SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni Türkiye İçin Seçilecek Millet Vekillerinde Aranacak Kriterler

Siyaset Etme Ehliyeti: Siyaset, “İnsan Yönetme Sanatı” olduğuna göre; siyaseti sadece partiler ve devlet yapmaz; bir takı

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2015 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2015 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yeni Türkiye İçin Seçilecek Millet Vekillerinde Aranacak Kriterler

Siyaset Etme Ehliyeti: Siyaset, “İnsan Yönetme Sanatı” olduğuna göre; siyaseti sadece partiler ve devlet yapmaz; bir takım kaptanı, yazar, iş adamı, öğretmen, gazeteci, aile reisi de insanı yönetir. Dolayısıyla Aday adayı olan arkadaşların kendilerini tanıyan çevrelerce insan yönetme ehliyetine sahip olduğuna dair şahitlikleri olmalıdır.

10 stk

 

Topluma Katkı Koyma Sicili: Her hangi bir toplumsal projede, koordinasyonda, çözüm sürecinde aktif rol almak; bir anlamda STK tecrübesi önemli bir deneyim ve kriterdir. Aday adayları CV’lerinde bir belge gibi STK sicillerini beyan etmek durumundadır.

 

 

Oy Nüfuzu: Aday olduğu partinin seçmen kitlesini oluşturmada etki sahibi veya partiye oy veren seçmen içinde partiyi temsil noktasında etkin kişi olmak önemli bir özelliktir. “Ceketi koysan kazanır” vurgusunda partinin gücü anlatılsa da bu ceketin üstüne tam oturacağı adam olmak bir oy nüfuzuna sahip olmaktır. Başka partilerin seçmeni nezdinde ayrıca saygı duyulan bir kişi olmak da nüfuzun derinliği açısından artı bir değerdir.

 

Vefa ya da İhanet: Siyasi çizgisinde kendisi ile çelişkiye düşmeden, kendini inkar etmeden yol alan; değerlerini her koşulda koruyan vefaya sahip olmak ve özellikle zor günlerde partiye ihanet etmemek olmazsa olmazlardan hatta seçilmenin kırmızı çizgilerindendir. Nitekim bu seçimin kırmızı çizgisi “Paralel Yapı” ile mücadelede ortaya konan Vefa ve İhanet karnesidir.

 

 

Aktif Teşkilatçı: Kuşkusuz tek başına seçilme kriteri olmasa da etkisi en güçlü ehliyet partinin teşkilatlarında kademe-kademe, dönem dönem aktif rol almak ve hizmet etmektir. Aktif teşkilatçı olan herkes ayrıcalık beklese de esas olan hem “iyi” hem de “uygun” teşkilatçının tespit edilmesidir.

 

Güçlü CV: Eğitim durumu, Mesleki deneyim, Yabancı Dil, Proje sepeti, Projeksiyon literatürü, Tecrübe kronolojisi, ulusal uluslararası sertifikasyonu, Milli hizmet karnesi gibi alt başlıkları olan bir anlamda “profesyonel” kişi özellikle Şehirlerin markalara sahip olması, ulusal sorunların çözümü, devlet işleyişine katma değer getirmek noktasında önemli bir avantajdır.

 

 

10 DENGEDenge Unsuru: Belki de politikanın en kaçınılmaz ama bir o kadar da “talihsiz” tercihi bu denge meselesidir. Çünkü ana kriterlere uymayan ve hatta kırmızı çizgileri bile ihlal ettiren siyasi kriter bu denge unsurudur. Kuşkusuz buradaki denge politik çıkar dengesidir: İş adamı, şöhretli biri, başka partiden transfer adayı, aşiret veya bölge dengesi gibi gerekçelere yaslanan kriterdir.

 

Kontenjan: Biz buna gizli-hayalet kriteri de diyebiliriz. Kabullenilsin veya kabulü inkar edilsin; kurucu veya emektar sıfatıyla karar merciinde olan veya bu mercilere etki edebilen “büyükler” her zaman şahsi kredilerini kullanarak eş-dost-yeğen-arkadaş-hatır saikiyle kendi adaylarını belirlerler ve doğrusu bazen bir seçimi kaybettirecek veya nefret dalgası oluşturacak; ileride şaibelere kaynaklık edecek tercihlerde buluna bilmektedir. Tercih her zaman bu sonuçları vermese bile aday aslında bir hayalet tercihidir. Tercih sahibi de dedikodu dışında zor tespit edilir. Ancak seçimlerin vazgeçilmez kriterlerindendir.

