak, sessiz sakin bir isim olması dolayı ile etki derecesi beklenen düzeyde olmadı. Birçok teşkilat etkinliğine katılmasına rağmen hala çok az tanınan vekillerimiz arasında.

Liderlik vasfına sahip olması ( 1 puan) :  Çavuşoğlu  teşkilat çalışmalarına azami düzeyde katılmasına rağmen, yapısal özellikleri itibariyle kitleleri arkasından sürükleyen, hedefe kitlenmiş bir vekil olamadı. Bu konuda çok fazla bir şey beklemek de açıkçası hayalcilik olur.

Dürüst ve güvenilir olması ( 4 puan): Genel merkez kulislerinde ve yerel teşkilatta hakkında usulsüzlük söylentileri dillendirilmeyen vekillerden. Bu kriterimizde  kendisine yöneltilen eleştirilerden  biri sessiz sakin bir kişiliğe sahip olmasına rağmen  , kindar bir yapıya sahip olması şeklindedir.

Bölge sorunlarını yetkili mercilere taşıması ve çözüm üretmesi (1 puan):  Sanayi, çevre, turizm konusunda fikir ve proje üretmedi. Bu da merkez yereli tembelleştirdi. Milletvekilleri büyükşehirle çalışıp, BTSO, akademik odalar, üniversite, il koordinasyon kurulu ile bir arada olmalı, tek hedefe kitlenmeli. İl strateji planı hazırlanmalı. Ne yazık ki bu konularda vekilin bir vizyon sahibi olmadığını görmek, kente 4 yılını kaybettirdi.

Bursalılık bilinci (3 puan): Vekillerimizin ortak sorunlarından biri, Bursa merkez kontenjanı vekilleri elini taşın altına koymadığı için Bursa sahipsiz kalmıştır. Hakan Çavuşoğlu  ne Bursalı vatandaşları temsil konusunda ,Ne de Batı Trakya Türklerini temsil konusunda başarılı olamamıştır. Vatandaşa hitap eden ,vatandaşın hayatını kolaylaştıran bir çalışması olmamıştır.

2015 SEÇİMLERİNDE HAKAN ÇAVUŞOĞLU BEKLENTİSİ

Karne ortada…  2011 seçimlerinde Çavuşoğlu sürpriz  biçimde vekil olan isimlerden biriydi. Ne yazık ki bu 4 yıllık süreci çok iyi şekilde değerlendirdiğini söyleyemeyiz Bu hafta incelediğimiz iki vekilinde gelecek dönem adaylık şanslarının çok düşük olduğu tahmin etmekteyim. Önümüzdeki milletvekili seçimlerinde, birçok güçlü adayın çıkacağını göz önünde bulundurursak Çavuşoğlu’nun tekrar listeye girme şansı çok zayıf görülüyor.

 

HAFTAYA: Bedrettin Yıldırım ve Önder Matlı

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.