SON DAKİKA
Hava Durumu

Sonbaharın hüznüne teslim olmayın

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2021 19:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2021 19:35

Mevsim değişimi her zaman fiziksel ve ruhsal değişiklikleri de beraberinde getirir. Bu yıl pandeminin de getirdiği zorluklarla sonbahar rüzgarlarıyla hüzünlenmek daha da derinleşti. Şu yakınmaları sık sık duyar olduk; 
Hayattan eskisi kadar keyif alamıyorum… 
Yoğun kaygı ve suçluluk hissi yaşıyorum… 
Büyük bir hüzün dalgası kaplıyor içimi… 
İş hayatımda eski performansımı gösteremiyorum… 
Gün geçtikçe sosyal çevremden uzaklaşıyorum… 
Bu sözler sonbahar depresyonunun açıkça ifadesi. 
Güneş ışınlarının azalması, D vitamini eksikliği ve devamında da başta depresyon pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Ülkemizde her 100 kişiden 5-6’sında görülen sonbahar depresyonu, ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen seratonin adlı hormona daha fazla duyarlı olmaları nedeniyle genellikle kadınlarda görülüyor. 
Bakın Acıbadem Taksim Hastanesi Klinik Psikolog Eyşan Türker, pandemi sürecinde sonbahar depresyonunun daha sık görüldüğüne dikkat çekerek bu konuda neler söylüyor: “Covid-19 pandemisinde hasta ile ölüm oranlarının yüksek olması ve sosyal izolasyonun getirdiği kısıtlamalar kaygı düzeyini artırmasının yanı sıra kişinin kendini yalnız ve çaresiz hissetmesine yol açabiliyor. Yoğun yaşanan bu duygular da depresyon için büyük bir risk oluşturuyor. Eğer yakınmalar devam ederse, artık bu sorunda sonbahar depresyonundan ziyade; depresyon veya major depresyon düşünülmelidir. Burada en önemli nokta, semptomların ne kadar süredir devam ettiği, şiddetinin nasıl seyrettiği ve intihar düşüncelerinin varlığıdır. Yaşadığımız şey ne olursa olsun, işlevselliğimizi olumsuz yönde etkileyecek bir husus oluşturuyorsa, örneğin her zamanki gibi işimize gidemiyorsak, sosyal çevremiz ile temasımız azaldıysa, yaptığımız aktivitelerden eskisi gibi keyif almıyorsak, profesyonel yardım almamız süreci daha kolay atlatabilmemizi sağlayacaktır.” 
Beslenmenize, uykunuza dikkat ederek, düzenli yürüyüş yaparak bu etkileri en aza indirmek mümkün. Eğer bu tedbirlere karşın sıkıntılar devam ediyorsa o zaman bir uzman görüşü ve tedavi önerisi almakta fayda var.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.