 

 

Milli Meseleler. Aslında çözüm süreci, paralel yapı, başkanlık sistemi, anaysa, kalkınma, dünya ile entegrasyon, BM, Nato gibi ulusal ve uluslararası Milli meselelere katkı koyacak kişileri bulmak siyasetin de milli sorumluluğudur. Bu tercih bazen bir ismi geçmişte hukuku olmayan bir şehrin adayı kılabilir. Eğer mesele milli mesele ise bu transferin bir “uygun-makul” karakteri vardır. Aynı mantıkla biz bunu şu şekilde okuya biliriz. Şehrin yerlisi olan ve ehliyetli birinin Milli meselelere katkı koyması da tercih sebebidir; zaten Mecliste komisyon başkanı, Bakan v.b. görevlere getirelecek kişide aranan/aranması gereken özellikte bu milli meselelere katkı derinlik ve çapıdır.

 

Siyasetin gizli direnç gösterdiği fakat siyaset etmenin gelişip büyümesini sağlayan en önemli dinamik yeni ile başlayan yenilenme, yenilik, yeniden, yeni yüzler, yeni dil, yeni tarz gibi edinimlerdir. Doğrusu bunu en iyi özetleyen sözlerden en yücesi Kur’an’dadır: “ Devlet, güç edinmişlerin (Zenginlerin) arasında dolaşıp durmasın!..”. Hep aynı isimler ve kendi aralarında vardiye usülü güçlerini koruma taktikleri maalesef Türkiye usulü bir yöntemdir ve buna vesayet denir. Yeni yüzler veya kendini yenilediğini ispatlamış yenidenlerin olması önemli bir kriterdir. Ancak partilerin psikolojik eşiğidir. Nitekim üç dönem kuralı bu bağlamda yenileme kriteridir.

 

 

Soru ve Cevap Anahtarı. Belki de aday adaylarının “hakk ile seçilme” imkanlarını onlara teslim eden, bir anlamda liste dışı kalsalar da siyaset dışı kalmayacakları, bir alanda değerlendirilecekleri yeşil çizgi bu kriterdir. Şehre, Ülkeye, Dünyaya dair soru sorabilen, sorunun seçeneklerini ortaya koyabilen ve en önemlisi hazırladığı cevap anahtarını bu soru kağıdı üstüne koyduğunda ortaya çıkan doğru-yanlış puanı aslında adayın kendi puanıdır. Örneğin ulaşım, mimari yapılar, kentleşme gibi veya ulusal meselelere ilişkin soru-cevap anahtarı olmayan bir aday adayın ortalıkta gezmek dışında, psikolojik umut ufkunda macera araması dışında şansı ne olabilir; vesayet ve kontenjan dışında?

 

Çoğulcu Tercih. Partizanlık, tek tip, mahalli sendromu, kapalı toplum refleksi yakın tarihimizin siyaset eşiği idi ve namaz kılan birinin CHP’de veya içki içen birinin Refah partisinde üye bile olması bir “mesele” idi. Çoğulculuğu, geçmişte, ilkesiz, erdemsiz, ne idiği belirsiz herkesi bir havuzda toplamak gibi uygulayan sözüm ona “renkli” partiler de kurulmadı değil; ancak çoğulculuk kriteri popülist, opurtinist bir “çıkarcı manyağı” izlenimi veren kimliksizlik değil kuşatıcılık, demokratik, hoşgörü, esneme payı çeperine sahip olmak anlamındadır. Bu bağlamda çoğulculuğa hizmet edecek profilde olmak da bir puan verilecek kriterdir.

 

 

Pozitif Ayrımcılık: Pozitif ayrımcılık adaylar arasında puan eşitliği, etki eş değerliği olduğunda birini diğerine tercih etme sebebi olan, pozitif ayrımcılık kuralını uygulamak siyasetin etiğidir. İster bunu genç, kadın, engelli kategorisinde anlamlandırın; ister roman, Suriyeli, gayr-i müslim, yabancı gibi sosyal dezavantajlı durumuna düşürülmüş katman için yorumlayın; isterseniz de kimsenin tanımadığı ama kazanılması gereken bir yetenek için tercih kullanmak sayın.

 

Şehirli. Kuşkusuz tüm seçimlerde biz bir “şehirli” seçiyoruz. Şehirli, fikri olan, estetik düşkünü, yerli olan, milli olana aşık, girişimci, yeniliğe açık ve eşlik eden, kibar, beyefendi, hanımefendi, örnek bir şahsiyettir. Aynı zamanda şehrini anlatabilen, gezdirebilen, şehri özelinde taşıyabilen biridir. Edep ve karizma kanatlarını takmış biridir. Kuşkusuz “şehirli” olmak ve kalmak zaman ve emek isteyen bir olgunluk halidir. Ancak insanı yönetmeye talip birinin “insan” olma noktasında zaaflar taşıması kabul edilemez.

 

 

Politik Mizac: Takım oyunu, gruba uyum, lidere uyum, çizgiye uyum… Fark etmez, adını ne koyarsanız koyun, aday adaylarının seçiminde adeta “metal” etkisi yapan ve X Ray cihazından geçerken “öten” ve kişide olan veya kişileşmiş huy siyasette seçmenin ve seçtirmenin en incelikli tarafıdır. Çünkü politika “mücadele” ve “münazara” sınıfıdır. Bu noktada “kendi kalesine gol atmak”, “karşı tarafa prim vermek”, “yerli yerinde pozisyon” almak yani tam bir saha özelliğidir. Sadece bu özelliği sebebiyle seçilen isimlere rastlamaktayız. Ancak bu aday adayının seçilme değil “elenme” gerekçesi olarak iş görebilmektedir. Çünkü takım oyuncuları tarafından sadece mizaç uyumsuzluğu sebebiyle elenen insanlar var olmuştur.

 

Millet için Yerli, Meclis için Dünyalı. Milli değerlere, örflere, inanca aykırı söz ve fiil içinde bulunan bir aday adayını vekil yapmak doğrusu milli bir ihanettir. Milli olan ama Dünyada olup bitenlerden habersiz ve ufuk ve çap olarak dünyalı olmayan birini tercih etmek yine Milli olana haksızlık yapmaktır. O zaman aday adayında iki kanat aramak gerekir: Yerli ve Dünyalı. Özellikle başkanlık sistemi hedefleniyorsa; dünyalı olmayan bir adayı seçmek sadece onun özlük haklarına katkıda bulunmak olur; milli öze bir getirisi olmaz.

 

 

Demokratik Aday. Aslında demokratik aday, hem parlamenter sistemin yumuşak karnını güçlendirir hem de başkanlık sistemine geçişin profilidir. Örneğin siz bir STK başkanı iseniz; sizin önce o STK içinde yapılacak aday adayı olmak noktasındaki seçimden çıkabilmelisiniz. Ancak o zaman siz o STK’nın adayı olabilirsiniz. Veya sonuçları dikkate alınmasa bile teşkilat içi temayül yoklaması bu anlamda bir demokratik aday özelliği verme sürecidir ve doğrusu da budur. Daha önce seçilmiş bir il başkanı veya STK başkanı kendini “kazanılmış demokratik aday” statüsünde görebilir ve bu kriter için belge sayabilir. Bu tamamen partinin takdiri kapsamına girer. Ancak demokratik aday olmadan partiye gidip aday adayı olmak da bir demokratik davranıştır ve kınanamaz. Ancak seçilme kriterlerinden biri olan demokratik aday puanı alamamak demektir.

 

Milletin finale getirdiği biri isim, parti finalinde olmaya bilir; partinin finale getirdiği bir isim liderin finalinde olmaya biliri. Finalin sorumluluğunu alan tüm aday adaylarının, partinin, milletin vebalini üstlenen ve hesaba çekilirken dünya ve ahirette “finale” kalan kişi(ler) olacaktır. Kabul etmeliyiz ki esas olan, çaba bizden final milletten takdir ise Allah’tandır.

 

 

Ak Parti Bursa Milletvekili Aday Adayları listesi

 

Bursa'da 225 kişi milletvekilliği aday adaylığı için başvuru yaptı. AK Parti Bursa İl Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada son milletvekili aday adayları sayısı açıklandı. Aday adaylığı için başvuru yapan 186 kişiden 133'ünün erkek, 31'nin ise bayan olduğu belirtildi. Bayan aday adaylarının iki tanesi, erkek adaylarının ise 21'i engelli statüsünde başvuru yaptı. AK Parti genel merkezinden yapılan başvurularla birlikte 225 kişinin başvuru yaptığı belirlendi.

BURSA İL BAŞKANLIĞI BAŞVURU LİSTESİ

S.N         ADI SOYADI

1             Abdullah AKAY

2             Abdurrahman TIĞ

3             Adnan ORUÇ

4             Ahmet DİKEN

5             Ahmet KILIÇ

6             Ahmet OKUR

7             Ahmet ŞANLI

8             Ahmet TAMER

9             Ali TOMBAŞ

10           Ali TURGUT

11           Ali Yekta SUNAR

12           Alime Bektaş ASLAN

13           Asuman KIZILKAN POLAT

14           Aydın ÖZKIRAL

15           Ayhan SALMAN

16           Ayşe HACIOĞLU

17           Ayşe Neşe TÜREYENGİL

18           Ayşenur SEVİM

19           Başak KILIÇ

20           Bennur KARABURUN

21           Berat TUNAKAN

22           Bülent BÜKE

23           Bülent Hamdi CİNGİL

24           Bülent TEMELLİ

25           Cafer YILDIZ

26           Cemalettin Kani TORUN

27           Cemile YİĞİT

28           Cennet CANKILIÇ

29           Cihat ÇİNİ

30           Coşkun GENÇ

31           Cüneyt DİZDAR

32           Cüneyt KARLIK

33           Cüneyt ÖZTÜRK

34           Dilek DURAK

35           Durali FERİK

36           Durmuş AYVAZ

37           Dursun AKAN

38           Ekrem ALBAYRAK

39           Emine Yavuz GÖZGEÇ

40           Emrullah GÜLER

41           Erdoğan ÇAKIR

42           Erol ÇETİNKAYA

43           Erol EKŞİ

44           Esra ÖZKAN

45           Faik GÜLER

46           Faruk COŞKUN

47           Gıyasettin BİNGÖL

48           Gökay BİLİR

49           Gürbüz TONYALI

50           Habibe ORAL

51           Hakkı PEHLİVAN

52           Hakkı SARITAŞ

53           Hakkı ÜÇÜNCÜ

54           Halide Serpil ŞAHİN

55           Harun AKIN

56           Hasan ÇEPNİ

57           Hasan DUMAN

58           Hasan İNCE

59           Hasan KASAP

60           Hasan UŞEN

61           Hayrettin ÇAKMAK

62           Hüseyin ÖZÇELİK

63           Hüseyin ŞAHİN

64           İbrahim DERE

65           İbrahim GÜLER

66           İbrahim SAYDAM

67           İlker KARAMAN

68           İlyas GÜLER

69           İrfan KOÇ

70           İrfan ÖZGÜLTEKİN

71           İsmail CAN

72           İsmail ÇUBUK

73           İsmail Şeref SÜMER

74           İsmet TERZİ

75           Janserey Peker ÖZENS

76           Kadir AKARKAYA

77           Kadir ALTINELER

78           Kemal ALEMDAR

79           Kemal DEMİREL

80           Kenan VATANSEVER

81           Kerem KILIÇ

82           Kıyasettin ÇAY

83           Kurban GÜNEŞ

84           Kürçay CEM

85           Levent TURGUT

86           Mahmut Celal ÖZMEN

87           Mahmut TURUNÇ

88           Mehmet BABACAN

89           Mehmet Emin EKİNCİ

90           Mehmet Emre FENCİOĞLU

91           Mehmet FİDAN

92           Mehmet Habil TECİMEN

93           Mehmet İNKAYA

94           Mehmet KAPTAN

95           Mehmet Latif DENİZ

96           Mehmet OCAKDEN

97           Mehmet TUNÇAK

98           Mesut TİRYAKİ

99           Muammer SUBAŞI

100         Muhammed ALTOPRAK

101         Muhammed Müfit AYDIN

102         Muhittin NAZLICAN

103         Murat ÇAKIR (GEMLİK)

104         Murat ÇAKIR (GÜRSU)

105         Murat GÜÇYILMAZ

106         Murat SEVİNÇ

107         Murat ŞAHİN

108         Mustafa AKARSU

109         Mustafa AVŞAR

110         Mustafa BAY

111         Mustafa ÇALTILI

112         Mustafa ESGİN

113         Mustafa UYSAL

114         Mustafa YAVUZ

115         Mustafa YILDIZ

116         Muttalip ALEMDAR

117         Mükerrem CEYLAN

118         Münir GÜLTEPE

119         Nagıp VARDAR

120         Nazım MARAL

121         Nazif TUNA

122         Necmettin ŞENOCAK

123         Nedim AKDEMİR

124         Nejdet YILMAZ

125         Nihat NASIR

126         Nilüfer KARAKOÇ

127         Numan ŞEKER

128         Nurcan ÖZDEMİR

129         Nurettin Arif KURTULMUŞLAR

130         Nurettin AVCI

131         Nursel KALEOĞLU

132         Nursen TAŞÇI

133         Osman KANDARA

134         Osman MESTAN

135         Ömer AYKAN

136         Özcan KESKİN

137         Özgen KESKİN

138         Öznur YAĞCI

139         Phillipe Roger DELİİSEMENT

140         Rahman TAVLİ

141         Ramazan ALBAY

142         Recep ACAR

143         Recep Alper ÇELİK

144         Refik ÖZEN

145         Saadettin CANGÜL

146         Saadettin KILIÇ

147         Salih BAŞPARMAK

148         Sebahattin ARVAS

149         Sedat YALÇIN

150         Selahattin AYDIN

151         Selahattin KIR

152         Selami Selçuk TÜRKMEN

153         Selda MERİÇ

154         Selim YEDİKARDEŞ

155         Sema SERTALP

156         Semra SÖNMEZ

157         Serdar Akdeniz ÇALAPKULU

158         Serdar AYDIN

159         Setenay A. Yüksel OLGUNER

160         Seyfettin DEMİR YILMAZ

161         Sevil PAMİROL

162         Suat UĞUR

163         Süleyman TERZİOĞLU

164         Şaban KANDER

165         Şakir ÇALIŞKAN

166         Şenay ÖNER

167         Şener ÖZTÜRK

168         Şerif BİRİNÇ

169         Şeyma YAĞIR

170         Şükran Mercan MİSCİ

171         Tahir DOLAŞKAN

172         Tahsin KARA

173         Üzeyir AKTAŞ

174         Vasim TOSUN

175         Yakup YILMAZ

176         Yasemin ÇATAL

177         Yunus SÖNMEZ

178         Yüksel YENİ

179         Zafer YILDIZ

180         Zekai BAĞRIYANIK

181         Zekeriya BİRKAN

182         Zekeriya KUTLUCAN

183         Zeki DEMİR

184         Zeki EKER

185         Zeliha ÖZKAN

186         Zeynep Nur GENCERLER

 

GENEL MERKEZ BAŞVURU LİSTESİ

1             MUSTAFA KEMAL ŞERBETÇİOĞLU

2             KASIM  ALTINTAŞ

3             İSMET SU

4             CANAN CANDEMİR ÇELİK

5             GÜRSEL DÖNMEZ

6             AYŞE MEHTAP  EKİNCİ

7             CİHAT BAGİN

8             ÖMER FARUK CENK

9             MEHMET SAİT GÖKSU

10           ALİ OSMAN SALİ

11           HAKAN ÇAVUŞOĞLU

12           MUAZZEZ YİĞİT

13           FAHRETTİN KESKİN

14           YAVUZ YENİDÜNYA

15           SERACETTİN KARAYAĞIZ

16           NECMİ İNCE

17           MEHMET SALİH YAŞAR

18           MUSTAFA ÖZTÜRK

19           ARDA MAT

20           ATİLLA TUNÇ

21           TOLGAHAN GÜVEN

22           SEDAT KIZILCIKLI

23           HAKAN PATIRER

24           ŞENOL GÜNEŞ

25           RIDVAN YALÇIN

26           İBRAHİM GAZİGİL

27           MERTER MUTLUTÜRK

28           İSMAİL AYDIN

29           BEDRETTİN YILDIRIM

30           ALİ KOYUNCU

31           ABDULKADİR TATAR

32           BÜLENT  ALAN

33           MEHMET ŞEVKİ MEŞE

34           ERCAN SELVİ

35           BÜLENT GÜVEN

36           ÖNDER MATLI

37           MELEK TÜZ

38           ERCAN YENİCE

39           TÜLİN ERKAL KARA
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.